Gündem 79 yıllık görev tanımı değişecek

79 yıllık görev tanımı değişecek

13.07.2013 - 17:23 | Son Güncellenme:

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en önemli unsuru olan Kara Kuvvetleri Komutanlığı; Meclis'ten geçen TSK İç Hizmet Yasası'nın 35. maddesini değiştiren yasa tasarısının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından görev tanımında 79 yıldır yer alan "Türkiye Cumhuriyeti'nin korunması ve kollanması" ifadesini çıkartacak.

79 yıllık görev tanımı değişecek

TSK'nın birinci kuvvetinin şu andaki görev tanımı, "TSK'nin bir unsuru olarak, Türk yurdunun ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'nin korunması ve kollanması ile ilgili kendisine verilen görevleri yerine getirmektir" cümlesi ile başlıyor.

Haberin Devamı

Genelkurmay komisyon aşamasında açıklama yapmıştı

Cumhuriyet tarihindeki askeri darbelere dayanak gösterilen TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesini değiştirecek tasarının TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edilmesinden sonra Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde, 1 Temmuz'da, şu açıklama yapılmıştı:

"Türk Silahlı Kuvvetlerinin vazifesi; T.C. Anayasası, çeşitli kanunlar, 2010 Yılında Başbakanlık tarafından yayımlanan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (MGSB-2010) ve bu belgedeki direktif doğrultusunda hazırlanarak Sayın Başbakan tarafından onaylanan Türkiye’nin Milli Askerî Stratejisi (TÜMAS-2011) dokümanı ile tanımlanmıştır. Bu kapsamda; Türk Silahlı Kuvvetleri; caydırıcılık, güvenlik/harekât ortamının şekillendirilmesi, kriz yönetimi, sınırlı güç kullanımı ve konvansiyonel harp görevlerine ilave olarak, Barışı Destekleme Harekâtı ile 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu çerçevesinde talep edildiğinde Doğal Afet Yardım Harekâtı ve İç Güvenlik Harekâtına da destek sağlamaktadır."

Haberin Devamı

Dün gece Meclis'ten geçti

TSK'nın vazife tanımında önemli değişiklik yapan yasal düzenleme, dün gece Meclis'ten geçti.

Yürürlükteki yasada, "Silahlı Kuvvetlerin vazifesi: Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyetini kollamak ve korumaktır" şeklinde geçen 35. madde şu şekilde değiştirildi:

"Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; yurtdışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır."

Gül'ün onayına sunulacak

Meclis'ten geçen düzenleme, önümüzdeki hafta içinde onay için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderilecek. Gül'ün, anayasaya göre yasayı 15 gün inceleme süresi bulunuyor. Gül'ün yasayı onaylaması durumunda, düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak kanunlaşacak. Yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı da, görev tanımında önemli değişiklik yapmak zorunda kalacak. Böylece, kuvvetin 79 yıldır görev tanımı içinde yer alan "Cumhuriyeti koruma ve kollama" ifadesi çıkartılacak.

Haberin Devamı

İlk cümlede tanımlanıyor

TSK'nın en önemli unsuru olan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın internet sitesinde, kuvvetin vazifesi şöyle tanımlanıyor:

"TSK'nin bir unsuru olarak, Türk yurdunun ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'nin korunması ve kollanması ile ilgili kendisine verilen görevleri yerine getirmektir.

1. Dış tehditlere yönelik görev ve sorumlulukları:

a. Savaşı önlemek için etkili ve caydırıcı bir Kara Gücü'nü oluşturmak ve idame ettirmek,

b. Ülke topraklarını savunmak,

c. Milli sınırların güvenliğini sağlamak,

ç. İttifak üyelerine yönelik tehditlere karşı veya oluşturulacak koalisyonlar içerisinde çok uluslu ortamlarda gerektiğinde kuvvet kullanmaya hazır olmak.

2. İç istikrarın sağlanmasında görev ve sorumlulukları: İlgili yasalarda yer alan hükümler çerçevesinde; kamu kurum ve kuruluşları, hükümet dışı ve özel teşkilatlarla müştereken, aşağıda belirtilen görevleri yapmaktır.

Haberin Devamı

a. Terörle mücadele,

b. Toplumsal olaylarda asayişin ve güvenliğin sağlanması,

c. Doğal ve suni afetlerde yardım,

(1) Orman yangını,

(2) Deprem,

(3) Sel,

(4) Çığ,

(5) Kuraklık,

(6) Salgın hastalık,

(7) Nükleer kazalar,

(8) Mültecilerin kontrolü vebenzeri.

ç. Kara Kuvvetlerini tanıtmak ve toplumla Kara Kuvvetleri arasındaki bağı güçlendirmek,

3. Uluslararası istikrarın sağlanması ile ilgili görevler:

a. Barışa destek harekâtı görevleri.

b. Dost ve müttefik ülkelere askerî yardım.

c. Silahsızlanma ve silahların kontrolü."