Gündem Ayrımcılık baskısından dünya markasına

Ayrımcılık baskısından dünya markasına

29.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Hollanda’da doğan Türk kızı Zeynep Dağ, iyi bir eğitim almak için göçmenlerin maruz kaldığı zorluklara göğüs gerdi. Tasarım okuluna girdi, ‘burada ne işin var’ diye aşağılandı. Yılmayan Türk kızı henüz 17 yaşındayken kurduğu ayakkabı firmasını dünya markası haline getirdi

Ayrımcılık baskısından dünya markasına

Yaşadığı tüm ayrımcılığa ve zorluklara rağmen hayallerinden vazgeçmeyen genç tasarımcı Zeynep Dağ, Hollanda’da yılın etnik tasarımcısı seçildi. Dağ, sıfırdan kurduğu ayakkabı markası ve yaptığı tasarımlarla başta Rihanna olmak üzere bir çok ünlünün dikkatini çekmeyi başardı.

Haberin Devamı

Göçmen bir ailenin kızı olarak 1990 yılında Hollanda’da göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Eindhoven’da dünyaya gelen Zeynep Dağ, yaşadığı tüm olumsuz şeylere rağmen hayallerinden vazgeçmeyerek bir dünya markası yarattı.

Okul hayatı boyunca ‘yabancı’ ayrımcılığına maruz kaldığını anlatan tasarımcı Dağ, “15 yıl öncesinden bahsediyorum ama aslında hala ayrımcılık devam ediyor. Burada yabancıların çocukları daha kötü eğitim veren okullara yönlendiriliyor ve orada eğitim almaları bekleniyor. Ama benim ailem bunu hiçbir zaman kabul etmedi ve benim daha iyi bir okula gitmem için sonuna kadar direndi. Onların çabalarıyla iyi bir liseye gidebildim ama sürekli ‘yabancı’ dışlamalarına maruz kaldım. Liseyi bitirince Tilburg kentinde 2008’de tasarım okuluna gittiğimde de ayrımcılık peşimi bırakmadı. Sürekli ‘senin burada ne işin var git başka işler yap’ sözlerine maruz kaldım ama asla pes etmedim” diye yaşadıklarını dile getirdi. Kendisine inanan öğretmenlerinin ve ailesinin desteğiyle bu okulu bitirdikten sonra Güzel Sanatlar Tarihi eğitimi alan Dağ, tüm hayatı boyunca ayakkabı tasarlamaktan vazgeçmemiş.

Haberin Devamı

Ayrımcılık baskısından dünya markasına

'TÜRKLÜĞÜMDEN GURUR DUYUYORUM'

Aldığı ödülün kendisi için çok önemli olduğunu anlatan Dağ, “Çok ağladığım günler oldu ama hayallerime kendime hep inandım. Tasarımlarıma hep güvendim. Bir sene boyunca yarışma için beş kez jürinin karşısına çıkıp bunları anlattım ve başardım. O yüzden çok mutluyum” dedi. Markasını Türkiye’ye taşımayı çok istediğini de kaydeden Dağ, “Ben Türküm ve bundan çok gurur duyuyorum. Türkiye’de markamın tanınması hayallerim arasında” dedi.

Ayrımcılık baskısından dünya markasına
BİRÇOK ÜNLÜ VAR

Dağ’ın tasarımlarını giyen isimler arasında moda dünyasının asi karakteri lakaplı model Slick Woods, model Amanda Steele, şarkıcı Amber Rose, ünlü oyuncu Nina Dobrev, ABD’li ünlü hip hop sanatçısı Mary J. Blige de var.

'RIHANNA'DA SONRA PATLAMA YAŞADIK'

Tasarımlarıyla farklı kişilere ulaşmayı amaçladığını dile getiren Dağ, 2007 yılında kendi markası ‘Alzuarr’ı kurduğunu söyledi. 2007 yılında ilk iş yerini Hollanda’da açan Dağ, beş ay sonra Paris’te ikinci mağazasını açtı. Ama o dünya starlarının ayakkabılarını giymesini istediğini belirterek, şunları kaydetti: “Ben ayakkabılarımı Rihanna giymeli derdim ve ona ulaşmanın yollarını aradım. En sonunda sosyal medyadan asistanlarına ulaştım ve ayakkabılarımı onlara gösterdim. Bir gün sonra asistanı bana mail atarak koleksiyonumun yarısını Rihanna’nın satın almak istediğini söyledi. Ve o ayakkabıları Rihanna giydikten sonra resmen patlama yaşadık. Birçok ünlü artık benim ayakkabılarımı giyiyor ve ben bundan büyük grur duyuyorum. Ben ayakkabılarımı cesareti olan güçlü kadınlar için tasarlıyorumb.” Dağ, lüks ayakkabı segmentinde dünya markası haline getirdiği ‘Alzuarr’ın elde ettiği başarı sayesinde geçen hafta Etnik İş Kadınları Derneği tarafından yılın etnik tasarımcısı seçildi.