Gündem Bakan Fidan’dan AB’ye net mesajlar: Vize serbestisi hayata geçmeli

Bakan Fidan’dan AB’ye net mesajlar: Vize serbestisi hayata geçmeli

31.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

AB Delegasyonu Başkanı Meyer-Landrut ve AB üyesi ülkelerin Ankara Büyükelçilerini kabul eden Fidan, Gümrük Birliği’nin yenilenmesi ve vatandaşlarımıza vize serbestisi sağlanması için AB’den samimi çaba ortaya koymasını istedi.

Bakan Fidan’dan AB’ye net mesajlar: Vize serbestisi hayata geçmeli

AYDIN HASAN- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, AB üyesi ülkelerin Ankara’daki büyükelçilerine Gümrük Birliği, vize serbestisi ve Gazze’ye yönelik saldırılar konusunda önemli mesajlar verdi. Fidan, “Gümrük Birliği’nin yenilenmesi ve vatandaşlarımıza vize serbestisi sağlanması bizim için başlıca öncelik alanlarıdır. Vize serbestisinin hayata geçirilmesi için AB’nin samimi bir çaba ortaya koyması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Fidan dün AB Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut ve AB üyesi ülkelerin Ankara Büyükelçilerini kabul etti. Dışişleri Bakanlığı’nın AB Başkanlığı binasındaki yemekli kabulde AB ve İsrail-Filistin geriliminin yanı sıra Balkanlar, Kafkasya, Orta Asya, Ukrayna konuları da gündeme geldi.

Samimi çaba talebi

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Fidan, AB büyükelçilerine özetle şu mesajları verdi:

“AB’nin, ilişkilerin yeniden canlandırılabilmesi için Türkiye’nin üyelik sürecinde, ahde vefa ilkesi uyarınca hareket etmesi gerekiyor. Biz bu konudaki kararlılığımızı ortaya koyduk. AB’den verilen olumlu mesajları önemsiyoruz ancak bunların hayata da geçirilmesi lazım. Türkiye ile AB arasındaki diyalog ve iş birliği mekanizmalarına işlevsellik kazandırılması gerekiyor.

Haberin Devamı

Gümrük Birliği’nin yenilenmesi ve vatandaşlarımıza vize serbestisi sağlanması bizim için başlıca öncelik alanlarıdır. Vize serbestisinin hayata geçirilmesi için AB’nin samimi bir çaba ortaya koyması gerekiyor. Aynı zamanda verilen vizelerin çok girişli ve uzun vadeli olmasını bekliyoruz.”

‘Küçük hesap yapmayın’

Düzensiz göçle mücadele konusunda, AB’nin 18 Mart mutabakatının gereklerini yerine getirmesi ve daha fazla yük paylaşması gerektiğini vurgulayan Fidan, “Terörle mücadele konusunda daha güçlü bir iş birliği içinde olmamız lazım. Türkiye, çevremizdeki sorunların çözümünde son derece önemli bir rol oynuyor. AB’nin Türkiye’ye vizyoner bir bakış açısıyla yaklaşmasını, küçük siyasi hesapları bir yana bırakmasını umuyoruz” dedi.

‘Gazze’ye saldırı hemen durmalı’

Fidan, İsrail-Filistin savaşı konusunda da şu ifadeleri kullandı: “Sivilleri hedef alan saldırılar kabul edilemez, hemen durmalı ve ateşkes ilan edilmelidir. Gazze’ye insani yardımların kesintisiz biçimde ulaştırılması gerekiyor... Kabul edilmiş parametreler çerçevesinde ve iki devletli çözümü hedefleyen barış sürecinin bir an önce başlaması lazım... Bazı Avrupa ülkelerinde Filistin’i destekleyen gösterilerin yasaklanmasına yönelik adımlar atılırken, kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’i hedef alan saldırılara ifade özgürlüğü gerekçesiyle izin verilmesi, çifte standarttır.”