Gündem ‘ABD yönetimi güçlü duruş sergilerse F-16 konusu çözülür’

‘ABD yönetimi güçlü duruş sergilerse F-16 konusu çözülür’

19.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması kapsamında Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi.

‘ABD yönetimi güçlü duruş sergilerse F-16 konusu çözülür’

Görüşme sonrası Türk Büyükelçiliği’nde basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, “Blinken ile son derece verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Aramızda yıllardır çözülemeyen konuları çözmek için karşılıklı teklifler oldu” dedi. Çavuşoğlu, F-16 modernizasyonu ve yeni F-16 alınması konusunun da görüşmenin önemli maddelerinden olduğunu belirterek, “Kongrenin izlediği süreç hakkında bilgi aldık. Türkiye’ye F-16 satışının NATO’nun çıkarına olduğu konusunda hemfikiriz. ABD yönetimi güçlü duruş sergilerse F-16 konusu çözülür. ABD yönetimi kararlıysa Kongre’deki engellemeyi aşabilir” dedi.

Haberin Devamı

‘İsveç daha yolun başında’

Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için ise “Türkiye’nin F-16 talebi ile İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin bağlantılı olmadığını, ABD Kongresi’nin bunları bağlantılı gibi göstermemesi gerektiğini söylüyoruz. Üçlü mutabakatın hayata geçirilmesi gerekiyor. Somut adımlar bekliyoruz, İsveç daha yolun başında. İsveç ve Finlandiya’nın yaptıklarını inkar etmiyoruz ancak yapılması gerekenler var” diye konuştu.

Türkiye’nin YPG/PKK ile mücadelede kararlılığını ABD’ye ilettiklerini aktaran Çavuşoğlu, “Suriye’deki operasyonlar F-16 satışı için şart olarak önümüze getirilmedi” ifadelerini kullandı. Görüşmede bölgesel konuları da ele aldıklarını belirten Dışişleri Bakanı, “Enerji iş birliği için yaptığımız görüşmelerde de mutabık kaldık. İş birliğimizi geliştireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

ABD’den F-16 açıklaması

Çavuşoğlu’nun Blinken’la görüşmesi sürerken, Türkiye’ye F-16 satışına ilişkin ABD’den açıklama geldi. ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, “Başkan Biden, haziran ayında F-16’ların Türkiye’ye satılması gerektiğini söylemişti. NATO’nun değerli bir üyesi olan Türkiye’nin karşılaştığı risklere karşı kendini savunabilmesi gerekiyor. Türkiye’ye F-16 satışı konusunda kilit rol Kongre’ye ait. Önemli bir NATO müttefikimiz olan Türkiye meşru güvenlik tehditleriyle karşı karşıya” ifadelerini kullandı.