Gündem Bölgede çok sayıda çocuğun aşısı eksik

Bölgede çok sayıda çocuğun aşısı eksik

25.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), Hatay’daki son büyük deprem öncesine kadar ele aldığı saha incelemesine ilişkin rapor hazırladı.

Bölgede çok sayıda çocuğun aşısı eksik

HANDE ATILGAN Ankara - HASUDER’in Hatay’daki saha çalışmalarını derlediği raporda son dönemin en büyük endişesi salgın riski ve güncel ihtiyaçlar için şu değerlendirmeler yer aldı:

Haberin Devamı

“İlk bir haftada bağışıklama ve suların kontrolü konusunda herhangi bir işlem yapılamadı. Sağlık Bakanlığı bir hafta sonra sahra hastanesini kurabilmiş ve bulaşıcı hastalık ve salgın kontrolü amacıyla sahaya çıkabildi. Bulaşıcı hastalıkların sürveyansı ilgili çalışmaların başlatıldığı belirtildi ancak herhangi bir bilgi (henüz) bulunmuyor. Ziyaret döneminde tek tük vaka bildirimi olsa da ishalli salgın saptanmadı. Kolera salgını ile ilgili çok spekülasyon oldu; böyle bir vaka bildirimi yok. İnfodemi (hem doğru hem yanlışların olduğu bilgi salgını) yönetimi önem kazanıyor.

Bölgede tetanos aşısı ve immünglobulinle (bağışıklık desteği) ilgili eksiklik ziyaret döneminde gözlenmedi. İlk dönemde bildirilen sıkıntı, Bakanlığın Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesine bir aşı TIR’ı getirmesi ile hastaneler için sona ermiş görünüyor. Aşırı kalabalık geçici sığınma evlerinde uzun süre kalmak ve rutin aşılama hizmetlerinin uzun süre aksaması kızamık, boğmaca ve difteri salgın riskini artırabilir. Meslektaşlarımız, çok sayıda eksik aşılı çocuk muayene ettiklerini belirtti. Hastanelerden çok sayıda ampütasyon işleminin gerçekleştirildiği bildirildi. Bu nedenle yakın zamanda birçok çocuk ve erişkinin ortoz/protez ve fiziksel ve ruhsal rehabilitasyon gereksinimi ortaya çıkacak.”