Gündem 68 ve 78’liler hâlâ ‘suçlu’

68 ve 78’liler hâlâ ‘suçlu’

04.10.2008 - 01:29 | Son Güncellenme:

68 kuşağının önde gelen gençlik önderlerinden Mahir Çayan ve arkadaşları için ölüm yıldönümlerinde düzenlenen anma törenine katılan Devrimci 78'liler Federasyonu üyesi 32 kişi, 'suçu ve suçluyu övmek' suçundan 5'er ay hapse mahkûm edildi

68 ve 78’liler hâlâ ‘suçlu’

Mahir Çayan ve arkadaşlarını anan Devrimci 78'liler Federasyonu üyesi 32 kişi hakkında açılan davada, sanıklara 5'er ay hapis cezası verildi. 27 sanık hakkındaki hapis cezaları, hükmün açıklanmasının geriye bırakılması uygulaması kapsamına alınırken, beşi kapsam dışı bırakıldı.
Devrimci 78'liler Federasyonu üyeleri, 6 Mayıs 2007'de, 68 kuşağının önderlerinden Mahir Çayan ve dokuz arkadaşının öldürüldüğü Tokat Kızıldere'deki evin önünde anma töreni yaptı.
Törende atılan, "Deniz, Mahir, Ulaş, kazanana kadar savaş" sloganı savcılığa bildirildi. Savcılık da törene katılan 32 kişi hakkında "suçu ve suçluyu övme" suçundan dava açtı. 32 kişi, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 3'er yıla kadar hapis istemiyle yargılanmaya başladı.

Yıldönümünde ceza
Yargılama, 12 Eylül'ün bu yılki yıldönümünde tamamlandı. Mahkeme, beraatlarını talep eden sanıkları 5'er ay hapisle cezalandırdı. 27 sanığın cezasını, aynı suçu bir daha işlemeleri halinde cezaların infazı yapılmak üzere, hükmün açıklanmasının geriye bırakılması uygulaması kapsamına alan mahkeme, 5 sanığın cezasını ise uygulama kapsamı dışında bıraktı.
TCK'ya göre, 1 yıldan az hapis cezalarının infazı cezaevine girmeden farklı biçimlerle de infaz edilebiliyor. Ancak beş sanığın cezasının infaz yöntemi henüz kararlaştırılmadı. 

Onanırsa emsal olacak
Davanın sanıkları, cezanın "devrimci önderlerin" anılmasını engellemek için verildiğini öne sürdü.
Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması uygulaması kapsamına alınan sanıklar, önümüzdeki yıl yapılacak anma törenlerine katılırlarsa, bu yılki tören nedeniyle verilen cezanın da infazı gerçekleştirilecek.
Söz konusu kararın Yargıtay tarafından onanması halinde, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Mahir Çayan, Erdal Eren ve İbrahim Kaypakkaya başta olmak üzere 68 ve 78 kuşaklarının sembolleşen isimlerinin anılmaları halinde törene katılanlar hapse mahkûm edilecek.

Haberin Devamı

68 ve 78’liler hâlâ ‘suçlu’

78’liler, açılan davanın ‘devrimci önderlerin’ anılmasını engellemeyi amaçladığını öne sürüyor.