Gündem ‘Boğaz’ımız düğümlendi’

‘Boğaz’ımız düğümlendi’

30.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet’in 100’üncü yılı dolayısıyla Türk donanması, İstanbul Boğazı’nda 100 gemi ile tarihinin en büyük resmi geçidini gerçekleştirdi.

Gülden Çoktan - TCG Anadolu’nun ‘Vatan Düdüğü’nü çalıp Sarayburnu’ndan hareket etmesiyle başlayan geçit töreni, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’nun sevk ve idaresinde gerçekleşti.

Haberin Devamı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine henüz girmeyen Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İstanbul, Pirireis denizaltısı ve Derya gemisi de geçit töreninde yer aldı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait F-16 ve F-4’lerin bulunduğu 14 uçak da resmi geçit sırasında gemilere eşlik etti. ‘100’üncü Yılda 100 Gemi’ geçişine, TCG Anadolu, TCG Nusret’in yanı sıra 11 fırkateyn, 10 denizaltı, 4 korvet, 4 karakol gemisi, 17 hücumbot, 8 mayın avlama gemisi, 5 akaryakıt gemisi, 6 amfibi çıkarma gemisi, 10 tank çıkarma gemisi, 18 yardımcı sınıf gemi ile 4 atak botu katıldı.

Gemiler, İstanbul Boğazı’ndan güney-kuzey istikametinde yaptıkları geçiş sırasında töreni izleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı denizcilere özgü çimariva selamıyla selamladı. Gemilerin boğazdan geçişi iki
kıyıyı dolduran vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.

Haberin Devamı

Sahil şeritleri vatandaşlarla dolup taştı. Ellerinde bayraklarla gemileri selamlayan vatandaşlar ıslık ve alkışlarla destek verdi. Boğazdaki diğer tekneler de donanmayı selamladı.

‘Boğaz’ımız düğümlendi’

‘Boğaz’ımız düğümlendi’

Yıldızlar geçidi

Türk Yıldızları ve SOLOTÜRK, Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamaları çerçevesinde İstanbul Boğazı’nda gösteri uçuşu gerçekleştirdi.

‘Boğaz’ımız düğümlendi’

101 pare top atışı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyetin 100. yılı törenleri kapsamında donanmanın İstanbul Boğazı’ndan geçişi sırasında 1. Ordu Komutanlığı tarafından 101 pare top atışı yapıldı.

‘Boğaz’ımız düğümlendi’

Amirale ziyaret

BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılı kutlamaları nedeniyle İstanbul’da bulunan donanmanın amiral gemisi TCG Anadolu’yu ziyaret etti. Ziyaret sonrası açıklama yapan Bayraktar, “2024 yılında inşallah biz Bayraktar TB3’ü gemide görev yapabilir hale getirmeyi amaçlıyoruz. 2025 yılında da biraz teknolojiyi iyice emin olduktan sonra Kızılelma’yı inşallah 2025’de gemide denemelerine başlamayı hedefliyoruz. 2024’te Kızılelma üretime girecek. 2025’te de inşallah gemi denemelerine başlamayı hedefliyoruz” dedi. ● DHA

‘Boğaz’ımız düğümlendi’

 

 

 

 

Yazarlar