Gündem Asbeste karşı sürekli ölçüm

Asbeste karşı sürekli ölçüm

24.03.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Deprem bölgesinde enkaz ve moloz atıklarından su kaynaklarına asbest bulaşma tehlikesine karşı alınan önlemleri TBMM’de anlatan bakanlık yetkilisi “Uzmanlarla ölçümler yaptık. Problemle karşılaşmadık. Tedbirlerimizi aldık” dedi...

Asbeste karşı sürekli ölçüm

ÖNDER YILMAZ Ankara - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyyüp Karahan, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nda sunum yaptı. Karahan, uzmanların “içme suyuna asbest karışabilir” uyarısına ilişkin de milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Türkiye’nin atık yönetimiyle ilgili güçlü bir mevzuatı bulunduğunu belirten Karahan, “Mevzuatımız ve uygulamalarımız dünyadan uzak değil. Dünyayla yarışacak, AB mevzuatı noktasında uyumlu bir yapımız var, hatta birçok yerde de örnek gösteriliyoruz” ifadelerini kullandı. Karahan, geçici depolama alanlarının güvenliğine ilişkin de, “Fiziksel güvenliği hem emniyet güçleriyle hem kameralarla ve çalışmanın sonlarına doğru da etraflarını fiziki anlamda tel örgülerle kapatarak tamamen emniyet tedbirlerinin alınmasını sağlıyoruz” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Tozumaya karşı tedbir

Yıkıntı atıklarında karşılarına çıkabilecek en büyük problemlerden birinin asbest olacağı hesabını yaparak sahada çalışma yürüttüklerini vurgulayan Karahan, şunları kaydetti:

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ekipleri ve uzmanlarla birlikte sahada sürekli ölçümler yapıyoruz. UNDP’den de sağladığımız desteklerle sahada çalışanların iş güvenliği malzemelerini tedarik ettik. Şu anki tespitlerimizde asbestle ilgili bir problemle karşılaşmadık. Ffakat hocalarımız özellikle kırsalda, kerpiç evlerde karşılaşabileceğimiz bir problem olarak öngördüler. Sahada sıva diye kerpiç evlerde kullanılan bir malzeme var, asbest oranı yüksek. Özellikle Malatya ve Elâzığ bölgesinde olduğu söylendi. Kerpiç evlerin sökümünde, tozumaya karşı tedbirlerimizi buna göre alıyoruz. Atıklar içerisinde de binalarda daha önce kurulanlar, fittings malzemelerinin de olabileceğinin hesabını yaparak bütün tedbirlerimizi bu anlamda değerlendirdik.”

Haberin Devamı

Tehlikeli atıklar toplanıyor

Karahan, enkazın içerisinde olabilecek tehlikeli atıklara ilişkin olarak da, “Binalarda olabilecek atık yağdan pestisit, boya, petrol gibi birçok tehlikeli atıklarla ilgili de bir yönetim sistemi oluşturduk. Burada özellikle tarım bölgesi olduğu için pestisit kaynaklı tarım ilaçlarıyla bir mücadele ortaya koyduk. Bunların olduğu enkazları sistemden belirleyip, ekiplerimizi sevk ederek kontrollü bir şekilde toplanmasını, tehlikeli atık varsa da bunları bizim geçirimsizliği sağlanmış alanlarda stoklayarak birinci sınıf depolama alanlarına sevkini sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kimyasal depoları izleniyor

Deprem bölgesindeki kimyasallara karşı da “tetikte” olduklarını kaydeden Karahan, “Sistematik olarak kimyasalların hareketini izlediğimiz bir yapımız ve kayıt sistemimiz var. Tarım Bakanlığı’nın tarımsal ilaçları izlediği yapıyla da, hangi depoda ne kadar kimyasal gübre ve ilaç olduğunu tespit edebiliyoruz. Malatya’da 55 noktada vardı, tamamına girdik. Sistemimizde kayıtlı olmayıp da bir yerde varsa tabi bu bizim açımızdan problemdir. Çevre, Tarım ve Sağlık bakanlıklarının kimyasallarla ilgili kayıt sistemleri var, bütün sanayi tesislerinin envanterini de izleyebiliriyoruz” dedi.