Gündem ABD’lilerden bilgimiz yok

ABD’lilerden bilgimiz yok

16.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

MİT, 34 kişinin öldüğü 1977’deki Kanlı 1 Mayıs’ta Intercontinental Oteli’ne yerleştikleri öne sürülen yabancı ülke ajanlarını soran mahkemeye, bilgi ve belge olmadığını bildirdi

ABD’lilerden bilgimiz yok

MİT Müsteşarlığı, 1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’nda 34 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığı, tanık anlatımlarına göre “leblebi” gibi kurşunların düştüğü Intercontinental Oteli’ne yerleştikleri öne sürülen yabancı ülke ajanlarını soran mahkemeye, bilgi ve belge olmadığını bildirdi.
12 Eylül 1980 askeri darbesi sırasında Milli Güvenlik Konseyi üyesi olan Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın yargılanmasına yarın Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek. Mahkeme, geçtiğimiz duruşmada MİT Müsteşarlığı’na yazı yazılarak, 1 Mayıs 1977’de Taksim’de meydana gelen katliama ilişkin olarak, İstanbul Yeşilköy Havaalanına indikten sonra İntercontinental Oteli’ne yerleştikleri iddia edilen yabancı ülke ajanları ile ilgili ellerinde bulunan belgelerin gönderilmesinin istenmesine karar vermişti.

MİT’in yanıtı
MİT Müsteşarlığı’nın yanıtı yarınki duruşma öncesinde mahkemeye ulaştı. Mahkemeye gönderilen cevabi yazıda, kanlı 1 Mayıs olaylarında otele yerleştikleri iddia edilen yabancı ülke ajanlarına ilişkin MİT Müsteşarlığı bünyesinde herhangi bir bilgi ve belge bulunmadığı bildirildi.
İddianamede, 12 Eylül’e zemin hazırlayan olaylar arasında gösterilen 1 Mayıs şöyle anlatılıyordu:

Otel müşteriye kapatıldı
“1 Mayıs 1977 günü İşçi Bayramı’nı kutlamak için çeşitli illerden İstanbul’a gelen yaklaşık 500 bin kişinin DİSK’in önderliğinde İstanbul Taksim Meydanı’nı doldurduğu, saat 19.00 sıralarında dönemin DİSK Başkanı Kemal Türkler’in konuşmasının sonuna geldiği sırada etraftan silah seslerinin duyulduğu, Sular İdaresi binasının çatısından ve meydandaki otelin çeşitli katlarından açılan ateş nedeniyle toplanan insanlar panik halinde kaçmaya başladığı, kısa süre sonra Intercontinental Oteli’nin (bugünkü The Marmara Oteli) üst katlarından da ateş edilmeye başlandığı, çıkan kargaşada 28 kişi ezilme ya da boğulma sebebiyle, 5 kişi vurulma nedeniyle, 1 kişi de panzer altında kalarak hayatını kaybetti. 130 kişi de yaralanmıştı. Ölenlerin büyük çoğunluğu Kazancı Yokuşu’nun başında parkedilmiş kamyondan dolayı sıkışarak öldüler. Olay sonrası birçok kişi gözaltına alınmasına rağmen ateşi kimin açtığı tespit edilememiş, Sular İdaresinin çatısından ve otel odalarından ateş edenler bulunamamıştır. Otelin 1 Mayıs 1977 günü müşterilere kapatıldığı belirtilmiştir.”