Gündem Başarır ve Türkkan’a ‘dokunulsun’ kararı

Başarır ve Türkkan’a ‘dokunulsun’ kararı

03.03.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ile İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın, dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde karar verdi.

Başarır ve Türkkan’a ‘dokunulsun’ kararı

AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığındaki komisyon toplantısına CHP, İYİ Parti ve HDP’li üyeler katılmadı. Toplantıda CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın dokunulmazlıklarının kaldırılması yönündeki Hazırlık Komisyonu raporu görüşüldü.  Yaklaşık 1 saat basına kapalı süren toplantıda; Başarır’ın “mahkeme heyetine müdahale ve saygısızlık”, Türkkan’ın “şehit yakınına hakaret” ve “basit yaralama” suçlarından hazırlanan fezlekeler kapsamında dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde rapor değerlendirildi. Yapılan oylama ile hazırlık komisyonu raporu doğrultusunda karar alındı. Başarır ve Türkkan, komisyonda sözlü savunma yapmadı.

Haberin Devamı

Görüşülmeme eğilimi

Toplantı sonrası açıklama yapan Komisyon Başkanı Beyazıt, iç tüzük gereğince bir ay içinde sonuçlanması gereken bir sürecin söz konusu olduğunu, bu sürenin de 2 Mart itibarıyla dolduğunu belirterek, “Toplantımızı yaptık. Hem Ali Mahir Başarır hem de Lütfü Türkkan ile ilgili dokunulmazlığın kaldırılması yönündeki teklifimizi yarın (bugün) saat 12.00’de Genel Kurul’a sunacağız. Biz yargılamanın önünü açıyoruz. Asıl olan milletin huzurunda milletvekillerinin kendileriyle ilgili konularda mahkeme içinde kendilerinin aklanması noktasında görüşlerini beyan ederler” dedi. Beyazıt, bundan sonraki kararın Genel Kurul’un takdirinde olduğunu belirtti. Ancak deprem ve 14 Mayıs’taki seçim süreci nedeniyle Türkkan ve Başarır’a ait dokunulmazlık kararlarının Genel Kurul’da görüşülmemesi eğiliminin olduğu öğrenildi.