Gündem Açıkta kalan öğrenciye ‘İkili öğretim’ çözümü

Açıkta kalan öğrenciye ‘İkili öğretim’ çözümü

19.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2010-2014 stratejik planında “milli eğitimin zayıf yönü” olarak nitelediği “ikili öğretim”in kaldırılması için başlattığı çalışmada frene bastı.

Açıkta kalan öğrenciye ‘İkili öğretim’ çözümü

Düz liselerin tamamını Anadolu lisesine çeviren bakanlık, SBS’nin ardından açıkta kalan öğrenci sayısı ve kapasite yetersizliği baş gösterince çareyi “ikili öğretim” yapan okul sayısını arttırmada buldu. Böylece 2014 yılına kadar derslik sayısını artırıp, ikili öğretim veren okulları tam gün eğitim veren okullara dönüştürmek için yapılan bütün çalışmalar askıya alındı. MEB, SBS yerleştirme sonuçlarının ardından, meslek, imam hatip ve çok programlı liselerin açıkta kalan öğrenci sayısını karşılayamaması durumunda devreye sokacağı yeni formülü önceki gün yayımladığı genelge ile açıkladı. Genelgede, kimsenin açıkta kalmaması için kapısında yığılma olacak okul türlerinde ikili öğretime geçilebileceği belirtildi.

Stratejik plan “vazgeçeceğiz” diyor
Ancak bakanlığın bu çözümü, akıllara 2010 yılında hazırlanan “2010-2014 stratejik planında” yer alan ikili öğretimden vazgeçilmesine ilişkin çalışmaları getirdi. Hem ilköğretim, hem de ortaöğretimde ikili öğretime son verileceği belirtilen planda, şu ifadeler yer alıyor:
“İlköğretimde ikili eğitimden tekli eğitime geçilecektir. Bu durumun önündeki en önemli engellerden biri olan derslik ihtiyacı, plan dönemi içerisinde karşılanarak daha sonraki dönemlerde nicelik sorunu yerine nitelik sorununa ağırlık verilecektir. 2013 yılına kadar illerin ilköğretim derslik ihtiyaçlarının nüfus artışı, göç ve benzeri durumları dikkate alınarak valiliklerce planlanması sağlanacaktır. Ortaöğretimde de bir dersliğe düşen öğrenci sayısını 30 olarak gerçekleştirmek, kendisine ait binası olmayan veya teknik olarak kullanılması sakıncalı olan okulların eğitim ortamını iyileştirmek, ikili öğretim yapan okulların normal eğitime geçmeleri için yatırımlar yapılacaktır.”