Gündem Gözler TBMM'de! Af Yasası çıkacak mı? Af Yasası kimleri kapsayacak?

Gözler TBMM'de! Af Yasası çıkacak mı? Af Yasası kimleri kapsayacak?

05.10.2019 - 14:58 | Son Güncellenme:

Af Yasasına ilişkin son gelişmeler cezaevlerinde yatan binlerce mahkum tarafından dört gözle bekleniyor. Ak Parti tarafından meclise sunulacak olan infaz yargı paketinin detayları belli oldu. Peki Af Yasası kimleri kapsayacak? Af Yasası'ndan hangi mahkumlar yararlanabilecek? İşte merak edilen o soruların yanıtları...

Gözler TBMMde Af Yasası çıkacak mı Af Yasası kimleri kapsayacak

Af Yasası ne zaman çıkacak sorusu son günlerin en çok araştırılan konuları arasında yer alıyor. TBMM'nin 1 Ekim'de açılmasının ardından gözler Ak Parti tarafından TBMM'ye sunulacak olan infaz paketinin detaylarına çevrildi. Peki Af Yasasına ilişkin son gelişmeler neler?

Haberin Devamı

İki yıla kadar ceza alan kadın ve 65 yaş üstü hükümlüler cezalarını evinde çekecek. Doğum yapan kadının, doğumun üzerinden bir yıl geçmeden cezaevine konulmasını önleyecek. 1. Yargı Paketi’ni önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’nun gündemine getirmeyi planlayan AK Parti’nin, üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü infaz paketinin detayları da yavaş yavaş netleşiyor.

Adalet Bakanlığı’nca ön çalışması yapılan ve geçtiğimiz günlerde AK Parti’nin bazı hukukçu milletvekillerinin katılımıyla parti grup yönetimince mercek altına alınan taslak ile getirilmesi beklenen bazı düzenlemeler şöyle:

CEZAYA YARIM İNFAZ: Mevcutta verilen ceza süresinin üçte ikisi infaz ediliyor. Yapılacak düzenleme ile cinsel suçlar, uyuşturucu ticareti, örgütlü suçlar, terör suçları ve mükerrer suç hariç olmak üzere mahkemelerce verilen ceza süresinin yarısı infaz edilecek.

Haberin Devamı

1/5 DENETİMLİ SERBESTLİK: Halen 1 Temmuz 2016’dan önce işlenen suçlar için iki yıl, diğer suçlar için de bir yıl olan denetimli serbesti süresi, yeni sistemde alınan cezaya göre 1/5 oranında uygulanacak. Bugün şartlı tahliyesine 1 yıl kala “iyi halli olma” şartıyla otomatikman gündeme gelen denetimli serbestlik uygulaması bundan böyle infaz süresinin 4/5’ini tamamlayanlar için geçerli olacak. Buna göre 10 yıl ceza almış bir mahkumun infaz süresi beş yıl, denetimli serbestlik süresi de bir yıl olacak. Söz konusu hükümlü 4 yıl cezaevinde kaldıktan sonra denetimli serbestlikten yararlanacak.

İNFAZ YAKMAYA SINIR: Kamuoyunda “infaz yakma” diye bilinen duruma, yeni sistemde sınır gelecek. Üzerinde durulan formüle göre şartlı salıverme süresi içinde, bu süreye kadar cezayı gerektiren yeni bir suç işleyenin infazı yeni cezasının iki katı kadar süre için yanacak.

HAFTA SONU YA DA GECE İNFAZI: İnfaz paketiyle “hafta sonu infaz, gece infazı” şeklindeki özel infaz uygulamasının kapsamı genişletilecek. Kasten işlenen suçlarda halen altı ay olan ceza sınırı 1.5 yıla çıkarılacak. Taksirli suçlarda da üç yıla kadar hapis cezaları için özel infaz usulleri uygulanabilecek. Özel infaz imkanından yararlanma konusunda hükümlülere talepte bulunma hakkı verilecek. Buna göre infaz hâkimi, hükümlünün talebi üzerine kasten işlenen suçlarda toplam bir yıl altı ay, taksirle işlenen suçlarda ise toplam üç yıl veya daha az süreli hapis cezasının; her hafta cuma günleri saat 19.00’da girmek ve pazar günleri aynı saatte çıkmak suretiyle hafta sonları ya da hafta sonları hariç her gün saat 19.00’da girmek ve ertesi gün saat 07.00’de çıkmak suretiyle geceleri, ceza infaz kurumlarında çektirilmesine karar verebilecek.

Haberin Devamı

KONUTTA CEZA: Konutta infaz usulünün de kapsamı genişleyecek. Bu çerçevede de kadınların veya 65 yaşını bitirmiş kişilerin mahkûm oldukları toplam iki yıl, 70 yaşını bitirmiş kişilerin mahkûm oldukları toplam üç yıl, 75 yaşını bitirmiş kişilerin mahkûm oldukları toplam beş yıl veya daha az süreli hapis cezasının konutunda çektirilmesine karar verilebilecek. Bu düzenlemeden mükerrer olanlar, örgüt suçlarından ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan mahkum olanlar yararlanamayacak.

Haberin Devamı

DOĞUMDAN 1 YIL SONRA: Halen doğum yapan kadınlar doğumun üzerinden altı ay geçmeden cezalarını çekmek üzerine cezaevine alınamıyor. Yeni pakete göre bir kadın doğum yaptıktan ancak bir yıl sonra cezaevine alınabilecek.