Gündem Bilecik’te gezilecek yerler

Bilecik’te gezilecek yerler

28.04.2018 - 12:19 | Son Güncellenme:

Bilecik, Türkiye’nin yüz ölçümü bakımından en küçük illerinden biridir. Yüz ölçümü açısından küçük olsa da tarihi açıdan çok özel yerlere sahiptir. Bilecik, neredeyse bütün uygarlıklara ev sahipliği yapmasının dışında Osmanlı Devleti zamanında kurtuluş beşiği olarak anılmaktadır.

Bilecik’te gezilecek yerler

Bilecik, Sakarya nehrinin yakınında olması sebebiyle geniş ormanları, göletleri ve nehirleri ile doğal güzelliklere sahiptir. Bilecik’in çok verimli toprakları olduğundan buğday, arpa, ayçiçeği, üzüm, kiraz, karpuz ve nar ön plandadır. Özellikle nar üretiminde bölge birincisi sıfatını taşımaktadır.

Haberin Devamı

Bilecik ekonomisi

Bilecik’te ormancılık, madencilik, mermer, seramik ve tahta işletmeciliği gelişme kaydetmiştir. Özellikle mermer ocakları Bilecik ekonomisi için büyük önem taşımaktadır. Verimli topraklarından dolayı meyve ve sebze üretimi de ekonomisine katkı sağlamaktadır.

Bilecik’te gezilecek yerler

Bilecik doğal güzellikleri ve antik kalıntıları ile farklı bir şehirdir. Görülmeye layık tarihi mekânları vardır. Görülmesi gereken kültürel ve tarihi merkezlerin başında Bilecik Müzesi, Ertuğrul Gazi Müzesi, Metristepe Zafer Anıtı, Orhan Gazi Camii gelir. İnönü Şehitliği ise gelip de görülmesi gereken yerlerin başında gelir.

Bilecik mutfağı

Bilecik’te tahıl üretimi ileri seviyelerde olduğundan Bilecik mutfağı da hayli geniş bir kültüre sahiptir. Yöresel yemeklerin başında hamur işleri gelir. Bilecik’te yapılan ev ekmekleri meşhurdur. Et yemekleri ve pide çeşitleri de sınırsızdır. Köftesi, sütlü kadayıfı mutlaka tadılmalıdır.

Haberin Devamı


1- Bilecik doğal güzellikleri ile farklılık yaratan bir şehirdir.


2- Bilecik tarihi güzellikleri ile özel şehirlerden biridir.


3- Nar üretimi denildiğinde üretimde bir numaradır.


4- Küçük yüz ölçümüne rağmen verimli topraklara sahiptir.


Bilecik’te kültür ve turizm de çeşitlilik kazanmıştır bu çeşitlilikte Bilecik’in geçmişte Osmanlı devletinin merkezi olması etkendir. Bilecik’in kuruluş tarihi eskilere dayandığından Cumhuriyet’in kuruluşunda da rolü büyüktür. Bilecik’te özellikle arkeolojik sit alanları, kaplıcalar, mesire yerleri, tarihi yerler, doğal yerler son derece gelişmiştir. Müzeleri ve camileri tarih boyunca nam salmış ve hâlâ değerlerini bilfiil korumaktadır. Bilecik il sınırları içerisinde bulunan İnönü Şehitliği’nde ise her yıl anma törenleri düzenlenir. Bilecik yaylaları da doğal güzellikleriyle, insanı büyüleyen yemyeşil çimen ve çiçekleriyle farklılık yaratır.