Gündem ALO Uyuşturucu hayata döndürdü

ALO Uyuşturucu hayata döndürdü

28.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı, uyuşturucu ile mücadele kapsamında kurulan “ALO 191 Uyuşturucu” hattına 181 bin 13 “imdat” çağrısı geldiğini belirtti. Çağrıların yüzde 37’sini kendisi için yardım isteyenler oluşturdu. Arayanların yüzde 45’i aile bireyleri; yüzde 18’i ise arkadaşları ve çevresindeki diğer bireyler için yardım istedi.

ALO Uyuşturucu hayata döndürdü

Bandırma Devlet Hastanesi Ameliyathane Bölümü’nde çalışan Esra Efe adlı sağlık çalışanı, TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak “uyuşturucu madde bağımlısı kişilerin kendi rızası aranmaksızın ailesinin talebi üzerine tedavi edilebilmesini” istedi. Komisyon başvuruyu işleme alarak Sağlık Bakanlığı’na iletti. Bakanlık TBMM’ye gönderdiği raporda, zorunlu tedaviye ilişkin atılacak yeni adımları açıkladı. Uyuşturucu ile mücadele çalışmaları anlatılan bakanlığın, birinci basamak sağlık hizmetlerinde uyuşturucuya yönelik erken tanı ve danışmanlık hizmetlerinin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yaptığı belirtildi. Bakanlığın verdiği bilgiye göre ülke genelinde 19 bin 187 aile hekimine bağımlıkla mücadele eğitimleri verildi. Böylece aile hekimlerinin sorumlu olduğu nüfusta uyuşturucu kullanan bireylerin erken tanısını sağlayarak, danışmanlık hizmeti vermesi ve kişiyi tedavi sistemine yönlendirmesi sağlandı.

Haberin Devamı

118 eğitici

Raporda 2018’de aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık personellerine yönelik eğitim vermek üzere, psikolog, sosyolog, sosyal çalışmacı ve çocuk gelişimcilerden oluşan 118 sağlık personeline yönelik eğitici eğitimleri yapıldığı belirtildi. Bu eğitimcilerin, 2019’un ilk yarısında aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık personeline yönelik eğitimleri tamamlamasının planlanladığı kaydedildi.

ALO 191

Rapora göre 7 gün 24 saat esasına göre hizmet veren ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı’na, Temmuz 2015’ten Aralık 2018 tarihine kadar 181 bin 13 çağrı yapıldı. Çağrıların yüzde 37’sinde arayan bireyler kendileri için yardım istedi. Arayanların yüzde 45’i çocuğu, kardeşi ya da eşi gibi diğer aile bireyleri için yardım istediğini belirtti. Başvuruların yüzde 18’inde arayan bireyler, arkadaşları ve çevresindeki diğer bireyler için aradığını ifade etti.

Haberin Devamı

Randevu alınıyor

Raporda şu ifadelere yer verildi: “Danışma hattındaki, çoğunluğu psikolog ve sosyologlardan oluşan 110 uzman personel, tedavi görmesi gereken bireyleri bağımlılık risk değerlendirmesi sonucuna göre psikiyatri servislerine ya da AMATEM’e yönlendirilmekte. Tedavi ihtiyacı olan bireylere, tedavi sistemi içine girmelerine sağlamaya yönelik motivasyonel görüşme yapılmakta, hastane randevuları da danışma hattı tarafından alınmakta. Danışma hattı tarafından, arayan bireyin kabul etmesi halinde 1 hafta, 15 gün, 1 ay, 3 ay, 6 ay ve 1 yılın sonunda olmak üzere yılda en az 6 defa aranarak tedavi sürecinde destek olunmakta.”

Koruma amaçlı özgürlüğü kısıtlanan hasta sayısının 2018’de 6 bin 872 olduğu da belirtildi.

Yazarlar