Gündem Bakan Kurum'dan deprem bölgesinde uyarı: Hasarlı binalardan eşya çıkarmayın

Bakan Kurum'dan deprem bölgesinde uyarı: Hasarlı binalardan eşya çıkarmayın

17.02.2023 - 12:37 | Son Güncellenme:

Adana 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü’nde konuşan Bakan Kurum, ağır hasarlı binalardan eşya çıkarılmaması gerektiğini belirtti. Kurum, eşyaların binalardan çıkarılmasına çalışmalar sonucunda karar verileceğini söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile birlikte Adana'da depremden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulundu. Adana 112 Acil Merkezi’nde açıklamalarda bulunan Bakan Murat Kurum, depremin 12’nci gününe girdiklerini, devletin, afetin ilk anından itibaren deprem bölgesinde olduğunu vurguladı.

Tam seferberlik ruhuyla, teyakkuz haliyle bütün imkanların seferber edildiğini kaydeden Bakan Kurum, "Her bir bakanımız, bir şehrin koordinasyonunu üstlendi. Biz de afetin ilk anından itibaren Gaziantep'teydik. Gaziantep'teki arama kurtarma, insani yardım ve hasar tespit çalışmalarımızdan sonra diğer şehirlerimizi ziyaret ederek afetten zarar görmüş bölgeleri incelemeye başladık. Bu anlamda dün Malatya'daydık. Ondan önceki günlerde de Adıyaman'da, Kahramanmaraş'ta, Hatay'daydık. Gittiğimiz her bölgede hem hasar tespit çalışmalarını inceledik hem de yeni konut alanlarının inşa edileceği yerleri tespit ettik. Şimdi de Adana'dayız, buradan da Osmaniye'ye geçeceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

ADANA'DA YENİ YERLEŞİM BÖLGESİ ŞAMBAYADI MAHALLESİ

Bir taraftan geçici barınma alanlarını inşa ettiklerini diğer taraftan da hasar tespit çalışmalarını 7 bin 328 personel ile 11 ilde sürdürdüklerini dile getiren Kurum, şöyle konuştu:

"Deprem bölgesindeki illerimizde toplam 3 milyon 9 bin 563 bağımsız bölümden oluşan 684 bin 778 binayı inceledik. 332 bin 947 bağımsız bölümden oluşan 84 bin 726 binayı yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettik. Adana'mızda 148 binada bin 602 bağımsız bölümü yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettik. Adana'da yeni yerleşim yeri olarak Şambayadı Mahallesi’ni belirledik.”

"EŞYALARI ÇIKARMAYIN"

Ağır hasarlı binalardan eşyaların kesinlikle alınmaması gerektiğini söylen Bakan Kurum, "Valiliğin koordinasyonunda sürecin yürütülmesi önemli. Eşyanın alınıp alınmayacağı çalışmalar sonucunda belli olacak." dedi.

Haberin Devamı

TOKİ ile 1 milyon 180 bin konut yaparak, 20 yılda 3,3 milyon konutu dönüştürüp güvenli hale getirdiklerini dile getiren Kurum, şöyle devam etti:

"Tüm bu çalışmalarla bugüne kadar, 24 milyon insanımızı eski yapılardan kurtardık. Özel sektörümüzün yaptığı yüz binlerce konut ve etkin yapı denetim sistemimizle bu süreci kararlılıkla yürüttük. İnşallah bundan sonraki süreçte de aynı anlayış ve yüksek hassasiyetle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Asrın felaketinden sonra 11 ilimizde eş zamanlı olarak Cumhuriyet tarihimizin en büyük afet konutunu başlatıyoruz. İnşallah mart ayında 30 bin konutun dönüşümünün temellerini atarak inşa, imar ve yeniden ihya sürecimizi başlatacağız. Bu dönüşümle birlikte şehirlerimizin geleceğini, 100 yılını planlayacak ve afetlere karşı dirençli şehirleri hep birlikte kuracağız. Çevre düzenlemesiyle, parklarıyla, bahçeleriyle, camileriyle ve okullarıyla, sosyal donatı alanlarıyla vatandaşlarımıza yeni yaşam alanlarını 1 sene içinde teslim edeceğiz."

KİRİŞCİ: MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ BU AY SONUNA KADAR ÖDENECEK

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ise 2,8 miyar lira mazot ve gübre desteğinin bu ay sonuna kadar ödeneceğini aktararak, "ÇKS kayıt sistemleri bu ay bitiyordu 8 Mayıs'a kadar uzatıldı. Yıl boyunca 530 milyon lira olan hayvancılık desteği devam edecek. 1,5 milyar liralık yem desteği verilecek. Deprem nedeniyle bazı başvurular uzatıldı. Pamukta fark ödemesi yüzde 45,5 arttı. Ayçiçeğinde fark ödemesi yüzde 40 artırıldı. Gıda arz güvenliğimizin teminatı olan üreticilerimizin bir nebze rahatlamaları için yaralarına destekleme ödemelerini bölge için öne çektik. 2022'den itibaren ayni olarak verilmeye başlanan mazot ve gübre destekleri, depremden etkilenen 11 ilimiz için nakit olarak ödenecektir. Çiğ süt desteği, buzağı desteği, anaç koyun-keçi desteği, büyükbaş hayvan besi desteği, arılı kovan desteği, sürü büyütme ve yenileme desteği ödemeleri, 11 ilimiz için şubat ayı sonuna kadar üreticilerimizin hesaplarına yatırılacaktır. Ayrıca, 11 il için 185 bin işletmeye, 2 milyon büyükbaş için hayvan başına 500 lira ve 9 milyon küçükbaş için hayvan başına 50 lira olmak üzere toplam 1,5 milyar lira yem desteği vereceğiz. Bu minvalde şubat ayı sonuna kadar Adana'daki üreticilerimiz ve yetiştiricilerimiz için 363,2 milyon lirası mazot gübre desteği, 5,6 milyon lirası yem bitkisi desteği ve 63,5 milyon lirası hayvancılık destekleri olmak üzere toplam 432,3 milyon lira tarımsal desteği çiftçilerimizin hesaplarına yatıracağız. Yine deprem afetinden etkilenen illerimizde ÇKS'ye kayıtlı üreticilerimize destek olmak amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisimiz hububat ve bakliyatlarda cins ve kota sınırı olmaksızın üreticimizden satın alacaktır. Ayrıca deprem nedeniyle bazı desteklemelerde başvuru sürelerini uzattık. Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları Desteği için 8 Mayıs 2023, Toprak Analizi Desteği için 31 Mart 2023, Yağlı Tohumlu Bitkiler Fark Ödemesi Desteği için 2 Mayıs 2023 olarak düzenledik" dedi.

Haberin Devamı

BAKANLIKTAN DOĞAL GAZ AÇIKLAMASI

Haberin Devamı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nca Adıyaman'da altyapı ve barınma ihtiyacının karşılanması için çalışmaların devam ettiği belirtilerek, şehre cumartesi günü doğal gaz verilmeye başlanacağı açıklandı.

Haberin Devamı

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde hasar gören Adıyaman'da çalışmalara devam edildiği belirtildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun çalışmaları yakından takip ettiği kaydedilerek, "159 adet mobil tuvalet ve 69 duş kurulmuştur. 74 adet mobil tuvalet daha kurulacaktır. 30 bin çadır kurulmuş ve ısıtıcı dağıtılmıştır. 750 boş çadırın da vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda dağıtımı yapılacaktır. 2 bin 500 vatandaşımız Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına yerleştirilmiştir. KYK yurtlarında hala 1500 kişilik boş yer bulunmaktadır. Şehrin yüzde 60'ına su verilmiştir. Depremin 4'üncü gününde Adıyaman'ın yüzde 80'nine elektrik verilmiştir. Elektrik verilemeyen bölümlerin de enkaz olduğu tespit edilmiştir. Şehrin yüzde 20'sine ilk etapta cumartesi günü doğalgaz verilmeye başlanacaktır" denildi.

Kurulumu devam eden konteyner kentin altyapısında çalışmaların sürdüğü belirtilerek, Adıyaman'da 16 noktada çadır kent, 13 noktada da konteyner alanı oluşturulduğu vurgulandı.

Açıklamada, Adıyaman'da Karayolları Genel Müdürlüğü'ne (KGM) ait toplam 500 makine, 456 personel ile çalışmalara devam edildiğine işaret edilerek, "Adıyaman ilimizde KGM sorumluluğundaki yol ağında deprem hasarı nedeniyle trafiğe kapalı yol bulunmamaktadır. Arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarının yanı sıra Karayolları Adıyaman Şube Şefliği'nde kurulan 65 adet çadırda depremzede vatandaşlarımız ağırlanmaktadır. Bölgedeki çeşitli noktalarda 90 adet daha çadır kurulacaktır" açıklaması yapıldı.

'ADIYAMAN HAVALİMANI'NDA 16 BİN 483 YOLCUYA HİZMET VERİLDİ'

Adıyaman Havalimanı'nda, 380 iç hat ve 375 dış hat olmak üzere toplam 755 uçuş trafiği gerçekleştirildiği kaydedilen açıklamada, "Tahliye amaçlı uçuşlar ile 2 bin 405 gelen ve 14 bin 78 giden olmak üzere toplam 16 bin 483 yolcuya hizmet verildi. TCDD'ye ait 9 adet iş makinası, 29 demir yolu personeliyle Adıyaman'da bakım onarım çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca 20 kişilik ekip de sinyal ve katener bakımında görev yapmaktadır. Ayrıca, TCDD tarafından toplam 51 adet tuvalet ve 3 adet banyo Adıyaman'a depremzedelerin kullanımına sunulmuştur" denildi.