Gündem Bazı illerde karşı karşıya gelebilirler

Bazı illerde karşı karşıya gelebilirler

02.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hakkındaki kapatma davası nedeniyle Emek ve Özgürlük İttifakı’nda yer alan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) listelerinden seçime girecek HDP, ittifak ortaklarından Türkiye İşçi Partisi’ni (TİP) tek liste ile seçimlere girme konusunda ikna edemedi.

Bazı illerde karşı karşıya gelebilirler

NAMIK DURUKAN Ankara - 81 ilde seçime girecek olan Yeşil Sol Parti, birçok seçim çevresinde TİP’le karşı karşıya gelmenin milletvekili kaybına yol açacağını savunuyor. Bu çerçevede iki parti kurmayları arasında yürütülen görüşmelerde HDP kulislerinden edinilen bilgiye göre, TİP ile şu başlıklarda uzlaşma sağlandı: “TİP 35-36 seçim çevresinde Yeşil Sol Parti’ye zarar vermeyecek şekilde hareket edecek. Bu seçim çevrelerinde TİP ya aday çıkarmayacak ya da aday profilini Yeşil Sol Parti’ye göre belirleyecek. TİP, Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde seçime girmeyerek Yeşil Sol’a destek verecek.” 

Haberin Devamı

İttifak çatısı altında kendi logosu ile seçime girebilmesi için TİP’in yasal olarak en az 41 ilde aday göstermesi gerekiyor. Ancak TİP, 45-50 ilde seçime girmeyi planlıyor. İstanbul, Ankara, İzmir ve Hatay, TİP’in iddialı olduğunu düşündüğü seçim bölgeleri arasında. Bu dört ilin de aralarında bulunduğu beş-altı seçim bölgesinde mutabakat sağlanamaması durumunda Yeşil Sol ve TİP arasında bir yarış yaşanacağı belirtiliyor. 

Yeşil Sol’un TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın Ankara’dan seçime girmesine soğuk baktığı, İstanbul’dan aday olması halinde ise destekleyeceği ifade ediliyor. Baş’ın adaylığı iki partinin seçim bölgesinde yapacağı araştırma sonrasında karara bağlanacak.