Gündem Ayağım ağrıyordu şiddetli vuramadım

Ayağım ağrıyordu şiddetli vuramadım

04.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Güvenlik gerekçesiyle Eskişehir’den Kayseri’ye alınan Ali İsmail Korkmaz cinayeti davasında anne Korkmaz’ın sözleri yürekleri dağladı. Sanık polislerin ifadeleri ve iddianamede yer alan sözleri ise büyük tepkiye neden oldu.

Ayağım ağrıyordu şiddetli vuramadım

Gezi Parkı eylemlerinin Eskişehir ayağında, 4’ü polis 8 kişi tarafından dövülerek öldürülen 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz cinayetine ilişkin davanın görülmesine Kayseri’de başlandı. Farklı davaların güvenlik gerekçesiyle Eskişehir’e alınmasına rağmen, Eskişehir’in güvenli olmadığı belirtilerek Kayseri’ye nakledilen dava için Türkiye’nin dört bir yanından kalkan otobüsler, gece boyunca onlarca yerde durdurulurken, kentte eylem yasağı kararı alındı ve adeta sıkıyönetim ilan edildi.

Haberin Devamı



Çoğu öğrenci yolcular, otobüslerin önüne “MİT, İHH konvoyu” gibi yazılar asarak, esprili bir dille otobüslerin durdurulmasına tepki gösterdi.

Kente gelenler de eylem yasağı nedeniyle adliye önünde toplanabildi. Ancak dava kent değiştirmekle kalmadı, adliye de değişti. Kayseri Adliyesi’ndeki salonların yeterli olmadığı gerekçesiyle, duruşma, eski adliyeye alındı. Fakat bu salon da yeterli olmadı. Korkmaz ailesini yaklaşık 300 avukat temsil ederken, Salona girişte polis ile avukatlar arasında arbede çıktı. Adliye çevresinde 2 TOMA, 1 polis helikopteri ve çeşitli illerden gelen bin 900 polis görev yaparken, pankart ve sloganlar da gün boyu eksik olmadı.

Gözlerinin içine baktı
Jandarmanın sanıklarla izleyiciler arasında durması ve mahkeme salonunda ses sisteminin bulunmaması avukatların tepkisine neden oldu. Kimlik tespiti sırasında fırın sahibi İsmail Koyuncu, “Fırınım vardı ama kaybettim” dedi. Bunun üzerine Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, “Sen fırınını kaybettin ben evladımı kaybettim” yanıtını verdi. Anne Korkmaz jandarmanın çekilmesini isteyerek, sanıklara, “Gözümün içine bakın başka yere değil” dedi.

Korkmaz’ın ağabeyi Avukat Gürkan Korkmaz, “Sanık avukatlarından biri benim üniversiteden okul arkadaşım. Hastanede defalarca yanıma gelip üzüntüsünü belirtti. Şimdi sanık polislerin avukatı” diye twitter hesabından sitem etti.
İddianameye göre savunma tanıkları, “Ali İsmail ‘Yapmayın, etmeyin’ diye yalvarıyordu” derken, sanıklar “Ali İsmail bize küfür etti. İyi stres attık” dedi. İddianamede, sanıklardan Saldoğan’ın, “Ayağım ağrıyordu, şiddetli tekme atamadım” sözlerini sarf ettiği anlaşıldı. Anne Korkmaz, iddianamenin okunmasını oğlunun fotoğrafına sarılarak dinledi.

Gezi eylemleri sırasında öldürülen Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert ve Ethem Sarısülük’ün aileleri de davaya kabul edilmek istediklerini söyledi. Bazı sanıkların itiraz etmeleri üzerine Gürkan Korkmaz, “Ali’yi tanıyor muydun? Ne yaptı sana?” dedi. Mahkeme heyeti, savcılığın görüşü doğrultusunda Korkmaz ailesinin davaya müdahilliğine, diğer taleplerin reddine karar verdi. Olay yeri görüntülerinde Korkmaz’a vururken görülen sanık Şaban Gökpınar, olay günü 15 kişi olduklarını, kimseyi darp etmediğini, kimlere müdahale ettiğini hatırlamadığını, olay yerinde de olmadığını iddia etti. Gökpınar’ın, “Ali İsmail Korkmaz tabir edilen şahıs” sözlerine salondan tepkiler yükselirken, Korkmaz’ın annesi elindeki resmi göstererek, “Resme bakarsan belki hatırlarsın. Ali İsmail tabir değil” dedi.
Gökpınar, fırıncıların elinde sopa gördüğünü, polis zannederek müdahale etmediğini, ara sokaklarda görevlendirmeye ilişkin yazılı bir emir olmadığını, sıralı amirlerini de hatırlamadığını kaydetti. Gökpınar, “Amir kim” sorusuna, “Hatırlamıyorum. Görevli amirlerin hepsi olabilir” yanıtını verdi.

Görev gereği tıraş
Sanık polislerden Hüseyin Engin de, olaydan hemen sonra saç ve sakalını niye kestirdiği sorusuna, “Görev gereği” yanıtını verdi. Engin, “Eli sopalı birilerini görünce ne yaparsanız” sorusunu da, “Talimat varsa gerekeni yaparım, yoksa yapmam” diye yanıtladı.

Sanıklar birbirine düştü
Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde sanıkların verdiği ifadeler Korkmaz’ın nasıl öldürüldüğünü gözler önüne serdi. Tutuklu sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan, tekme attığı kişinin Korkmaz olmadığını iddia ederek, “Oradan ayrılırken küfür etti. Erkek adama küfür yakışmaz dedim. Ayağımla hafifçe dürttüm” dedi.

Tutuksuz sanıklardan polis memuru Yalçın Akbulut ise Korkmaz’ı tanımadığını söyledi. Fırın sahibi İsmail Koyuncu, Saldoğan’ın “tutun” demesi üzerine Korkmaz’a ayağını uzattığını, yere düşen Korkmaz’a vuranın da Saldoğan olduğunu anlattı. Koyuncu, hakimin, “Kamera kayıtları neden silindi?” sorusuna, “Şirket beni dolandırdı. Delilleri karartmak isteseydim 300 derecelik fırına kamerayı atıp yok edebilirdim” dedi.

Sivil sanıklardan Ebubekir Harlar, “Bize yakalayın diye polisler ikaz etti. Ben çelme taktım ama düşmedi. Mevlüt Saldoğan yakalayıp ‘Şimdi söyle bakalım kim o.ç.’ diye bağırarak, defalarca vurdu” dedi. Harlar, Saldoğan’la birlikte Ramazan ve İsmail Koyuncu ile Muhammet Vatansever’in de Korkmaz’a vurduğunu söyledi.

Harlar’ın anlattıklarına daha fazla dayanamayan Korkmaz’ın babası Şahap Korkmaz bayılırken, annesi de fenalık geçirdi.
Harlar’ın ifadesi üzerine “soru soracağım” diyen Saldoğan, Korkmaz’ı kovalarken önünde koşan iri yapılı kişinin polislerden Akbulut olduğunu söyledi. Korkmaz’ın ayağına iki kere vurduğunu söyleyen Vatansever ise, Saldoğan’ın elinde cop değil, 40-45 cm’lik bir sopa olduğunu kaydetti. Sanık Ramazan Koyuncu da, “Yerdeki şahıs küfür edince Saldoğan 3 tekme daha attı” dedi. Koyuncu, Saldoğan’ın yanındaki polisin de Akbulut olduğunu söyledi. Savcı, tutuksuz sanıklardan Yalçın Akbulut’un tutuklanmasını talep etti.

Tutuklamaya red
Mahkeme heyeti sanıkların ve Korkmaz’ın telefonlarının olay günü sinyal aldığı istasyonların belirlenmesi için TİB’e yazı yazılmasına tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına, tutuksuz sanıklardan Akbulut’un tutuklanması talebinin reddine karar vererek duruşmayı 12 Mayıs’a erteledi.

Haberin Devamı

Ayağım ağrıyordu şiddetli vuramadım

Haberin Devamı

Nasıl kıydınız Ali'me?

Haberin Devamı

Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, babası Şahap, ağabeyi Gürkan ve kız kardeşleri Melika Çakırkaya ve Aylin Taktuk da duruşmayı izledi. Ailenin salona zorla girebilmesi tepkiye yol açtı. Oğlunun fotoğraflarını taşıyarak salona giren anne Korkmaz, avukatlar ve salondakiler tarafından alkışlandı. Anne Korkmaz, sanıklara, “İsmail’imi de getirdim. Nasıl kıydınız Ali’me, annenizin yüzüne nasıl bakıyorsunuz? Bu çocuk size ne yaptı, çocuklarınızı mı dövdü?” diye sordu. Sanıkların etrafındaki polislere de tepki gösteren anne Korkmaz, “Koruyun arkadaşlarınızı, yüzümüze bakmasınlar” diye konuştu.

Baba Şahap Korkmaz da, “Oğluma, üniversite öğrencilerine pusu kurulmuş. Hastanede oğlumu tanıyamadım. Sanki sırtına siyah boya vurmuşlardı. Dişleri kırılmıştı. Orada bir vahşet var, cinayet var. Bunu yapan kesinlikle insan olamaz” dedi. Korkmaz’ın annesi de, “Oğluma bir tokat bile vurmadım. Ben oğlumla gurur duyuyorum. Eğitmen olacaktı yeni nesilleri eğitecekti. Bu katiller benim oğlumu benden aldılar” dedi. Korkmaz’ın ağabeyi Gürkan Korkmaz, “Kendine insan diyen bu yaratıklar kardeşimi planlayarak öldürdü” dedi.

Haberin Devamı

Alişime bunu yapanlar çocuklarına bakamayacak

-Duruşma sürerken eski adliye binasına Ak Parti bayrağı açıldığı iddia edildi.

-Güvenlik şubede görevli polislerin, göstericilerin görüntülerini Büyük Birlik Partisi binasından çektiği görüldü.

-Polisle eylemciler arasında adliye önünde çıkan gerginlikler milletvekillerinin araya girmesiyle önlendi.

-Duruşmaya verilen arada açıklama yapan Korkmaz’ın ağabeyi Gürkan Korkmaz, “Onlar Ali İsmail’den korksun. Ali İsmail Korkmaz. Ali İsmail’i dövenler yüzümüze bakamıyor” dedi. Anne Emel Korkmaz da, kalabalığa “Hepiniz benim çocuğumsunuz” dedi. Anne Korkmaz, “Ali’şim küçücüktü. Ben onun büyüdüğünü, bu hale geldiğini fotoğraflarda gördüm. Saçını uzatırdı, her türlü hayatı seven bir çocuktu. Doğayı, dünyayı, insanları, hayvanları seven bir çocuktu. Benim oğlum çocuklara hayrandı. Çocuğuma bunu yapanlar bir gün çocuklarına bakamayacak hale gelecekler. Tüm dünya görecek bunu. Allah kimseye bu acıyı yaşatmasın” dedi.

Her tekme adalete atıldı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal paylaşım sitesi twitter üzerinden Ali İsmail Korkmaz davasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Korkmaz’ın bir fotoğrafını da paylaşan Kılıçdaroğlu, “Ali İsmail Korkmaz... Daha 19 yaşında, düşlerinde özgür dünya... Ali İsmail Korkmaz’a atılan her tekme adalete atılan tekmedir. Biz 19 yaşında hükümeti korkutan o cesur çocuğu unutmadık, unutturmayacağız!” ifadesini kullandı. (ANKARA Milliyet)

Silah gerginliği

Avukatların salonda silahlı bir kişinin bulunduğu ihbarı üzerine duruşmaya ara verildi. Tutuklu polis Saldoğan’ın teyzesinin oğlu olduğu bildirilen Uzman Çavuş İ.K., polisler tarafından salondan çıkarılarak başka bir odaya alındı. Yaşanan arbede sırasında Korkmaz’ın ablası kısa süreli baygınlık geçirdi. 2 avukat ve CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu’nun şahitliğinde polisler tarafından yapılan aramada, Burdur 58. Piyade Alayı’nda görevli Uzman Çavuş İ.K.’nın üzerinden herhangi bir silah çıkmadı. Avukatlar, uzman çavuşun belinde silah olduğunu, silahın saklandığını iddia etti. İ.K. ise, heyete “Üzerimde silah yok. Salona da silahla girmedim. Boyum kısa olduğu için ayaklarımın üzerinde yükselmeye çalışınca, buradaki avukatlar bunda silah var diye şüphelenmişler. Üzerime yürüdüler” dedi. Emniyet Müdürü Mustafa Aydın da, İ.K.’da silah olmadığını ve bu durumun tutanakla tespit edildiğini belirtti. İ.K.’nın bu tutanakla savcılığa sevkine karar verildi.

‘Milletin evladı’

Kayseri Valisi Orhan Düzgün de, twitter hesabından, “Duruşmayı izlemeye gelen avukatlardan birisi salondaki izleyicilerden birinin cebindeki sert cismi (cep telefonu) silah sanmıştır” açıklaması yaptı. Düzgün, duruşma öncesinde de itidal tavsiyesinde bulunan tweetler attı ve, “Ali İsmail, milletin evladı” ifadelerini kullandı.

Video için tıklayın