Gündem Mossad'a ‘köstebek’ darbesi! MİT ve Emniyet'ten sürek avı

Mossad'a ‘köstebek’ darbesi! MİT ve Emniyet'ten sürek avı

03.01.2024 - 06:47 | Son Güncellenme:

İsrail dış istihbarat örgütü MOSSAD adına ajanlık faaliyetleri yürütüp Türkiye’de bulunan şahıs ve kurumlara karşı saldırılar için bilgi toplayan 34 şüpheli Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet tarafından yapılan operasyonla gözaltına alındı.

Ferit Zengin - Haber Merkezi / İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda MİT Başkanlığı ve İstihbarat Şube Müdürlüğü’nce, uluslararası casusluk faaliyetlerinin deşifresine yönelik İstanbul merkezli sekiz ilde “Köstebek” operasyonu düzenlendiğini belirtti.

Haberin Devamı

Söz konusu soruşturma kapsamında ilk olarak MOSSAD adına casusluk faaliyetlerinde bulunup, başta Hamas ve Filistin Kurtuluş Örgütü mensubu şahıslar olmak üzere İsrail’in hedef gösterdiği kişi ve kurumlar hakkında çalışmalar yapan, bu kişileri kaçıran ve ortadan kaybeden 46 ajan tespit edilerek takibe alındı.

TURİST GİBİ GELDİLER

İzleme çalışmalarında, çoğunluğu Irak, Suriye, Lübnan ve Filistin uyruklu olup yurda turist vizesiyle giriş yaptıktan sonra mülk satın alma karşılığında oturum aldıkları belirlenen şahısların hareketliliklerinin, aralık ayında İsrail İç Güvenlik Servisi Şin Bet’in başında bulunan Ronen Bar’ın “Yıllar sürse bile yurt dışındaki Hamas üyelerini ortadan kaldıracağız” açıklamasıyla arttığı belirlendi. Soruşturma kapsamında bu çalışmaların ardından operasyon kararı alındığı öğrenildi. İstanbul merkez olmak üzere sekiz ilde 34 şüpheli gözaltına alınırken diğer şüpheliler için operasyonların sürdüğü, bazı şüphelilerin yurt dışına kaçtığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Adreslerde yapılan aramalarda paralara ve dijital malzemeye el konuldu. Dijital malzemelerden şüphelilerin çalışma yöntemleri ve hedeflerindeki kişiler ile MOSSAD’la olan bağlarını ortaya koymaya yönelik çalışmalar da devam ediyor.

SİSTEM DEŞİFRE EDİLDİ: İLK ADIM İŞ İLANI

İsrail İstihbarat Servisi, güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre Türkiye’deki Filistinliler ve ailelerine yönelik eylemlerde kullanmak üzere eleman temin ediyor.

■ İsrail istihbaratı tarafından sosyal medyada veya sohbet gruplarında detay verilmeyen iş ilanları paylaşılarak kullanılmaya uygun kişilerin kendileri ile temasa geçmesi sağlanıyor. Dönüş yapan kişiler, çeşitli işler verilerek nihai göreve hazırlanıyor.

■ İlk temasın ardından Telegram ve WhatsApp uygulamalarıyla irtibatı sürdüren MOSSAD, sadece yazılı iletişim kuruyor.

■ Kaynaklara yapılacak ödemelerde ise aracı/canlı kurye kullanılıyor. Kripto para ve havale sistemiyle paranın izi kaybettirilmeye çalışılıyor.

■ İsrail istihbaratı, kurye olarak kullandığı kişileri de sosyal medyada verdiği ilanlarla buluyor. Para transferlerinin illegal bahis/kumar parası olduğunu belirterek kişileri ikna ediyor.

Haberin Devamı

■ Bu elemanları kullanan İsrail istihbaratı; bilgi toplama, hedeflerin fotoğraf/video ile görüntülenmesi, takip, hedef araçlara GPS cihazı yerleştirme, darp/yaralama, soygun, kundaklama, tehdit ve şantaj gibi eylemsel işlerin yanı sıra web sitesi kurma/yönetme, internet haber gazetesi tasarlama, yalan haber yayma gibi dezenformasyon çalışmaları da yürütüyor.

■ İsrail istihbaratı tarafından; hedeflerin IP adreslerinin toplanması, hedef bölgelerdeki kameraların hacklenmesi ile Türkiye’deki yabancı şahıslara yönelik veritabanı oluşturulması gibi siber faaliyetlerde de bulunuluyor.

MOSSAD’A YÖNELİK OPERASYONLAR

MİT, MOSSAD ile bağlantılı şahıslara daha önce de operasyonlar düzenledi. İsrail İstihbarat Servisi’nin ele aldığı yabancı şahıslara yönelik 2021’deki operasyon ile özel dedektifler ve taktik elemanlara yönelik 2022’deki operasyon sonrasında 58’i yabancı, 39’u Türk vatandaşı toplam 97 kişiye uygulama yapılmıştı. Bunlardan 51’i tutuklanmıştı. Bu kişilerle ilgili dava sürüyor. İsrailli ajanlar ile yurt dışında düzenli şekilde buluşan ve İsrail istihbaratının verdiği görevleri yerine getiren Selçuk Küçükkaya ve 16 kişiden oluşan şebekesi de Nisan 2023’te çökertilmişti. İsrail istihbaratının, Malezya’da kaçırmaya çalıştığı Filistinli Mühendis Omer Al Belbaisy’e yönelik Türkiye’deki girişimleri de engellenmişti.

Haberin Devamı

Mossada ‘köstebek’ darbesi MİT ve Emniyetten sürek avı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ‘BEDELİNİ ÖDERLER’ DEMİŞTİ

Şin Bet’in Başkanı Ronen Bar’ın “Kabine bize bir hedef belirledi; sokak ağzıyla Hamas’ı ortadan kaldırmak. Bunu Gazze’de, Batı Şeria’da, Lübnan’da, Türkiye’de, Katar’da; her yerde yapacağız” sözlerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Demek ki Türkiye’yi tanımıyorlar, Türkleri tanımıyorlar. Böyle bir adımı atmaya cüret ederlerse bunun bedelini, bir daha bellerini doğrultamayacak surette ödemeye mahkum olurlar. Türkiye’nin hem istihbarat hem güvenlik alanında aldığı mesafeyi dünyada bilmeyen yoktur” yanıtını vermişti.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​