Gündem MİT Akademisi'nden ilk rapor! Aşırı sağın hedefi Türkler

MİT Akademisi'nden ilk rapor! Aşırı sağın hedefi Türkler

12.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milli İstihbarat Akademisi’nin ilk çalışması Batı’daki aşırı sağ hakkında bir değerlendirme raporu oldu. İslamofobik eylemlerin ilk sırada yer aldığına dikkat çekilen raporda, İslam ve Türk karşıtlığının en yoğun yaşandığı bölgenin Avrupa olduğu belirtildi.

MİT Akademisinden ilk rapor Aşırı sağın hedefi Türkler

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ  -  Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) 97. kuruluş yıl dönümü etkinliklerinde MİT Başkanı İbrahim Kalın, Milli İstihbarat Akademisi’nin açıldığını kamuoyuna duyurdu. Akademinin ilk çalışması “Batılı Ülkelerde Aşırı Sağ Hareketler 2023 Değerlendirme Raporu” oldu.

Haberin Devamı

Raporda, aşırı sağ hareketler ve aşırıcı faaliyetlerde bulunan örgütlü eylemler ele alındı. Önsözde ilk raporun bu konuda yayımlanmasının anlamına işaret edilerek, “Aşırı sağ hareketlerin eylem ve söylemleri, aynı zamanda Türkleri de hedef almaktadır” denildi.

Avrupa’da salgın ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nın enflasyon, işsizlik gibi sorunları ivmelendirerek yabancı düşmanlığı ve İslamofobi’yi tetiklediği kaydedilirken, “Kuran-ı Kerim yakma eylemleri başta olmak üzere, ‘kişisel ifade özgürlüğü’ adı altında dini değerlere yönelik nefret suçları ile kutsal değerlere saldırıların sıradanlaştırılması ve normalleştirilmesi tehlikesi 2023 yılında öne çıkan gelişmelerden olmuştur” bilgisi verildi.

YENİ TEHLİKE

Haberin Devamı

2015 yılından bu yana ideolojik motifli saldırıların dini motifli saldırılara kıyasla ciddi seviyede arttığı ve ideolojik motifli terörizmin en büyük tehditlerden biri haline geldiği belirtilen raporda “Küresel seviyede gerçekleşen eylemlerin motifleri kıyaslandığında, İslamofobik kaynaklı eylemlerin dünya geneline diğer kategorilere kıyasla açık farkla ilk sırada yer aldığı” kaydedildi.

KİTLE 13-18 YAŞ ARASI GENÇLER

Aşırı sağcı grupların özellikleri şöyle sıralandı:

- Uluslararası seviyede örgütsel yapıları ya da ideolojik anlamda bir çatı mekanizmaları yok.

- Faaliyetlerin büyük çoğunluğu çevrim içi ortamda organize ediliyor.

- Propaganda faaliyetlerinin yoğunlaştığı kitle 13-18 yaş arası gençler.

- En etkili görülen ortak yöntemler arasında sansasyonel “yalnız kurt” saldırıları yer alıyor.

- Gruplar, saldırganları “azizlik” ünvanıyla tanımlayarak gençleri etkileme çabasında.

TEŞKİLATIN SİTESİ YENİ YÜZÜYLE YAYINDA

MİT’in internet sitesi de yeni yüzüyle yayına başladı. Site, ziyaretçilerini “Vatan için her an her yerde” sloganıyla karşılıyor. Sitede, istihbarat desteği vermek isteyen vatandaşlara yönelik “Nasıl Yardım Edebilirsin” bölümü de dikkat çekiyor.

Sitede Milli İstihbarat Akademisi’ne de bir bölüm ayrıldı. Akademi, istihbarat, güvenlik ve strateji alanlarında lisansüstü eğitim ve araştırma faaliyetleri yürütecek. 2024 yılı güz döneminde öğrenci almaya başlayacak. Akademi’ye, en az dört yıllık örgün eğitim veren ilgili lisans programlarından mezun olanlar başvurabilecek. Akademi’nin başkanlığını Prof. Dr. Talha Köse yürütecek.

Haberin Devamı

'BÖCEK' MÜZEDE

MİT’in 97. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan Teşkilat Müzesi’nde de topuğunda dinleme cihazı olan ayakkabı, gizli mesajlaşmada kullanılan taşlar, şifreli kartpostallar gibi ilginç objeler sergileniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Keçiören’deki evinde üçlü prizin içinde bulunan dinleme cihazı (böcek) da sergilenen objeler arasında.