Gündem ‘Bakımevinde işkenceden ölüm’ iddiası

‘Bakımevinde işkenceden ölüm’ iddiası

27.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Büyükçekmece’de 20 yaşındaki otizmli Mehmet Eres’in 5 yıldır kaldığı bakımevinde, kötü muameleye ve işkenceye maruz kalarak ölümüne sebep olunduğu iddia edildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, iddialarla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

‘Bakımevinde işkenceden ölüm’ iddiası

ELİF ALTIN/ İSTANBUL-  Ailesi tarafından 5 yıl önce iyi bir bakım görebilmesi için Büyükçekmece’de özel bir bakımevine yerleştirilen Mehmet Eres, 24 Haziran 2022’de hayatını kaybetti. Normal ölüm bilgisi verilmesi üzerine Mehmet Eres’i defneden aileye, gizli numaradan arayan bir kişi ölümün şüpheli olduğunu, bakımevindeki kamera kayıtlarını izlemesi gerektiğini söyledi. Baba Murat Eres, kamera kayıtları verilmeyince oğlunun ölümünün şüpheli olduğu iddiasıyla savcılığa başvurup otopsi yapılmasını istedi. 10 gün sonra mezar açılarak Mehmet Eres’in cesedi otopsi için Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Otopsi sonucu beklenirken aile kurum ve kurumda görevli hasta bakıcı hakkında “işkence” ve eziyet” suçlarından şikayetçi olurken 1 milyon TL’lik de tazminat davası açtı.

Haberin Devamı

Soruşturma başlatıldı

Dava dilekçesinde, savcılık aracılığıyla kurumdan istenen görüntülerde Mehmet Eres’in hemen ölmeden önceki anlarına ait görüntülerin yer aldığı belirtildi. Görüntülerde, Mehmet Eres’in önce plastik bir sandalyeye zorla oturtulduğu, ellerinin ve ayaklarının bağlandığı, bu şekilde otururken hemşirelerin gözü önünde kafasının ve göğsünün yumruklandığı, sandalyenin ayakları havaya kalkacak derecede boğazının bir havluyla sıkıldığı iddia edildi. Dilekçede, Eres’in bu haldeyken dakikalarca şiddete maruz bırakıldığı anlatıldı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, iddialara ilişkin soruşturma başlatıldığını ve olayla ilgili otopsi raporunun beklendiğini duyurdu.

 ‘Gülerek vefat etti’ demişler

Haberin Devamı

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın önünde açıklama yapan Mehmet Eres’in halası Emel Şen, “Bir bakım evinde 20 yaşındaki bir genç vefat ediyor, yeğenim. Küçük yaşta annesi bırakıp gittiğinden dolayı ben bakıyordum. Cenazeyi gömene kadar şüphelenmedik çünkü kurum bize bununla ilgili yaptığı açıklamada, ‘Çocuk kriz esnasında uykusunda gülerek vefat etti’ dedi. Dehşet verici eziyetleri var. Yatağına yatırılırken bile ters kelepçe yapılmıştı. Bu görüntülere kim sessiz kalır?” dedi.