Gündem Basılan kuyumcu DAEŞ’in ‘hawala’ bürosu çıktı

Basılan kuyumcu DAEŞ’in ‘hawala’ bürosu çıktı

01.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Terör örgütü DAEŞ’in Fatih’te ‘hawala’ bürosu olarak kullandığı kuyumcuya düzenlenen operasyonda 9 milyonluk döviz, altın ve ham gümüş ele geçirildi.

Basılan kuyumcu DAEŞ’in ‘hawala’ bürosu çıktı

İstanbul’da, terör örgütü DAEŞ’in eylem ve faaliyetlerinin engellenmesine yönelik sürdürülen çalışmalarda, örgütün insan kaçakçılığı yapan bir hücresi ortaya çıkarıldı. Birisi Türk, 13’ü yabancı 14 örgüt şüphelisinin yakalanıp gözaltına alındığı operasyonda, Fatih’te “hawala” bürosu olarak kullanılan bir kuyumcu dükkanına yapılan baskında “hawala” defterleriyle birlikte ele geçirilen 9 milyon lira tutarında altın, gümüş ve dövize el kondu.

Haberin Devamı

2017 Aralık ayı itibariyle başlayan çözülmeye karşı Suriye’de bulunan militanlarını “yalnız kurt” saldırısı talimatıyla geldikleri ülkelerine göndererek değişik bir terör taktiği deneyen DAEŞ, elinden çıkan ve altında petrol bulunan toprakların yokluğunda girdiği ekonomik sıkıntıyı da silah ve uyuşturucu kaçakçılığından insan kaçakçılığına kadar değişik illegal yöntemlerle aşmaya çalışıyor.

Göçmen kaçakçılığı

İstanbul ve Türkiye genelinde sürdürülen çalışmalarda, Suriye üzerinden Türkiye’ye uzun namlulu silah, Türkiye üzerinden Suriye’ye ise uyuşturucu hap ticareti yaptığı belirlenen örgütün son operasyonla insan kaçakçılığının da içerisinde olduğu ortaya çıktı.

Afganistan, Pakistan, Irak ve Orta Asya ülkelerinden gelen göçmenlerle, savaş nedeniyle topraklarını terk edip Türkiye’ye gelen Suriyelileri Avrupa’ya, Suriye’deki savaş bölgesine gitmek için Türkiye’ye gelen yabancı terörist savaşçıları ise Suriye’ye soktuğu tespit edilen örgütün, İstanbul’daki hücresinin daha önceki operasyonlarda yakalanıp gözaltına alınan örgüt mensuplarından alınan ifadeyle deşifre edildiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz aylarda örgütün transfer evlerinde yakalanan mensuplarından alınan bilgi doğrultusunda takibe alınan 14 kişilik hücrenin Fatih’te Suriyeli bir şahsa ait olduğu tespit edilen bir kuyumcu dükkanını irtibat merkezi olarak kullandığını belirleyen İstanbul Emniyet Müdürlüğü TEM ekipleri, kuyumcu dükkanı görünümündeki merkezden “hawala” sistemiyle göçmen kaçakçılığı yapıldığını tespit etti.

Yaptığı fiziki ve teknik takiplerin ardından harekete geçen ekipler, kuyumcu dükkânının da arasında bulunduğu dokuz adrese 23 Mart’ta 9 operasyon düzenledi.

Hawala kayıtları

Operasyonda biri Türk, 13’ü yabancı 14 örgüt şüphelisini gözaltına alıp emniyete götüren ekipler, yaptığı aramalarda “hawala” defteri ve kayıtlarına ulaştı.
Kayıt ve defterlerden dükkanın örgüt adına göçmen kaçakçılığı için kurulduğunu belirleyen ekipler, dükkanda bulunan 9 milyon lira tutarında 8 kilo 500 gram altın, 18 kilo ham gümüş, 1 milyon 200 bin dolar, 117 bin Euro ile 1 milyon 794 bin Türk lirasına el koyup emniyete götürdü.

Haberin Devamı

Altın ve paralar adli emanete devredilirken, gözaltına alınan 14 şüpheli ise sorguya alındı.

Son 3 ayda 103 gözaltı

İstanbul TEM ekipleri çözülmenin başladığı 2017 Aralık ayı itibariyle son üç ayda düzenlediği 31 operasyonda, çoğunluğu yabancı terörist savaşçı olduğu öne sürülen 103 şüpheliyi gözaltına alarak adli makamlara sevk etti.

Hawala sistemi nedir?

“Hawala” sisteminde yurtdışına kaçacak kişi parayı kaçakçılara ödemiyor. Bunun yerine belli yerlerdeki banka gibi çalışan ofislere giderek öne parayı yatırıyor. Parayı yatırdığı yerde kişiye bir kod veriliyor. Kişi istediği ülkeye varınca kendilerini karşılayan insan kaçakçılarına kodu veriyor. İnsan kaçakçıları da bu kodla banka gibi çalışan ofislere giderek parasını alıyor.