Gündem AB’den dayanışma ziyareti

AB’den dayanışma ziyareti

23.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği’nin (AB) Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Oliver Varhelyi ile AB Konseyi Dönem Başkanı, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell, deprem felaketi nedeniyle Türkiye’ye dayanışma ziyaretinde bulundu.

AB’den dayanışma ziyareti

Oliver Varhelyi, “Gerçekten çok kayda değer bir hasar olduğunu söyleyebiliriz. Bunun belki hepsini karşılayamayız; ama bunun büyük bir kısmını karşılayacağımızı ifade etmek istiyorum. Avrupa Komisyonu bu anlamda elindeki yetkinin tamamını kullanarak destek vermeye hazır” dedi.

Haberin Devamı

Dışişleri Çavuşoğlu, Varhelyi ve Forssell ile bakanlıkta bir araya geldikten sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Destekleri nedeniyle Varhelyi ve Forsselle teşekkür eden Çavuşoğlu, “Depremin ardından çok sayıda AB yetkilisi telefonla arayarak taziyelerini ilettiler, desteğe ihtiyacımız olup olmadığını sordular. İsveç Dışişleri Bakanı ile de telefonla görüştük. AB toplantıları öncesi saygı duruşunda bulundular. AB sivil savunma mekanizması, talebimiz üzerine devreye sokuldu, AB acil yardımları ülkemize hemen yönlendirildi, 32 arama-kurtarma ekibi, 5 tıbbi ekip gönderildi. 1750 arama-kurtarma ekibinin çalışmaları ile 79 vatandaşımız enkaz altından kurtarıldı. İsveç ve Macaristan dahil 18 AB üyesi ülke ayni yardım gönderdi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, Hatay’da Rönesans apartmanında kalan bakanlığın Hatay temsilcisi Büyükelçi Devrim Öztürk’e henüz ulaşılmadığını aktarırken, “Severek gitmişti, severek işini yapıyordu; ama henüz kendisine ulaşamadık. O binada henüz kendisine ulaşılamayan kişiler var” ifadelerini kullandı.

‘Yanınızdayız’

AB Komiseri Oliver Varhelyi, felaketin boyutları nedeniyle şok olduklarını belirterek, şunları söyledi:

“Türk halkı maalesef bunu yaşamak zorunda kaldı. Biz de Türk halkının yanındayız. Dost olduğumuz için, müttefik olduğumuz için size yardım etmek için buradayız. Benim neslim hiç böyle bir deprem görmedi, böyle bir felaket yaşamadı... Çok büyük bir yeniden inşa operasyonu gerekecek. Belki şimdiye kadar kimsenin görmediği bir yeniden inşa süreci olacak... Bunun belki hepsini karşılayamayız; ama bunun büyük bir kısmını karşılayacağımızı ifade etmek istiyorum. Avrupa Komisyonu bu anlamda elindeki yetkinin tamamını kullanarak destek vermeye hazır” dedi.

AB’yi temsilen buradayım

İsveç Uluslararası Kalkınma, İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell şunları söyledi:
“Bu korkunç depremden etkilenenleri destekleyece-ğimizi ifade etmek istiyorum. AB üyesi olan 27 ülkeyi temsilen buradayım. Hali hazırda dönem başkanlığını İsveç sürdürüyor. Bu 27 ülke adına şunu ifade etmek istiyorum; depremden sonra korkunç görüntüleri gördük… Dışarıdan gelebilecek hiçbir baş sağlığı dileği bu acıyı ortadan kaldıramaz. Ama biz bu çerçevede faaliyete geçebiliriz. Bugün burada olmamızın nedeni de o.”