Gündem Babatürk gökkuşağı altında uğurlandı

Babatürk gökkuşağı altında uğurlandı

18.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’a halkı ‘Seni asla unutmayacağız Babatürk’ sözleriyle veda etti. Denktaş’ın cenaze töreni sırasında Lefkoşa semalarında oluşan gökkuşağı herkesi duygulandırdı

Babatürk gökkuşağı altında uğurlandı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Ruaf Raif Denktaş son yolculuğuna “gökkuşağı” altında uğurlandı. Tedavi gördüğü Yakın Doğu Üniversitesi’nde cumartesi günü hayata kaybeden Denktaş, dün düzenlenen törenin ardından toprağa verildi. Denktaş’ın naaşının taşındığı dakikalarda Başkent Lefkoşa semalarında beliren gökkuşağı törende duygusal anların yaşanmasına neden oldu.
KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı’nın cenaze töreni için ise Ankara adeta Kıbrıs’a taşındı.

Kimler katıldı?
Cenaze törenine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve eski CHP Genel Başkanları Deniz Baykal, Hikmet Çetin, Altan Öymen, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, merhum Başbakan Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Alparslan Türkeş’in oğulları MHP milletvekili Tuğrul Türkeş, AK Parti Milletvekili Ahmet Kutalmış Türkeş ile törene iştirak eden partilerin diğer yöneticileri katıldı. Türkiye Hahambaşısı İshak Haleve ile İşadamı Jak Kamhi de törene katılanlar arasındaydı.
Cenaze törenine ayrıca, Türkiye dışında Afganistan, Katar, Makedonya, Gümülcine, Pakistan, Azerbaycan, Kırım, Kosova ve Bulgaristan’dan da heyetler ve temsilciler katıldı.

Taziye ve saygı
Denktaş için ilk tören Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapıldı. Sabah saat 9.30’da konuk heyetler Saray’a gelmeye başladı. Tören alanına ilk olarak Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli ve Rahşan Ecevit geldi. Yaklaşık yarım saat sonra Başbakan Erdoğan beraberindeki bakanlarla birlikte Cumhurbaşkanlığı’na ulaştı. Erdoğan, Denktaş ailesine taziyelerini bildirdiği sırada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül törene geldi.
Heyet daha sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Denktaş’ın naaşı önünde saygı duruşunda bulundu; Denktaş’ın eşi Aydın Denktaş ve ailesine başsağlığı diledi; taziye defterini imzaladı. Bütün heyetlerin tören alanında yerini almasının ardından Denktaş‘ın katafalka konulan naaşı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan askerlerin omuzlarında dışarı çıkarıldı. Daha sonra top arabasına konulan naaş, Selimiye Camii’ne taşındı.

Sevgi pankartları
Top arabasına eşlik eden binlerce kişi ellerinde, “Şehit abime, babama, dedeme selam söyle başkanım”, “Sevemez hiç kimse seni benim sevdiğim kadar”, “Baba Denktaş rahat uyu, emanetin emin ellerde”, “Baba Denktaş mekanın cennet olsun” yazılı pankartlar taşıdı. Pankartlar daha çok “Babatürk” yazmazı dikkati çekti.
Yol boyunca Denktaş’ın naaşı üzerine zaman zaman karanfil de atıldı. Denktaş için Selimiye Camiinde cenaze namazı kılındı. Denktaş ailesi, KKTC ve Türkiye devlet ve hükümet yetkilileri, yabancı konuklar ile binlerce kişinin katıldığı cenaze namazını, Din İşleri Başkanı Talip Atalay kıldırdı. Atalay, namazdaki konuşmasında, yaşamını Kıbrıs Türk halkına adayan Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın, halkın temel değerlerlerini yüceltmek için kendini vakfettiğini söyledi. Atalay, merhum Denktaş için “Allah mekanını cennet etsin, sevdikleriyle buluştursun. Hepimizin üzerinde hakkın çoktur” dedi.
Daha sonra Denktaş’ın naaşı “Allahüekber” nidalarıyla musalla taşından alındı. Cumhuriyet Parkı’na doğru yola çıkarıldı naaş Türk Mukavemet Teşkilatı’nın (TMT) anıtının bulunduğu Cumhuriyet Parkı’na taşındı. Denktaş daha sonra toprağa verildi. Cumhurbaşkanı Gül, Meclis Başkanı Çiçek, Başbakan Erdoğan cenaze namazının ardından adadan ayrılırken, CHP lideri Kılıçdaroğlu ile MHP Lideri Bahçeli Cumhuriyet Parkı’na kadar gitti.

Haberin Devamı

Babatürk gökkuşağı altında uğurlandı

Babatürk gökkuşağı altında uğurlandı

TOP ARABASIYLA SON YOLCULUK
KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş binlerce kişinin katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı. Denktaş’ın cenazesi askerler tarafından top arabasıyla taşındı...

Greentree’yi merak ediyordu
Denktaş’ın ölmeden önce Kıbrıs görüşmeleriyle ilgili endişeleri olduğu öğrenildi. Buna göre, Denktaş, Kıbrıslı liderlerin New York Greentree’de yapacağı görüşmeden çıkan sonucu çok merak ediyordu. Denktaş’ın zirve sonucunda Kıbrıslı Türklerin haklarından taviz verilmemesi gerektiğini istediği bildirildi.

Babatürk gökkuşağı altında uğurlandı

CUMHURBAŞKANI GÜL TAZİYE DEFTERİNi İMZALADI:
Gerçek bir kahraman

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başta olmak üzere cenaze törenine katılanlar, Denktaş için açılan taziye defterini de imzaladı. Gül taziye defterine şunları yazdı:
“Kıbrıs Türklerinin yarım asırdır devam eden özgürlük ve eşitlik mücadelesinin timsali, milletimizin yetiştirdiği gerçek kahramanlardan, KKTC’ nin kurucusu, Kıbrıs davasının yılmaz savunucusu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın ebediyete intikali tüm Türk dünyası için büyük bir kayıptır” diye yazdı. Gül şunları kaydetti, “Örnek bir kişiliğe sahip olan merhum Denktaş, Kıbrıs Türkü’nün davasına hamilik ederken, yitirdiği üç evladının acısını bağrına gömen kederli bir baba, yaman bir avukat, gözüpek bir direnişçi, çetin bir müzakereci, dirayetli bir toplum lideri ve nihayet Kurucu Cumhurbaşkanı kimliğiyle Kıbrıs Türkü’nün var olma mücadelesinin her aşamasında tarihi misyonunu üstün bir fedakarlık ve başarıyla yerine getirmiş seçkin bir devlet adamıdır.

‘En büyük miras KKTC’
Halkının haklı davasına adanmış bir ömrün geriye bıraktığı en büyük miras, şüphesiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir. Kıbrıs Türk halkı bu paha biçilmez mirasa sahip çıkarak adada adil ve kalıcı barışın tesisine yönelik mücadelesini başarıya ulaştıracak, onun aziz hatırasını daima yaşatacaktır.”
TBMM Başkanı Çiçek de Denktaş’ın “Kıbrıs davasını benzeri görülmemiş bir dirayet ve özveriyle savunduğunu” belirterek, “Kıbrıs Türk halkına KKTC’yi armağan etmiş, Kıbrıs Türkünü, kendi milli iradesini yansıtan bir yönetme kavuşturmuştur” diye yazdı.

‘Mücadelesi yürütülecek’
Başbakan Erdoğan da Denktaş’ın Kıbrıs davasının abide ismi olduğunu söyledi. Denktaş’ın eşi Aydın Denktaş’a taziyelerini ileten Erdoğan taziye defterini imzaladı. “Kıbrıs davasının abide ismi büyük mücadele insanı Sayın Rauf Raif Denktaş’ın vefatından dolayı derin bir teessür içindeyiz” diyen Erdoğan, deftere özetle şunları yazdı:
“Denktaş, bütün hayatını Kıbrıs’ta barış ve istikrarı tesise adamış, gerektiğinde Kıbrıs Türk’ünün bağımsızlık mücadelesine liderlik etmiş, gerektiğinde de barış, diyalog ve uzlaşma için büyük devlet adamlığı vasfıyla temsil ettiği aziz milletinin hukukunu yılmadan savunmuştur. Denktaş’ın kaybı, KKTC’nin yanında Türkiye için de acı bir kayıptır. Kıbrıs’ta başlattığı ve cesaretle yürüttüğü mücadele KKTC ve Türkiye vatandaşları tarafından aynı samimiyetle sahiplenilecek, aynı kararlılıkla yürütülecektir.”

‘Gönlümüzde yaşayacaksın’
Anamuhalefet CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, taziye defterine, “Rauf Denktaş, ulusal davaya hizmeti, devlet adamlığı, önderliği ve insanlığıyla Türk tarihine mal olmuş mümtaz bir şahsiyettir. Önünde saygıyla eğiliyoruz” sözlerini yazarken, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel şu ifadelere yer verdi: “Kaybınız sadece Kıbrıs Türklerinin değil tüm Türk milletinin kaybıdır.”
1974 Barış Harekatı döneminin Başkanı merhum Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit de duygularını şöyle kaleme aldı: “O, Mücahit mücadelelerinden gelen bir liderdi. Mükemmel bir diplomat, başarılı bir müzakereciydi. Gönlümüze hep yaşayacaktır.”

Haberin Devamı

Babatürk gökkuşağı altında uğurlandı

Haberin Devamı

Eşi ve oğlu, Rauf Denktaş’ın tabuna sarılarak gözyaşı döktü

Haberin Devamı

Tarihi cenaze töreninden notlar
- KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Milliyet’e, cenazeye Türkiye’den üst düzey katılım nedeniyle çok mutlu olduklarını kaydetti. “Denktaş ailesi de mutlu oldu” diyen Küçük, Ankara’dan gelen konukların Kıbrıs Türk halkına verdiği güçlü desteğin de bir göstergesi olduğunu söyledi.
- KKTC tarihinde ilk kez bu kadar üst düzey siyasetçileri ağırladı. Ankara’dan gelen konuk heyetler için ülkede kırmızı alarm verildi.

- KKTC Emniyet Genel Müdürlüğü, heyetlerin ülkede kalacağı süre içinde üst düzeyde koruma kalkanı oluşturdu. Tören güzergahlarında yüzlerce sivil ve üniformalı polisler görev yaptı.
- KKTC eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat “Denktaş’sız Kıbrıs eksik kalacak” dedi.
- Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda pazartesi katafalka konan Denktaş’ın naaşı önünde halkın (dün) sabaha kadar saygı geçişi sürdü. Denktaş’ın çocukları ve torunları taziyeleri kabul etti. Naaşın başında hem askerler hem de üst düzey devlet görevlileri dün sabah saat 09.30’a kadar ihtiram nöbeti tuttu.
- KKTC gazeteleri sayfalarını vefat ilanlarıyla kapattı. Ülkenin en büyük gazetesi Kıbrıs özel vefat ilan eki yayınladı. Günlük 52 sayfa çıkan gazete dün 128 sayfa olarak basıldı.
- Naaşın geçiş yolları üzerinde bulunan işyerleri kapatıldı. Yas nedeniyle, resmi kurum ve kuruluşlarla, tüm resmi ve özel okullar da dün tatil edildi. Sokaklar Denktaş posterleriyle donatıldı.

Haberin Devamı

Babatürk gökkuşağı altında uğurlandı

Gül’e sarılarak ağladı
Denktaş’ın eşi Aydın Hanım’ın, Gül ve Erdoğan’a cenaze törenine katıldıkları için teşekkür ettiği öğrenildi. Gül’e sarılarak gağlayan Aydın Denktaş’ın, “Bize güç verdiğiniz” yönünde sözler söylediği ifade edildi. Aydın hanım; Onur Öymen’le konuşurken de 67 yıldır eşini hep desteklediğini ve her zaman arkasında durduğunu söyledi. Denktaş, “Beni bıraktı gitti ama, beni bıraktı” diye gözyaşı döktü.