Gündem Avcı ve Küçük, Odatv davasından serbest

Avcı ve Küçük, Odatv davasından serbest

13.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Odatv davasında tutuklu sanık kalmadı. Davada haklarında tahliye kararı verilen Hanefi Avcı Devrimci Karargâh, Yalçın Küçük ise Ergenekon davasından tutuklu olduğu için cezaevinde kalacak

Avcı ve Küçük, Odatv davasından serbest

Gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık ve Soner Yalçın’ın da sanık olduğu Odatv davasının 20. duruşmasında davanın tutukluk sanıkları Hanefi Avcı ve Prof. Dr. Yalçın Küçük tahliye edildi. Ancak Avcı, Devrimci Karargâh davasında, Yalçın Küçük ise Ergenekon davasından tutuklu olmaları nedeniyle serbest kalamayacak.
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya eski Emniyet Müdürü Emin Aslan’ın ilk kez avukat olarak duruşmaya katılması dikkat çekti. Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, Hanefi Avcı’nın avukatı olan Arslan’a “Hayırlı olsun” dedi.
Avcı savunmasında “Haliç’te Yaşayan Simonlar-Dün Devlet Bugün Cemaat” isimli kitaptan sonra hayatının değiştiğini, tutuklandığını, 4 ayrı silahlı terör örgütüne yardım ettiği iddiası ile hakkında 3 ayrı dava açıldığını anlattı.
Avcı savunmasında şunları söyledi:

‘Cemaat cemaatliğini bilsin’
“Bu ülkede kimseye kitap yazdığı için örgüt mensubu suçlaması yapılmadı. Örgüt mensupları ve liderleri dahi kitap yazdı ancak buna suçlama getirilmedi. Bugün yazılanların doğrulandığı görülüyor. Cemaat cemaat olarak kaldığı sürece hiçbir mahsuru yok. Cemaat cemaatliğini bilmeli. Eğer cemaat devleti yönetiyorsa bu ülkeyi felakete götürür. Bugün kimse devlete, yargıya, askere, polise güvenmiyor.”
“Ben 28 Şubat’a ve Susurluk’a karşı çıktım. Gidip tek ifade veren insanım. Bu yüzden suçlandım” diyen Avcı, “Sabah kalkıp Ergenekoncu mu oldum? Akla ve mantığa aykırı. Devrimci Karargah davasında, havan topu atan adam var. Onlara verilen ceza, 5 yılla başlıyor. Benim aynı davada ruhsatlı silahıma 6 yıl ceza verildi” diye devam etti.
Yalçın Küçük ise savunmasında cezaevindeyken dönemin Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’in istifasını bir gün önceden ve savcı Zekeriya Öz’ün görevden alınacağını önceden bildiğini ve eski Mahkeme Başkanı Resul Çakır’ın Yargıtay’a gideceğini yine önceden bildiğini savundu. Bunun üzerine, Başkan Ekinci “Sıra bize geldi galiba” dedi. Küçük’ün de “Sizin için başka bir maruzatım var” deyince salonda gülüşmeler oldu.

Tutuklu sanık kalmadı
Mahkeme heyeti celse sonunda Odatv yazarı Prof. Dr. Yalçın Küçük ve eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın tahliyesine karar verdi. Böylece davada tutuklu sanık kalmadı. Hanefi Avcı, Devrimci Karargâh davasında, Yalçın Küçük ise Ergenekon davasından hükmen tutuklu olmaları nedeniyle tahliye edilmeyecek. Avcı, yargılandığı Devrimci Karargah davasında 15 yıl 3 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Ergenekon davasında yargılanan Yalçın Küçük ise 22 yıl 6 ay hapis cezası almıştı.