Gündem Bakan Fidan, AB Komisyonu Üyesi Varhelyi ile görüştü: Vize kolaylığı için çağrı

Bakan Fidan, AB Komisyonu Üyesi Varhelyi ile görüştü: Vize kolaylığı için çağrı

19.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ile telefonda görüştü. Fidan görüşmede Türkiye’nin vize kolaylığı için Avrupa Birliği’nin en kısa zamanda somut adım atmasını beklediğini hatırlattı.

Bakan Fidan, AB Komisyonu Üyesi Varhelyi ile görüştü: Vize kolaylığı için çağrı

Diplomatik kaynaklardan yapılan bilgilendirmeye göre görüşmede, 12 Aralık’ta yapılan AB Genel İşler Konseyi Genişleme Sonuçları ile 14-15 Aralık’ta düzenlenen AB Zirvesi Sonuçları ele alındı. Fidan, Türkiye-AB ilişkilerine dair AB Komisyonu ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından hazırlanan Ortak Bildirim’in, öngörülenin aksine  bir sonraki zirveye bırakılmasını eleştirdi.

Haberin Devamı

Fidan ayrıca Varhelyi’ye, AB’nin Türkiye konusunda daha hakkaniyetli, daha sağduyulu bir tutum sergilemesi gerektiğini söyledi. Fidan, küresel sınamaların yoğunlaştığı günümüzde AB’nin stratejik bir bakış açısıyla hareket ederek, Türkiye ile ilişkileri ilerletmesi gerektiğine dikkati çekti. Fidan, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, yatırım alanında iş birliğinin artırılması ve vize kolaylığı sağlanması gibi konularda Türkiye’nin AB’den en kısa zamanda somut adımlar atmasını beklediğini anımsattı.

‘İlerlemeler var’

Diplomatik kaynakların belirttiğine göre, 2024 yılı vize başvuru süreçlerinin daha hızlı sonuçlandırılmasına ilişkin bazı ilerlemeler kaydedildi. Bu kapsamda 3-4 haftalık başvuru ve randevu süreçlerinin bazı yerlerde 2 haftaya düşürüldüğü belirtildi.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​