Gündem 587 bin öğrenci ne olacak?

587 bin öğrenci ne olacak?

17.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu yıl son kez yapılan SBS’de tartışmalar bitmek bilmiyor... MEB’in SBS’de boş kontenjanlara yapacağı yerleştirmenin ardından açıkta kalacak öğrenci sayısının 587 bin olacağı öne sürülüyor...

587 bin öğrenci ne olacak

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), SBS’de boş kontenjanlara yapacağı yerleştirmenin ardından açıkta kalacak öğrenci sayısı 587 bini bulacak. 587 bin öğrenci ise toplam sayıları 3 bin 679 olan, endüstri, tarım, ziraat, kız meslek gibi liselerle ile imam hatip ya da çok programlı liselerden birine gitmek zorunda olacak. Bu üç okul türünün kapasiteleri açıkta kalan öğrenci sayısını karşılamadığı için binlerce öğrencinin liseyi “uzaktan” okumak zorunda kalacak olması MEB’i harekete geçirdi. MEB, yayımladığı genelge ile çok programlı liseler, meslek liseleri ve imam hatip liselerinde kontenjan artırımı için bu okullarda ikili öğretim sistemine geçileceğini açıkladı.

Yüzde 90’ı sınava girdi
SBS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından, açıkta kalan öğrencilerin meslek, imam hatip, çok programlı, özel ya da açık lise alternatiflerinden birine yerleşmek zorunda bırakılmasına ilişkin tartışmalar sürüyor.
Bu yıl 8. sınıftan mezun olan öğrencilerin yüzde 89,5’i puanla öğrenci alan okullardan birine yerleşmek istediği için son kez yapılan SBS sınavına girdi. Ancak, artırılan kontenjanlara rağmen bu öğrencilerin yalnızca yüzde 56’sı “Anadolu” türü bir okula yerleşebildi. Bütün “düz liseler” Anadolu lisesine çevrildiği için geriye kalan öğrenciler için akla gelen ilk alternatif puansız öğrenci alan endüstri meslek, teknik, denizcilik meslek, tarım, ziraat teknik, kız meslek, kız teknik, ticaret meslek ve adalet meslek liseleri oldu.
Geçtiğimiz yıl 8. sınıftan mezun olup, meslek liselerine yerleşen öğrencilerin yüzde 52’si düz meslek liselerine kaydoldu. Eğitim uzmanları eğitimde 4+4+4 düzenlemesi ile meslek liselerini tercih edecek öğrenci sayısında bir miktar artış yaşanacağını belirtirken, bu yıl bu okulları tercih edecek öğrenci sayısının en fazla 250 bini bulabileceğini ifade ediyor.
İkili eğitim formülü
Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin “açık lise”de okuyarak örgün eğitimden çıkmak zorunda kalmaması için yeni bir formül geliştirdi. Dün akşam bir genelge yayımlayan bakanlık, çok programlı liseler, meslek liseleri ve imam hatip liselerinin kontenjanlarının, herhangi bir liseye yerleşememiş öğrencilerin oluşturduğu açığı kapatamaması durumunda bu okullarda ikili eğitim sistemine geçileceğini açıkladı.