Gündem ‘Biz krizin değil çözümün tarafıyız’

‘Biz krizin değil çözümün tarafıyız’

10.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya-Ukrayna savaşının barışla sonuçlanması için yoğun bir diplomasi yürüttüklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın Putin ve Zelenskiy ile bir kez daha görüşeceğini söyledi. Erdoğan “Türkiye, barış için çalışıyor, krizin değil çözümün safında duruyor” dedi.

‘Biz krizin değil çözümün tarafıyız’

GÜLDEN ÇOKTAN- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  dün Hilton Bomonti Otel’de TRT World Forum’un açılış törenine katıldı. Programa Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, farklı ülkelerden akademisyenler, gazeteciler, politika belirleyicileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Haberin Devamı

TRT’nin hem yayınları ve yapımları hem de bu tür platformları vasıtasıyla, uluslararası iletişim mecralarında kalıcı izler bırakan milli yayıncılık kuruluşu olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yerleşik kalıplara meydan okuma, doğru bilgiyi dünyaya ulaştırma ve uluslararası yayıncılıkta belli grupların tekelini kırma hedefleriyle TRT, aynı zaman da egemen medya düzenine karşı da bir alternatif sunmaktadır. Amacımız tüm dünyada, iyinin doğrunun hakikatin sözcülüğünü yapmaktır” dedi.

Barış diplomasisi

Rusya-Ukrayna savaşının, yol açtığı ağır can kayıplarının yanında bölge ve dünya için insani, ekonomik ve politik maliyetler oluşturduğuna değinen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Savaşın kazananı, barışın ise kaybedeni olmaz. Bu ilkeyle yoğun bir barış diplomasisi yürüttük. Savaş nedeniyle Ukrayna ve Rusya’dan tahıl başta olmak üzere kritik ürünlerin sevkiyatının durması Avrupa’dan Afrika’ya tüm ülkeleri etkileyen küresel çapta bir gıda krizine sebep olmuştur. Bu krizi çözmek amacıyla pazar günü Sayın Putin’le görüşmem olacak. Aynı şekilde Zelenskiy ile görüşmem olacak. Bu görüşmelerle birlikte istiyoruz ki bu tahıl koridorunu, daha da güçlendirelim... Türkiye savaşın sebep olduğu enerji krizinin aşılması için de öncü bir rol oynamayı sürdürecek. Bu süreçte tüm dünya samimi ve gerçekçi gayretlerimizi takdir etti. Türkiye hakkaniyetli davranıyor. Türkiye istikrar getiriyor. Türkiye, güven veriyor. Türkiye, barış için çalışıyor. Türkiye krizin değil çözümün safında duruyor.

Haberin Devamı

Miller’ı kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus enerji şirketi Gazprom’un Başkanı Aleksey Miller’i kabul etti. Vahdettin Köşkü’ndeki görüşmede, Türkiye’de gaz merkezi oluşturulması ihtimallerinin yanı sıra Rus gazının Türkiye’ye arzı konuları ele alındı.

‘Batı bizden hesap soramaz’

Avrupa’nın diplomatik ve ekonomik ilişkilerden terörle mücadeleye kadar her konuda Türkiye’ye yönelik yaklaşımını müttefiklik ve ortalık ruhuna uygun bir şekilde değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Türkiye’nin mücadele ettiği terör örgütlerine gizli açık destek veren, teröristleri himaye eden, tarafı olduğu her meselede karşısında yer alan bir Avrupa ile ortak bir gelecek hayali kurmamızın zor olduğu açıktır... Açık konuşmak gerekirse, yaptığımız onca fedakarlığa rağmen bilhassa birliğimizi ve beraberliğimi tehdit eden terör örgütlüleriyle mücadelemizde yalnız bırakıldığımızı asla unutmayacağız. Binlerce tır silah, mühimmat, araç, gereç ülkemin güneyinde Suriye’nin kuzeyindeki terör örgütlerine gönderilmiştir. Bunu gönderen ülke NATO’da beraber olduğumuz ülke... Onun için de bu teröristlerle verdiğimiz mücadelede bize kalkıp kimse hesap soramaz.”

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük tehdit gördüğü DEAŞ’a karşı en büyük darbeyi biz vurduk. Bu görüşümüzü sahada fiilen ispatladık. Bugün benim diyen ülkeler acaba DEAŞ’la herhangi bir mücadele veriyor mu? Hayır.

‘F-16’yı çözemedik’

Ege’de ve Akdeniz’de, Yunanistan’ı hesapsızca destekleyerek bu ülkenin mütecaviz ve provokatif girişimlerine de cesaret verenlere eyvallah etmedik, etmeyeceğiz. NATO’da beraberiz. NATO’da beraberiz ama Yunanistan’ın adalarını silahlarla uçaklarla donatıyorsun. Biz hala F-16 meselesini sizlerle çözemedik. Parasını verdiğimiz halde çözemedik. Kıbrıs meselesini, hakkaniyetli bir zeminde yeni ve somut adımlarla çözüme kavuşturulması için diyalogdan vazgeçmiyoruz. Bölgesel ve küresel meselelerde Türkiyesiz, bir çözüm olmadığını artık herkes anlıyor ve görüyor.”

Haberin Devamı

Zelenskiy: 80’den fazla gemi bekliyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de foruma çevrimiçi katıldı. Zelenskiy, Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna-Rusya arasındaki esir takasında yardımcı olduğunu belirterek çok minnettar olduklarını söyledi. Bu yılın temmuz ayından itibaren 13 milyon tondan fazla tarım ürününü 40 ülkeye ulaştırdıklarını aktaran Zelenskiy, “Küresel pazar bunu hissetti. Gıda ürünlerimizi tüketen ülkeler de sosyal istikrarda bunu gördü. Bizim gücümüz budur. Ukrayna-Türkiye-Birleşmiş Milletler biz ortak çabalarımızla açlık tehdidini durduruyoruz. Daha milyonlarca ton ihraç edebiliriz. Bu tahıl inisiyatifine katılan limanlarımız, kapasitesinin sadece yüzde 50’sini kullanıyor. Rusya bilinçli olarak söz konusu ihracatın gerçekleştirilmesini farklı denetimler uydurarak yavaşlatıyor... Bu nedenle 80’den fazla gemi bekleme halinde” dedi.

Haberin Devamı

Bulgaristan ile hedef 10 milyar dolar

‘Biz krizin değil çözümün tarafıyız’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bulgaristan’la geçen yıl ticaret hacminin 6 milyar dolara ulaştığını belirterek, “Ortak hedefimiz bunu 10 milyar dolar seviyesine kısa sürede çıkarmak” dedi.

Erdoğan, Türkiye’ye çalışma ziyaretinde bulunan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile Vahdettin Köşkü’nde bir araya geldi. İkili, görüşmenin ardından ortak basın açıklaması düzenledi.

Erdoğan, “İkili, bölgesel ve küresel ölçekte ilişkilerimizi daha ileri taşıma noktasında müşterek iradeye sahip olduğumuzu bir kez daha teyit ettik. Düzensiz göçün idaresinde etkin iş birliğine gidilmesi gerektiği üzerinde durduk. Görüşmelerimizde ekonomik ve ticari ilişkilerimizi de ayrıntılı şekilde ele aldık. Geçen sene ticaret hacmimiz 6 milyar dolara ulaştı. Ortak hedefimiz ise bugünkü görüşmelerden sonra bunu 10 milyar dolar seviyesine kısa sürede çıkarmak” dedi.

İş birliği gelişecek

Bulgaristan tarafındaki sınır kapılarının modernizasyonunun tamamlanması ve özellikle gıda denetimi altyapısının güçlendirilmesiyle iki ülke arasındaki iş birliğinin daha da gelişeceğini söyleyen Erdoğan, “Gündemimizde enerji güvenliği konusuna yönelik iş birliği imkanları araştırıldı. Aynı şekilde sınır güvenliği noktasında da İçişleri Bakanımız, mevkidaşıyla çalışmalarını sürdürmek suretiyle sınır güvenliğini müşterek olarak nasıl halledebiliriz, nasıl hal yoluna koyabiliriz? Bunun da ortak çalışmasını birlikte yürütecekler” dedi.