Gündem Başak Demirtaş neden karar değiştirdi? CHP'deki endişe

Başak Demirtaş neden karar değiştirdi? CHP'deki endişe

08.02.2024 - 06:58 | Son Güncellenme:

Edirne’de tutuklu bulunan eşi Selahattin Demirtaş’ı 20 Ocak’ta ziyaret ettikten bir gün sonra DEM Parti’den İBB adayı olabileceğini açıklayan Başak Demirtaş, dün aday olmayacağını duyurdu. Karar sonrası İstanbul’da seçim hesapları yeniden yapılmaya başlandı...

Başak Demirtaş neden karar değiştirdi CHPdeki endişe

Ayşegül Kahvecioğlu / ANKARA - DEM Parti 3 Şubat’ta İstanbul’da büyükşehir ve tüm ilçelerde seçimlere kendi adaylarıyla gireceklerini; Batı’da gösterecekleri adaylarını 9 Şubat’a kadar duyuracaklarını açıklamıştı. Bu süreçte cezaevinde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, İstanbul’dan büyükşehir adayı olabileceğine yönelik açıklama yapmıştı.

Haberin Devamı

‘DENKLEMİ DEĞİŞTİREN PARTİ’

DEM Parti kulislerinde CHP’nin İstanbul’da Kürt seçmenin yoğun olarak yaşadığı bazı ilçelerde “ortak aday” çıkarmaya yanaşmaması, İzmir’de Kürt seçmenin de desteklediği mevcut Başkan Tunç Soyer’in yeniden aday gösterilmemesi, Antalya’da ise Kürt seçmenin mesafeli durduğu Muhittin Böcek isminde ısrar edilmesi gibi etmenlerin DEM’in kendi adayını çıkarmak istemesinde etkili olduğu ifade edilmişti. Öte yandan Mart 2024 seçimlerinde “Tayyip Erdoğan’a kaybettirmek” hedefi yerine DEM Parti’nin hem Cumhur İttifakı hem de muhalefet bloğu açısından “denklemi değiştiren parti” olduğunun görülmesinin istendiği görüşü öne çıkmıştı. Bu kapsamda hafta içinde açıklanması beklenen İstanbul adayının Başak Demirtaş olmasına kesin gözüyle bakılıyordu. 

Haberin Devamı

‘KARAR, TAM UYUMLA ALINDI’

Demirtaş, dün sürpriz bir kararla aday olmayacağını duyurdu. Demirtaş açıklamasında “Glinen aşamada benim İstanbul Büyükşehir Belediyesi adaylık beyanımın bir başvuruya dönüşmemesi konusunda partimizle ortak görüş birliğine varmış bulunmaktayız. Tüm halkımız ve partililerimiz bilmeli ki bütün kararlar partimizle tam bir uyum ve koordinasyon içerisinde alınmıştır” ifadelerini kullandı.

DEM’den yapılan açıklamada da İBB için aday isimlerinin önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacağı belirtilerek, “Sevgili Başak Demirtaş’a katkılarından ötürü olanca güvenimizle teşekkür ediyor, sürecin bundan sonraki kısmında da destek sunmaya devam edeceğini biliyoruz” denildi.

‘PARTİMLE ARAMDA AYRILIK YOK’

Selahattin demirtaş’ın ise kendisini ziyaret eden DEM milletvekilleri Mehmet Rüştü Tiryaki ve Saruhan Oluç’a “Biriz, bütünüz aramızda herhangi bir ayrılık gayrılık yok. Parti ile benim aramda ayrılık gayrılık yok” dediği kaydedildi.

NEDEN KARAR DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİLDİ?

DEM Parti içinde, CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yeniden aday gösterdiği Ekrem İmamoğlu’nun, Demirtaş gibi güçlü bir ismin aday çıkarılmasına rağmen seçimi kazanma olasılığı da değerlendirildi. Bu durumda hem partinin hem de Selahattin Demirtaş isminin bu tablodan zarar görebileceği görüşü öne çıktı. Kulislerde, DEM Parti’nin Demirtaş gibi iddialı bir isim yerine başka bir adayda karar kılması halinde İmamoğlu’na üstü kapalı bir destek sunulmasının mümkün olduğu bu şekilde İmamoğlu’nun Karadenizli milliyetçi/muhafazakâr seçmenin oylarını da konsolide edebileceği değerlendirmesi yapılıyor.

Haberin Devamı

‘SEÇMENİN KAFASI KARIŞACAK’ ENDİŞESİ

Başak Demirtaş’ın DEM Parti’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmayacağını açıklaması CHP içinde de büyük yankı buldu. Demirtaş’ın aday olmamasının “CHP için olumlu olduğunu” savunanların yanı sıra kaygılananlar da bulunuyor. Karar sonrası CHP kulislerinde “Başak Demirtaş aday olsaydı 8 puan alırdı, şimdi açıklanacak yeni aday her halükarda düşük profil olacak ve 4 puanı geçemez. Ama şimdi ‘CHP ile anlaştılar, adaylığı çekildi’ iddiasını ortaya koyacaklar. Bu seçmende kafa karışıklığı yaratabilir” endişesini dile getirenler de var. -MEHTAP GÖKDEMİR Ankara