Gündem Başkentte Mehter Marşı’yla kutlama

Başkentte Mehter Marşı’yla kutlama

20.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

19 Mayıs’ta başkent ayrı ayrı kutlamalara sahne oldu. Resmi törende mehter takımı konser verirken Sıhhiye Meydanı’nda da “TC için Türk milleti ayakta” mitingine binlerce kişi katıldı.

Başkentte Mehter Marşı’yla kutlama

Başkent’te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının ilk adresi Anıtkabir’di. Törenler, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve yaklaşık 20 bin öğrencinin Anıtkabir ziyaretiyle başladı. Aslanlı Yol’dan yürüyerek tören alanına gelen Kılıç, Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktı ve Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Kılıç, Anıttepe Spor Kompleksi’ne bir Kore gazisi ve Mehter takımı ile birlikte geldi.
‘Allahuekber Türkler geliyor’
Buradaki tören Mehter takımının konseri ile başladı. Konserde “Sancak”, “Genç Osman”, “Allahuekber Türkler Geliyor”, “Ceddin Deden Neslin Baban” gibi marşlar çalındı. Bu sırada sporcu gençlerin trambolin üzerinde yaptığı şov büyük ilgi topladı. Kılıç, şunları kaydetti: “ İçinden geçilen çözüm sürecinin de en büyük güvencesi Türkiye’nin gençleridir.
Terör nedeniyle hayalleri yıkılan gençler oldu. Bedeli her defasında gençler ödedi. Ama planı projeyi hep başkaları yaptı. Bu ülkenin gençleri bugün 81 vilayette İstiklal Harbi’nde, Çanakkale’de, Dumlupınar’da, Kocatepe’de olduğu gibi yeniden birbirine kenetlenmesini bilecektir.”
Millet ayakta mitingi
Türkiye Gençlik Birliği’nin (TGB) öncülüğünde aralarında ADD, ÇYDD, Birleşik Kamu-İş ve İşçi Partisi’nin bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve siyasi partinin katılımıyla biraraya gelen “Vatan, Cumhuriyet ve Emek Birlikteliği”, dün saat 11.00’de Sıhhiye Meydanı’nda toplandı. “TC için Türk milleti ayakta” adı verilen mitinge yaklaşık 20 bin kişi katıldı.
Kalabalık, hep bir ağızdan Gündoğdu Marşı, Gençlik Marşı ve İzmir Marşı’nı okudu. Mitingin ardından kalabalık, Necatibey Caddesi istikametinden Anıtkabir’e doğru yürüdü. CHP’li gençler de 200 metrelik bayrak açarak Anıtkabir’e yürüdü. Güvenpark’ta toplanmaya başlayan gruplar, Atatürk posterleri ve 200 metrelik Türk bayrağı eşliğinde Anıtkabir’e doğru yürüyüşe geçti.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 19 Mayıs’ı twitter hesabından da kutladı. Kılıçdaroğlu, “Cumhuriyet, gücünü siz gençlerimizden alıyor. Tüm gençlerimizin Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlarım” diye yazdı.
MHP lideri Devlet Bahçeli ise, “Ne hazindir ki, bu hayranlık verici mücadele ruhunu sorgulamaya, silikleştirmeye çalışanlar 94 yıl önceki işgalci heveslerle aynı kareye düştüklerini göremeyecek kadar gerçeklerden kopmuşlardır” dedi.

Haberin Devamı

Başkentte Mehter Marşı’yla kutlama
Reyhanlı’da buruk kutlama
Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde 19 Mayıs’ta çelenk sunma töreni 51 kişinin ölümüne neden olan bombalardan ilkinin patladığı Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı.

Vapurlu temsil
Kutlamaların en coşkulusu ise Samsun’da gerçekleştirildi. Samsun’da Atatürk’ün Samsun’a gelişini sembolize eden bayrak, Kurtuluş Yolu’ndaki Bandırma Vapuru’nun simgesi iskeleden karaya çıkarıldı. İlk tören Anıt Park’taki Atatürk Anıtı’nda düzenlendi. Samsun Sanat Tiyatrosu oyuncularının, Atatürk ile 18 silah arkadaşının heykellerinin de yer aldığı alanda 19 Mayıs 1919’daki karaya çıkışı canlandırmalarının ardından, bir deniz subayı, iki deniz eri tarafından taşınan Atatürk’ü sembolize eden bayrak, karaya çıkarıldı.

2 bin kişi yürüdü
İzmir’de çeşitli sivil toplum örgütlerinin birleşmesiyle düzenlenen ’İzmir Cumhuriyetine Sahip Çıkıyor’ yürüyüşünde yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Cumhuriyet Meydanı’na ulaşan topluluk, Atatürk Anıtı’na, üzerinde ’İzmir halkı’ yazılı çelenk bıraktı. Yürüyüşe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu, eşi Türkegül Kocaoğlu, CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Hülya Güven, Aytun Çıray, Musa Çam da destek verdi. Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın mektubunun da okunduğu kutlama Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nin hep bir ağızdan okunmasıyla son buldu.