Gündem Asgari ücrete zam yapıldı mı?

Asgari ücrete zam yapıldı mı?

01.07.2015 - 12:29 | Son Güncellenme:

Asgari ücrete 51 lira zam yapılacak. Asgari ücret, 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 6 artışla net 949 TL’den bin TL’ye yükselecek. Peki Asgari ücrete hükümetin koalisyon sürecinde ne gibi bir etki sağlayacak? Asgari ücret 1800 TL olacak mı? Ayrıntılar haberimizde...

Asgari ücrete zam yapıldı mı

2015 yılının ikinci yarısında asgari ücret yapılacak olan 51 TL’lik zam vatandaşın ancak 1.5 kg et ya da günlük birer simit ile çay alabilmesine yetecek.

Bağımsız Sağlık-Sen’in yaptığı hesaplamaya göre, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun kararı çerçevesinde, 1 Temmuz 2015’te asgari ücrete yüzde 6 oranında zam yapılacak, asgari ücret net bin lira 54 kuruşa, brüt ise bin 273 TL’ye çıkacak.

5 milyon kişinin asgari ücretle çalıştığı Türkiye’de asgari ücret; “işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal şartlarına göre yaşamasını mümkün kılan” ücret olarak tanımlanıyor.

Ancak halen net 949 TL olarak uygulanan asgari ücret, 1 Temmuz’da yapılacak artışla sadece bin TL’ye yükselecek. Bin 201 TL olan brüt asgari ücret ise bin 273 TL’ye çıkacak.

ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ BİN 496 TL

Brüt asgari ücretten yüzde 14 SGK primi işçi payı, yüzde 1 İşsizlik Fonu primi, yüzde 15 Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesiliyor. 1 Temmuz'dan itibaren asgari ücretin işverene bin 273 TL olacak olan maliyetinin ise yüzde 15.5'lik kısmını SGK primi işveren payı ile yüzde 2'lik kısmını İşsizlik Fonu işveren payı oluşturuyor. Bu nedenle asgari ücretin işverene maliyeti yaklaşık bin 496 TL'yi bulacak.

-KAPICILAR İÇİN ASGARİ ÜCRET NET BİN 82 TL OLACAK

Konut kapıcılarının ücretleri gelir vergisi ve damga vergisinden muaf tutuluyor. Böyle olunca, asgari ücretli bir kapıcının eline geçen net ücret, diğer asgari ücretlilere kıyasla daha fazla oluyor. Bu doğrultuda kapıcılar için halen bin 21 TL olarak uygulanan net asgari ücret, 1 Temmuz’da 61 TL artışla bin 82 TL olarak uygulanacak.

BAĞIMSIZ SAĞLIK-SEN BAŞKANI BAYRAKTAR: GELİR ADALETSİZLİĞİ ÇÖZÜLSÜN

Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, asgari ücrete 1 Temmuz’da yapılacak olan 51 TL’lik zammın artan enflasyon oranlarının çok altında kaldığına dikkat çekerek, daha dört haneli rakamlara yeni ulaşarak bin TL olan asgari ücretin insanca yaşanabilecek bir seviyeye ulaştırılması gerektiğini belirtti. Türkiye’de dört kişilik bir ailenin açlık sınırının bile Haziran ayı için bin 334 TL olarak hesaplandığını ifade eden Bayraktar, “Hükümet bu zamla asgari ücretle geçinen insanlara adeta bırakın aç kalmayı, yaşamayın demektedir. Bugün emeklisinden memuruna, işçisinden köylüsüne kadar toplumun büyük bir kesimi çok komik ücretlere istihdam edilmektedir. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki zengin nüfus ile fakir nüfus arasındaki makas her geçen gün biraz daha açılmaktadır. Bir tarafta bin lirayı çerez parası diye tanımlayabilecek insanlar ve yöneticiler varken, bir taraftan da bu parayla tüm ay boyunca geçinmek zorunda kalan aileler vardır. Bu gelir adaletsizliği acilen çözülmelidir” dedi.

''ASGARİ ÜCRET 1800 TL OLMALI''

DİSK, 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 3 bin 500-4 bin lira civarında olduğunu belirterek, asgari ücretin net bin 800 lira olması gerektiğini açıkladı.

Şişli'deki Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Genel Merkezi'nde yapılan basın toplantısına DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve DİSK Yönetim Kurulu katıldı. Basın açıklamasını okuyan Kani Beko, 2015 yılı asgari ücrete yapılacak zammı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları öncesi hükümetin yüzde 3+3 olarak açıkladığını belirterek, “Hükümet işçilere günlük 1 lira civarında bir zammı uygun gördüğünü duyurdu. Hükümet açlık sınırının altında bir asgari ücrette ısrar ederek, yeniden bir sosyal cinayete imza atacağını şimdiden ilan etti. Hükümetin zam oranının önceden açıklaması ile Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantıları bir kez daha anlamsızlaştı. Yıllardır 'orta oyunu' olarak nitelendirdiğimiz bu komisyon toplantılarının senaryosunu ve oyunun sonunu artık herkes biliyor" dedi.

DİSK olarak asgari ücretle ilgili yaptıkları çalışmalar sonucunda asgari ücretin en az net bin 800 lira olması gerektiğini belirlediklerini ifade eden Kani Beko, “Çünkü kişi başına düşen milli gelir 2014 yılı itibarıyla aylık bin 800 lirayı aştı. Hükümet bu rakamla çok övünüyor. Biz işçiler, 4 kişilik hanemiz için payımıza düşenin sadece birini talep ediyoruz. En azından yaşamak için buna ihtiyacımız var" diye konuştu.

‘ARTIŞ ORANI, CUMHURBAŞKANLIĞI BÜTÇESİNİN ARTIŞINA EŞİTLENMELİ’

Milli gelirde emeğin ve emekçinin hakkının göz ardı edildiğini belirten Beko, şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanlığı bütçesi geçtiğimiz yıla göre neredeyse 2 katına çıktı. Bu ülkede tüm değerleri üretenler için daha düşük bir artış kabul edilemez. Asgari ücret artış oranı, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin artış oranına eşitlenmelidir. Bu rakam yaklaşık net 1800 liradır. 4 kişilik bir hanede yoksulluk sınırı 3 bin 500- 4 bin lira civarındadır. Asgari ücret için belirlenmesi gereken gerçek tutar aslında budur. Yoksulluğa mahkum eden ücrete asgari ücret denmez. İki kişi çalışmamıza rağmen çocuklarımızı yoksulluğa mahkum etmemek için bin 800 lira şarttır."

Beko, 'Asgari Ücret bin 800 Net' sloganı ile yüz binlerce işçiye ulaşmak üzere bildiriler hazırlandığını belirterek, “Bu bildirileri kentlerin meydanlarında, işçi havzalarında, iş yerlerinde dağıtacağız. Türkiye 'nin dört bir yanında stantlar açacak, basın açıklamaları düzenleyecek, eylemler, yürüyüşler organize edeceğiz" diyerek açıklamasını tamamladı.

MADENLER TKİ'YE DEVREDİLMELİ

Açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Beko, Soma'daki maden işçilerinin işten atılmasıyla ilgili soruyu, “Maden faciasının ardından hükümet ve Soma Holding işçilere ekonomik açıdan destek olacağı sözünü vermişti. Ancak geldiğimiz son noktada Soma Holding üç bine yakın işçinin iş akdini fes etti. Bize göre Soma Holding derhal Soma'yı terk etmeli. Kesinlikle buradaki madenleri Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ)'nin çalıştırması lazım. Özel işletmeler burada çok çağdışı yöntemlerle, iş güvenliği ve işçi sağlığı önlemleri alınmadan çalışma yürütüyor ve ölümlere neden oluyorlar. Şimdi burada yapılması gereken tek şey; TKİ'nin Soma Holdingle sözleşmeyi fes etmesi. Bu fes yapıldıktan sonra iş güvenliği ve işçi sağlığı önlemleri alındıktan sonra davullarla, zurnalarla, işçiler madenlere indirilmeli, Türkiye Kömür İşletmeleri'nin denetiminde üretim gerçekleşmeli. Soma'da yaşananlar tam bir sosyal cinayettir. 301 işçinin kaybının ardından 3 bin işçiyi kışın ortasında işten atıyorsanız bu bir sosyal cinayettir. Bunu durdurmanın tek yolu TKİ'nin Soma ve Türkiye'deki tüm madenleri çalıştırmasıyla mümkündür” diye cevapladı.