Gündem Alerji pandemisi!

Alerji pandemisi!

31.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Her geçen gün alerjiye maruz kalanların sayısının arttığını belirten Prof. Dr. Şahiner, “Besin alerjileri dört-beş katına çıktı, astım ve atopik egzama neredeyse iki katına çıktı. Doğal ortamımızdan ne kadar uzaklaşırsak bu durum bizi o kadar buluyor” dedi.

Alerji pandemisi

Hande Atılgan - Tıp Bayramında Sağlık Bakanlığınca düzenlenen İbni Sina Hizmet Ödülleri töreninde “Dahili Tıp Bilimleri” kategorisinde ödül alan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Ümit Murat Şahiner, her geçen gün daha fazla insanın tanıştığı alerjiyle mücadeleyi Milliyet’e anlattı.

Haberin Devamı

3’te 2’si Ankara dışından olmak üzere aktif olarak 5 bin civarında hastayı takip eden Şahiner, 10-15 yıl öncesine kadar 50-60 kişiyi geçmeyen meslektaşlarının sayısında büyük artış yaşandığını ancak hâlâ sayının 300’ü bile bulmadığını belirtti. Geçen 10 yılda hem çevre koşulları hem de artan uzman sayısıyla daha fazla ve çeşitli vaka ile karşılaşıldığını belirten Şahiner, son dönem alerjileri “Kovid-19 pandemisiyle birlikte pandemi lafı her yere girdi. 21. yüzyıl için alerji pandemisi var deniliyor. Besin alerjileri dört-beş katına çıktı 20-30 yılda, astım ve atopik egzama neredeyse iki katına çıktı. Neden artıyor bilmiyoruz ama doğal ortamımızdan ne kadar uzaklaşırsak bu durum bizi o kadar buluyor. Afrika’da ve dünyanın geri kalmış yerleşim bölgelerinde daha az görüldüğünü biliyoruz. Ne kadar endüstirileşirsek, ne kadar batı tarzı yaşamı benimsersek o kadar bu durum içinden çıkılmaz bir hal alacak” ifadeleriyle açıkladı.

Haberin Devamı

Hekime başvurun

Şahiner, bir semptom görüldüğü an hekime başvurulması gerektiğinin altını çizerek, “Veliler çok bilinçli, bu bizim için şans. Her bulduğumuz cevap daha fazla soruyu getiriyor. Alanın geleceği bağışıklık sisteminin toleransı ve aşılamada” dedi.

‘Gelecek aşıda’

Çocuklarda giderek daha şiddetli vakalar geldiğini ifade eden Şahiner, “Eskiden besin alerjisi olan hasta görünce asistanları çağırır gösterirdik. Şimdi günde 5-10 tane besin alerjisi vakası görüyoruz. Büyükşehirlerde uzman görevlendirilmesi yapıldığı için bize artık daha komplike vakalar yönlendiriliyor ama bunun yanı sıra hastalıkların karakteristiği değişti. Astımlar ağırlaştı, daha ağır hastalar gelmeye başladı” tespitinde bulundu.

 

 

 

 

Yazarlar