Gündem Bir hafta önce keşif yapmışlar

Bir hafta önce keşif yapmışlar

31.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Santa Maria Kilisesi’ne pazar günü düzenledikleri silahlı saldırıda bir kişiyi öldürüp, silahları tutukluk yapınca katliam amaçlarına ulaşamayan teröristlerin bir hafta önce kilisenin etrafında keşif çalışması yaptıkları da ortaya çıktı....

Bir hafta önce keşif yapmışlar

FERİT ZENGİN Haber Merkezi - Sarıyer’de bulunan İtalyan Latin Katolik Kilisesi’nde Pazar günü sabah 11.40’da pazar ayini sırasında gerçekleşen ve 52 yaşındaki Tuncer Murat Cihan’ın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan saldırıya ilişkin yeni detaylara ulaşıldı. Edinilen bilgiye göre, saldırı sonrası harekete geçen polis yaptığı ilk çalışmada, saldırıyı gerçekleştiren ve silahları tutukluk yapan saldırganların olay yerine geliş ve kaçış görüntülerine ulaşıp iz sürdü. 

Haberin Devamı

Araç ormanda kayboldu 

Yapılan hızlı kamera tarama çalışmalarında, kar maskeli oldukları ve kilise içerisinde biri olayda hayatını kaybeden Cihan’a isabet eden kurşun olmak üzere üç el ateş ettikleri belirlenen teröristlerin olay yerine yakın bir yere “EL 738 FX” plakalı Polonya trafiğine kayıtlı araç ile gelip ardından aynı araçla kaçtıkları belirlendi. 

Tespit edilen aracı Sarıyer çıkışında bulup Göktürk Kemerburgaz ormanlık alanına kadar kovalayan ekipler, aracın izini ormanlık alanda kaybedince helikopter kaldırdı. 

Yapılan takip çalışmalarında izine bir daha ulaşılamayan aracın yapılan plaka sorgulamasında Polonya’da kurulu olan Denta-R isimli bir diş tedavi şirketine ait olduğu ve bir yıl önce eylem amacıyla Türkiye’ye getirilip Başakşehir Güvercintepe’de oturan Tacikistan uyruklu bir şahsa verildiği, Tacikistanlı bu şahsın da gözaltına alındığı öğrenildi. 

Haberin Devamı

Tamamı kaçak 

Olaydan bir iki saat gibi kısa süre sonrasında gözaltına alınıp emniyete götürülen araç sahibinin verdiği bilgilerden yola çıkan polis, abluka altına aldığı Güvercintepe Mahallesi’nde art arda 30 ayrı eve baskınlar düzenlemiş iki tetikçi teröristin de aralarında bulunduğu 47 şüpheli gözaltına alınmıştı. Gece boyunca yapılan baskınlarda aralarında üçü Türk dört şüpheliyi daha gözaltına alan polis, yaptığı kimlik ve oturum sorgulamasında tamamı kaçak ve vizesiz 48 Tacik şüpheliden 23’ünü saldırıda bağlantısı olmadıkları gerekçesiyle sınırdışı edilmek üzere Göç İdaresi’ne sevk etti. 

Öte yandan iki teröristin saldırıdan bir hafta önce kilisenin etrafında keşif çalışması yaptıkları, polisin saldırganları keşif görüntülerinden tespit ettiği ortaya çıktı. 

Parçalanmış tabanca bulundu

Saldırıyı gerçekleştiren Rus pasaportlu D.T. ile Tacik pasaportlu A.K.’den alınan bilgiler doğrultusunda önceki gün silahların izine de ulaşan polis dün Belgrad ormanlarında arama yaptı. Ekipler yol kenarında parçalanıp atılmış kurusıkıdan bozma tabanca parçaları ile maske ve mont buldu. Teröristlerin kılık değiştirmek için üzerlerindeki montları da çıkarıp maskeleri attıkları belirlendi. Bulunan parçalar kriminal inceleme için laboratuvara teslim edildi. Saldırganların kullandığı Hyundai marka Polonya plakalı aracın izini de süren polis, dün gece otomobili Beylikdüzü’nde otluk bir alanda terk edilmiş halde buldu. Otomobil, Olay Yeri İnceleme ekipleri ve Terörle Mücadele ekipleri tarafından incelemeye alınırken, araçta 2 DEAŞ’lı tetikçisinin parmak izleri tespit edildi. Öte yandan iki teröristin Bahçelievler’de bir sushi restoranında garson olarak çalıştıkları da belirlendi.

Haberin Devamı

Gözaltına alınan iki tetikçi ve diğer şüphelilerin Güvercintepe’de kendi aralarında kurdukları “Tacik mahallesi” olarak ifade edilen gettoda kaçak olarak yaşadıkları tespit edildi.

Çoğu polisin elinden kaçan DEAŞ üyeleri

Yine terör polisi tarafından yapılan sorgulamada şüphelilerin bir çoğunun yılbaşı öncesinde İstanbul’da kilise ve sinagoglara saldırı hazırlığı yaparken çökertilen ve kendilerini “Selmani Farisi Taburu” olarak tabir eden terör örgütü DEAŞ hücresinin mensupları oldukları ve 29 Aralık’ta polisin elinden kaçtıkları da ortaya çıktı. Üç Türk hariç, tamamı Tacik olan, örgütün Horasan koluna bağlı Tacik hücresi üyelerinin emniyetteki işlemleri sürüyor. Saldırı sonrası kilisede görev yazılan bir polis memuru hakkında soruşturma başlatıldığı ileri sürülmüştü. Açığa alma iddialarını yalanlayan İstanbul Emniyeti, ‘güvenlik açığı iddiaları’na yönelik soruşturma başlatıldığını doğruladı. İlgili personelin sadece kiliseden değil 100 metrekarelik bir alandan sorumlu olduğu da ifade edildi.