Gündem Bakanlıktan tuzu azaltma rehberi

Bakanlıktan tuzu azaltma rehberi

15.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ambalajlı gıda ve içeceklerdeki tuz oranı dört yılda kademeli olarak azaltılacak. Tuz azaltma müdahalelerine harcanan her bir Türk Lirası için 88 TL tasarruf edilmesi hedefleniyor

Bakanlıktan tuzu azaltma rehberi

Tuz tüketimini azaltmak için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, ambalajlı gıda ve içecekler için, “Tuz Azaltma Rehberi” hazırladı. Buna göre 19 kategoride yer alan ambalajlı yiyecek ve içeceklerdeki tuz oranı 2023’e kadar kademeli olarak azaltılacak.

Haberin Devamı

- Hangi yiyeceklerde tuz sınırlamasına gidilecek?

Ambalajlı ekmek, peynir, atıştırmalıklar, et (sucuk, salam, sosis vb.) ve hazır çorbalarla ilgili tuz azaltımı çalışmasına başlayan Sağlık Bakanlığı, şimdi de, “Tuz Azaltma Rehberi” hazırladı. Rehbere göre toplam 19 kategoride yer alan yiyecek ve içeceklerde daha fazla tuz sınırlamasına gidilecek. İşletmeler yaptıkları çalışmaları daha sonra Sağlık Bakanlığı’na sunacak. Sağlık Bakanlığı da tuz azaltma çalışmaları kapsamında başarılı örnekleri hazırlanacak bir internet sayfasından kamuouyuna duyuracak.

- Hangi ürüne tuz katılmayacak?

2023 hedefine de yer verilen rehbere göre, ambalajlı gıda ve içeceklerde tuz oranı 2023’e kadar kademeli olarak azaltılacak. 2018 itibarıyla tuz oranı yüzde 22 azaltılan kırmızı pul biberle ilgili de bakanlık, 2023’e kadar bu oranın dahada azaltılmasını ve hiç tuz katılmamasını sağlayacak.

Haberin Devamı

Ne kadar tasarruf bekleniyor?

Sağlık Bakanlığı ile Dünya Sağlık Örgütü işbirliğinde hazırlanan ‘Türkiye Bulaşıcı Olmayan Kronik Hatalıkların Önlenmesi ve Kontrolü için Yatırım Gerekçeleri Raporu’na göre, tuz azaltma müdahalelerine harcanan her bir Türk Lirası için 15 yıllık dönemde beklenen tasarruf miktarı 88 lira.

Bakanlıktan tuzu azaltma rehberi
‘Tuz böbrek zehridir’

Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Kenan Ateş, Türkiye’de yedi yetişkinden birinin böbrek sorunu yaşadığını belirterek, “Dünyada 850 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 10 milyon böbrek hastası var. Tuz bir böbrek zehridir, tuz bir damar zehiridir. Tipleri ve türleri arasında hiçbir fark yoktur” dedi.

Mert İnan / İstanbul

Prof. Dr. Ateş, kronik böbrek hastalığı boyutunun Türkiye için dünya genelinden biraz daha vahim gözüktüğünün ifade ederek, “Halen tüm dünyada yaklaşık 3 milyon kişi diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile yaşamını sürdürüyor. Bu sayının gelecekteki 10 yıl içinde 5.5 milyona ulaşması ve toplam tedavi maliyetinin 2 trilyon doları aşması bekleniyor. Ülkemizde diyaliz uygulanan veya böbrek nakli yapılmış 80 bin hasta bulunuyor. Halen hastaların yüzde 80’den fazlası diyaliz ile yaşamını sürdürüyor. Üstelik gelişmiş ülkelerin aksine ülkemizde böbrek nakillerinin sadece yüzde 20’si kadavra vericiden yapılıyor. Kamuoyunda insanların en çok kafasının karıştığı şey tuzdur. Tuz bir böbrek zehridir. Tuz bir damar zehiridir. Tipleri ve türleri arasında hiçbir fark yoktur. Tuz az tüketilmelidir, karbonhidrat ve yağ ölçülü tüketilmelidir. Sigara da bir böbrek zehiridir. Sigara içenler de böbrek sağlığı açısından risk altındalar” diye konuştu.

Yazarlar