Gündem Acı haber sabah geldi

Acı haber sabah geldi

07.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Afyonkarahisar’da önceki akşam patlayan mühimmat deposundaki yangın gece yarısına doğru kontrol altına alındıktan sonra sabah yapılan içtimada önce 30 askerin kayıp olduğu ortaya çıktı. Gün ışıdıktan sonra ise bu askerlerden 25’inin şehit olduğu belirlendi. Çevre Bakanı Bakan Veysel Eroğlu, “Pakistan Hindistan’da da böyle kazalar oluyor takdiri ilahi” diye konuştu

Acı haber sabah geldi

Yanıt bekleyen sorular

Afyonkarahisar’da 25 askerin şehit olduğu cephanelik patlaması, patlamanın sebebine ilişkin tartışmaları da beraberinde getirdi. Genelkurmay patlamanın kaynağını belirlemek için çalışma başlatırken, özellikle mühimmat sayımının yapıldığı saat uzmanların dikkatini çekti. Uzmanlar ilgili talimatnamelere göre cephaneliklerde gece vakti tasnif yapılamayacağını belirtirken, patlamanın neden kaynaklandığıyla ilgili de farklı görüşler var.

* Emekli Ordu Donatım Binbaşı Hasan Kaya (ASDER Üyesi, SADAT Danışmanı): “Bu işin kuralı şudur: Gece kapalı cephaneliklerde çalışma yapılmaz. Bu gece çalışma ihtiyacının neden kaynaklandığını bilmiyoruz. Olayın en çok dikkat çeken yönü bu... İkincisi orada bu kadar kalabalık personel neden vardı? Sayım olsa bile sayım heyeti en fazla üç kişi oluşur. Ayrıca el bombaları tek başına patlamaz, çünkü bombalar ve fünyeler birbirinden ayrı sandıklar da olur. Dolayısıyla üçüncü bir tip patlayıcının o depoda bulunup bulunmadığını da bilmiyoruz. Sabotaj olabileceğine ihtimal vermiyorum ancak sigaradan kaynaklanan bir patlama olabilir. Çünkü el bombası da olsa buharlaşma yoluyla ortama patlayıcı gaz verir. Bu gazlar da sigara kıvılcımından kolaylıkla etkilenebilir.”

* Emekli Binbaşı Mete Yarar: “Mühimmat depolarında malzemenin patlamaması için mühimmatın kendisi ve onu tetikleyecek fünye bölümü ayrı depolanır. O nedenle el bombası değil fünye patlamış olabilir. Acemi askerlerin hatası sonucu patlama olduğu iddiasına da katılmıyorum. Çünkü acemi askerlerin mühimmata ulaşma şansı yoktur. Bu malzeme en az üç sistem üzerinden geçerek oraya gelir. Ben mühimmatlerla ilgili bir fabrikasyon hatasından şüpheleniyorum.”

* İnşaat Yüksek Mühendisi Rıza Kesler: “Bu cephanelikler NATO standartlarına göre yapılır. Dünyanın her yerindeki NATO ülkelerinde aynıdır. Hava saldırılarına karşı özel korunaklıdır. Havalandırma tesisatı, yangın söndürme tesisatı, iç düzenleme ve depolama sistemi özeldir. Elektrik ve aydınlatma tesisatı da özeldir. Dışardan özel suni aydınlatma yapılır.”

Haberin Devamı

İşte şehitler
Bilgilerin açığa çıkmasıyla, kayıp sayısı 25’e düştü. Bu isimlerin, patlayan depoda görevli, bir bölümü acemiliklerini yeni bitirmiş kısa dönem askerler olan, Astsubay Kıdemli Başçavuş Bedri Narin (Erzurum), Astsubay Kıdemli Çavuş Murat Döğer (Kırıkkale), uzman çavuşlar Hüseyin Apaydın (Balıkesir) ve Cüneyt Akkuş (Ordu), er ve erbaşlar Ayhan Kurtsu (Kastamonu), Kadri Aydın (Aksaray), Fatih Şalgam (Kastamonu), Bayram Uluer (Çorum), Burak Kaplan (Çorum), Emrah Aral (Manisa), Emrah Kartal (Zonguldak), Hayri Kaya (Gaziantep), Emre Yıldırım (Nevşehir), Emrah Sandalcı (Kırıkkale), Mehmet Emre Özer (Gaziantep), Hüseyin Gökhan Eriç (Isparta), Tolga Taşdan (Tokat), Ahmet Tosun (Adana), Burak Umut Gedik (Erzincan), Onur Fikret Dülger (Trabzon), Macit Coşkun (Zonguldak), Barış Öztürk (Eskişehir), Mehmet Emin Çuğun (Iğdır), Abdullah Tokgöz (Yozgat) ve Fatih Ergeç (Ankara) olduğu bildirildi.

Ailelere acı haber
Kışla önünde oğullarından bir umut bekleyen ailelere acı haber üst düzey subaylar tarafından verildi.

Haberin Devamı

DNA’lar hemen gönderildi
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, DNA incelemesi için Ankara’ya gönderilmesi planlanan kan örnekleri ve şehit cenazelerinin, sürecin hızlandırılması amacıyla hemen gönderildiğini bildirdi.
Şehit ailelerinin bazılarından sorumlular nezaretinde Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde kan örneği alındığını bildiren Vali Balkanlıoğlu, sürecin sağlıklı ve hızla işletilerek, şehitlerin ailelerine teslim edileceğini kaydetti.