Gündem Adım başı uyuşturucu bağımlısı

Adım başı uyuşturucu bağımlısı

16.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’un en yoğun ilçelerinden Şişli’de adım başı bağımlıya rastlanıyor. Özellikle metrobüs çevresinde bonzai kullanan gençlerin sayısı dikkat çekerken birçoğu yol ortasında krize giriyor

Adım başı  uyuşturucu  bağımlısı

İstanbul’un insan sirkülasyonu en yüksek ilçelerinden biri olan Şişli’de uyuşturucu kullanımında artış yaşanıyor. Özellikle metrobüs çevresinde görülen uyuşturucu bağımlıları ayakta durmakta güçlük çekerken saatlerce oldukları yerde durup kalıyorlar. Şişli’de yaygın olarak görülen bonzai kullanımı sık sık ölümlerin veya krizlerin yaşanmasına da sebep oluyor. Her gün en az 3-4 bonzai kullanan kişinin görüldüğü Şişli’de, erkekler ağırlıkta olmak üzere 8-25 yaş arası çocuk ve gençlerin bonzai kullandığı görülüyor.

Adım başı  uyuşturucu  bağımlısı


Kendisinin de 43 yaşına kadar uyuşturucu bağımlısı olduğunu söyleyen Ayık Yaşamda Buluşalım Derneği Başkanı Yavuz Tufan Koçak, son dönemde bonzai dışında diğer maddelerde de kullanımın arttığını belirterek, “Bize her gün 3-4 ölüm haberi geliyor. Bonzainin ötesinde son zamanlarda ‘krokodil’ diye bilinen bir uyuşturucu çok yaygınlaştı. Bu madde eroinin içine katılıp ya da direkt olarak bağımlılar tarafından içiliyor. Bağımlılar arasında ‘Met’ diye bilinen ‘Metamfetamin’ isimli uyuşturucu kullanımı da aşırı derece de arttı. Yaşananları sadece bonzaiye yormak yanlış olur. Merdiven altından yerlerde üretilen bonzainin içine hangi zehiri koyacağı üreten kişinin insafına kalıyor. Şu anda yaş grubu çok düştü ve Türkiye’nin her yerinde bulunur oldu. Bonzai inanılmaz ucuz. Satıcısına göre değişmekle birlikte 10 TL’ye bu zehirleri gençlerimiz alabiliyor. Dal olarak satılanlarda 2 TL’ye bile bulunabiliyor. Derneğe başvuranların sayısı arttı ama ben derneğe bonzai kullananları alamıyorum, çok tehlikeli olabiliyorlar. Birey olamayan, özgüven eksikliği olan kişiler uyuşturucu kullanımına yönelebiliyor” dedi.
Bonzai merkezi Kuştepe
Şişli Roman Platformu Başkanı Metin Salih Şentürk de bonzainin merkezinin Kuştepe olduğunu söyledi. Şentürk, “Son zamanlarda bonzai kullanımı fazlalaştı. Ağırlıklı olarak bu maddelerin satıldığı yer Kuştepe. Mahallede gezen her 10 kişiden 3 veya 4’ü uyuşturucu satıcılığı yapıyor. Maalesef çok yüksek bir sayı. Bonzai bağımlısı bir çocuğun annesi mahalleye geldi ve ‘Ne olur çocuğumu mahalleye sokmayın, bonzaiyi buradan temin ediyor’ dedi. Biz arkadaşlarımızı ikaz ettik ama mahalleye günde ortalama 5 ambulans geliyor. Mahallede bonzai nedeniyle yerlerde bayılan, komaya giren insanlar var. Bonzainin dışında hiçbir madde kişileri bu hale sokmuyor. Bunu içen kişi ölüp yeniden diriliyor. Böyle lanet bir madde. Polis ekipler 6 ayda birçok büyük operasyonlar yapıyor. Alınan kişiler de serbest bırakılıyor” diye konuştu.

‘Polisler çikolata veriyor’

İzzetpaşa Mahallesi Muhtarı Süleyman Kaygusuz, son 6 ayda bonzai kullanımında çok büyük artış olduğunu ifade ederek, “Bonzai kullanım yaşı çok düştü. Hemen hemen her mahallede bunu görmek mümkün. Bonzaiyi 3-5 liraya almak mümkün hale geldi. Emniyet güçleri de çalışma yapıyor ama bu durum devam ediyor.
Polisler bonzai içmiş ve komaya girmiş kişilere çikolata vererek kendilerine gelmelerini sağlıyor ama yaptırımları yok. Bazı bonzai kullanıcıları da maddenin etkisini bildikleri için yanlarında çikolata veya gazlı içecek taşıyor. Kuştepe bu işin merkezi. Orada satıldığı için İzzetpaşa, Kurtuluş, Ergenekon, Dolapdere’ye de sıçrıyor. Bir ay önce Kuştepe’de birkaç ölüm olmuştu” dedi.