Gündem Bakanlık mescidi kampüslerde zorunlu kıldı

Bakanlık mescidi kampüslerde zorunlu kıldı

30.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

MEB’in, 33 ilin merkezinde bulunan liseleri şehir dışına taşıyacak eğitim kampüsleri projesinin 2. etabı da tamamlandı Yeni eğitim kampüsleri için seçilen projelerde harem selamlık tasarlanmış mekanlar dikkati çekti.

Bakanlık mescidi kampüslerde zorunlu kıldı

MEB’in, 33 ilin merkezinde bulunan liseleri şehir dışına taşıyacak eğitim kampüsleri projesinin 2. etabı da tamamlandı Yeni eğitim kampüsleri için seçilen projelerde harem selamlık tasarlanmış mekanlar dikkati çekti.
13 ila 17 yaş aralığındaki çocukların öğrenim göreceği kampuslarda, farklı eğitim programları uygulayan Anadolu liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, her türlü teknik ve meslek liseleri ile imam hatip liseleri birarada bulunacak. Yeni entegre kampüslerde birkaç farklı program çerçevesinde eğitim veren farklı liseler, ortak altyapıyı kullanacak. Yemekhane, yüzme havuzu, konferans-çok amaçlı salon, kütüphane, yurt, laboratuvar gibi alanlar paylaşılacak.

Mescit zorunlu
Projelerde, kampüslerdeki lise türleri birbirinden farklı binalarda konumlandırılıyor. Bakanlığın talimatına göre her kampüste en az 1 tane cami ya da mescid zorunluluğu bulunuyor. Farklı inançların ibadethanelerine ise kampusta yer verilmiyor.
Şehir merkezinden uzakta konumlandırılan kampüslerin tamamında öğrenci yurtları bulunuyor. Ancak yurtlar, kız ve erkek çocuklar için farklı alanlarda planlanıyor. Bazı projelerin tanıtımında yurtlar için “öğrencilerin mahremiyetinden ödün vermeyecekleri mekanlar” ifadesi kullanılıyor.
Projelerde kampüslere yapılması zorunlu olimpik yüzme havuzlarının ise harem selamlık planlanması dikkati çekiyor. Havuzlar, istendiğinde bir paravanla kız ve erkek öğrenciler için ortadan ikiye ayrılabiliyor.
Kampüslerde bulunacak sosyal ve kültürel merkezler, kapalı ve açık spor alanları, cami ve mescidler, çarşı, kütüphane gibi merkezler, halkın kullanımına da açık olarak projelendiriliyor. Kampüslerin 2016 eğitim-öğretim yılına yetiştirilmesi planlanıyor.

‘Muhafazakârlaşıyor’
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Genel Sekreteri Tezcan Karakuş Candan, kampüslerin çocuklara göre tasarlanmış yapılar olmadığını savunarak, “13 yaşında bir çocuk kendisinin kontrol edemeyeceği bir alanda yalnızlaşacak. İimam hatipten, endüstri meslek lisesine, anadolu lisesine kadar pek çok okul türünün bir arada bulunması da hiç sağlıklı değil. Bütün projelerde mescit istiyorlar, olimpik havuzu paravanla ikiye bölen bir anlayış hakim. Eğitimin içeriğinin muhafazakârlaşmasını doğru bulmuyoruz” dedi.