Gündem Birinciler ve sıfır çekenler gizlendi

Birinciler ve sıfır çekenler gizlendi

30.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

YGS’ye girenler hangi soruları doğru hangilerini yanlış yaptığını anlayamadığı gibi sınavda tam puan alan ve sıfır çekenlerin sayısı da öğrenilemedi. ÖSYM hiçbir soruyu iptal etmediğini açıkladı

Birinciler ve sıfır çekenler gizlendi

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (2014-YGS) sonuçları, sınavdan 6 gün sonra açıklandı. Adaylar, dün hangi soruları doğru, hangilerini yanlış yaptığını anlayamadığı gibi, sınavda tam puan alan ve sıfır çeken adayların sayısı da öğrenilemedi. ÖSYM’nin sınav ile ilgili verileri sır gibi saklaması şaibelere neden oldu. Çünkü tam puan alan kişi sayısı önceki yıllarda sınavda kopya, şifre gibi skandalların ortaya çıkmasında etkili oluyordu.
2014 YGS’nin sonuçları, yerel seçimlere bir gün kala açıklandı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir , bir televizyon kanalında yaptığı açıklama ile sınav sonuçlarının dün itibarıyla açıklandığını belirterek, hiçbir sorunun iptal edilmediğini bildirdi. Ancak uzmanlar, sınavın ardından ÖSYM’nin açıkladığı 32 sorudan biri olan fen testinin 34. sorusunun hatalı olduğunu iddia etmişti. ÖSYM’den yapılan açıklamaya göre, bu soru da dahil hiçbir sorunun iptal gerektirmediği ifade edilmiş oldu.

Sistem kilitlendi
Adaylar, söz konusu açıklamanın ardından sınav sonuçlarını ÖSYM’nin internet sitesinden T.C kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenmeye başladı. Ancak sınava giren 2 milyon 7 bin 685 adayın bir anda siteye yüklenmesi üzerine, sistem kilitlendi, adaylar uzun süre sonuçlarını öğrenemedi.
Adaylar, sınavda hangi puan türünde kaç net yaptığı, puan türlerine göre kaçıncı sırada yer aldığı gibi bilgilere ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden ulaştı. Adaylar kendi cevap kağıtlarının görüntüsüne de aynı adresten ulaşabilecek. Ancak yayımlanacak kağıtların “optik okuyucu” olması, adayların hangi soruları doğru, hangilerini yanlış yaptığını anlayamamasına neden olacak. Adayların cevaplara neye göre itiraz edeceği sorusu da akılları karıştırdı.

Birinciler açıklanmadı
ÖSYM, bu yıl sınavda 500 tam puan alan ve sıfır çeken adayları açıklamadı. Merkezin, izin aldıktan sonra adayların bilgilerini paylaşacağı belirtildi. Sınavda birinci olan adaylar ise, bu bilgiyi kendi sonuç sayfalarındaki sıralama listelerinden öğrenebildi. Dershaneler de, dün gün boyu twitter üzerinden dereceye giren öğrencilerini bu yolla ilan etti. Buna göre, Fem Dershanesi Malatya Şubesi’nden Oğuz Türkyılmaz, 3 puan türünde birinci oldu. Türkyılmaz, YGS-3, YGS-4 ve YGS-5’te 1. olurken, YGS-1 ve YGS-6 puan türlerinde 2. sıraya yerleşti.
Ankara Fen Lisesi öğrencisi Ertem Nusret Taş (18) YGS 1, YGS 2 ve YGS 6 testlerinde 500 tam puan alarak Türkiye birincileri arasına girdi.
Akşam saatlerinde sınavda derece yapan iki isim daha belli oldu. YGS-2 puan türünde Türkiye 2. İstanbul Fem Dershanesi’nden Salih Akyel, YGS-5 puan türünde Türkiye 3. ise yine İstanbul FEM Dershanesi’nden Mustafa Şenyurt oldu.

Sorular dağıtıldı iddiası
“DLMK Hack” adlı twitter hesabı üzerinden, YGS soru kitapçıklarının kamuoyuna açıklanmamasına rağmen, bazı bakan çocuklarına verildiği iddia edildi. Kitapçıktaki soruların görüntüsü olduğu iddia edilen fotoğraflar da yine aynı hesap üzerinden paylaşıldı. “DLMK Hack” adlı twitter hesabı, Başbakan Erdoğan’ın eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın kasedinin yayınlanmasında rol aldığı iddiasına ilişkin ses kayıtlarını yayımlamıştı.
ÖSYM yetkilileri konuya ilişkin Milliyet’e yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
“Sorular zaten her yerde yayımlandı. Sorularımızı yayanlar hakkında bilindiği gibi yasal işlem başlatıyoruz. Böyle iddialar gündeme gelebiliyor. Bunları da inceleriz. İddialara yönelik olarak yine savcılığa suç duyurusunda bulunabiliriz.”
ÖSYM’den yapılan açıklamada, “Her cevap kağıdı optik okuyucularda iki kere okunmuş ve kontrol edilmiştir. Sınav sürecinin performansını artırmak üzere ÖSYM tarafından son 3 yıl içerisinde geliştirilmekte olan sistemler, yöntemler eksiksiz ve sorunsuz olarak uygulanmıştır” denildi.

‘Bu kadar şeffaf olmadı’
ÖSYM Yönetim Kurulu’nun 2014-YGS’de sorulan sorularının sadece yüzde 20’sinin yayınlanmasını kararlaştırdığı hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Bunun nedeni kesinlikle şeffaflık ilkesinden vazgeçmek değildir. ÖSYM tarihinde hiç bir zaman son 3 yıl içinde olduğu kadar şeffaf olmadığını kamuoyunun dikkatine özellikle sunarız. ÖSYM’nin soru geliştirmede güçlük çektiği iddiası ile soruları tekrar sormak için yayınlamadığı düşüncesi asılsızdır.”

‘Gizleme iddiası haksızlık’
Açıklamada, “ÖSYM sınav sorularını yayınlamayarak soruların eksikliğini, yanlışlığını gizleme girişiminde asla bulunmayacaktır. Bunu düşünmek bile hem ÖSYM’ye hem Türkiye’ye büyük bir haksızlık olur. Sınav sonrasında yapılan bilimsel analizler ve adayların verdikleri cevaplar büyük bir titizlikle incelenmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

YGS birincisi Oğuz Türkyılmaz:
Hedefim tıp fakültesi

YGS-3, YGS-4 ve YGS-5 puanında birinci olan Fen Lisesi öğrencisi Oğuz Türkyılmaz başarısında dershanelerin büyük emeği olduğunu belirterek, dershanelerin kapatılmasının doğru olmadığını söyledi. Türkyılmaz, YGS-1 puanında ikinci, YGS-2 puanında beşinci, YGS-3 puanında birinci, YGS-4 puanında birinci, YGS-5 puanında birinci ve YGS-6 puanında ikinci oldu. Türkyılmaz, başından beri iyi bir derece alacağına inandığını söyledi. Türkyılmaz, “Bu başarıda öğretmenlerimin üzerimde büyük emeği var. Malatya Fen Lisesi beni ilk 100’e sokabilecek kapasitedeydi, ama beni birinci yapan etkenin dershane olduğunu düşünüyorum” dedi. Türkyılmaz, “İlk hedefim Hacettepe Üniversitesi’nde Tıp Fakültesini okumak” dedi.
DHA

Haberin Devamı

138 bin aday barajı geçemedi
İstatistikler ÖSYM’nin internet sitesinde yayımlanmadı ancak Merkez’in hazırladığı bilgi notunda bazı istatistiklere eksik de olsa yer verildi. Buna göre, sınava giren adayların 426’sının sınavları geçersiz sayıldı. Sınav sonuçlarına göre adaylar Türkçe’den ortalama 18,7, sosyal bilimlerden 11,2, temel matematikten 6,1 ve fen bilimlerinden 3,5 soruyu doğru yanıtladı. Her testten 40’ar sorunun sorulduğu sınavda adayların en başarısız olduğu ders fen bilimleri oldu. Sınava giren kadın adaylar, erkeklerden daha başarılı oldu. Buna göre kız adayların yüzde 92,93’ü 140 ve üzeri puan aldı. Sınavda tüm adayların yüzde 90,34’ü 140 ve üzerinde puan alırken, yüzde 72,99’unun puanı 180 ve üzerinde gerçekleşti. Sınav sonuçlarına göre en başarılılar üniversite öğrencileri ve mezunlarından çıktı. 180 ve üzeri puan alan adayların yüzde 86,77’sinin üniversite mezunu olması dikkati çekti. Sınavda herhangi bir puan türünde 140 puan bile alamayıp, barajı geçemeyen ve LYS’ye girme hakkı elde edemeyen 138 bin 739 aday oldu. Herhangi bir puan türünde 1 milyon 423 bin 124 adayın puanı 180’i aştı.

3 puan türünden 500 puan alan Ertem Taş:
Çok değil düzenli çalıştım

YGS 1, YGS 2 ve YGS 6 testlerinde 500 tam puan alarak Türkiye birincileri arasına giren Ankara Fen Lisesi öğrencisi Ertem Nusret Taş (18), “9. sınıfın başından beri düzenli çalıştım ama çok çalışmadım. Mesela bazı kriterlerimden ödün vermedim. 12. sınıfta dahi elimden geldiğince spor yapmaya çalıştım. Pek stres duymadım bunun sebebi spor olabilir. Bir de çok kitap okudum. Kitap okumanın da başarıdaki payı yadsınamaz” dedi.
Bilim insanı olmayı arzu ettiğini ve fizik alanında eğitim almayı düşündüğünü ifade eden Taş, insanlığa, ülkesine ve bilime hizmet etmek istediğini dile getirdi.
Ankara Fen Lisesi’nin bir devlet okulu olduğuna dikkati çeken Taş, okulunun başarısında çok büyük katkısı bulunduğunu söyledi. Taş, “Devlet okulları bu aralar biraz gözden düşüyor gibi. Özel okullar bayağı artıyor, başarılarını hep ön plana çıkarıyorlar. Bu noktada devlet okulları arasında Ankara Fen Lisesi gibi nadide okulların hala bulunduğunu özellikle vurgulamak isterim” dedi.
ANKARA Milliyet