Gündem Bölgesel değil, yaygın park modeli

Bölgesel değil, yaygın park modeli

19.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Şehir içi ulaşımda fosil yakıtlı araçların yerine elektrikli otobüsler ile bisiklet ve skuter gibi bireysel araçların yaygınlaştırılması için ön çalışma, bu yıl tamamlanacak.

Bölgesel değil, yaygın park modeli

MİTHAT YURDAKUL Ankara - Enerjisini hidrojenden alan toplu taşıma araçları da yenilenebilir enerjiyle kullanılabilir hale getirilecek. Skuterlerin kaldırımlarda yarattığı kalabalığın belli bölgelerde oluşturulacak “yaygın park alanlarıyla” çözülmesi planlanırken, şehir içi ulaşımda “elektrikli taksi” de bir alternatif olabilecek. Şehirlerde sürdürülebilir, yenilenebilir kaynaklı ulaşım için AB’nin de desteğiyle projeleri hayata koyan yerel yönetimler, gelecek dönemde bir dizi düzenlemeye yoğunlaşacak.

Haberin Devamı

Hidrojenli otobüs

Şehirlerde ulaşım entegrasyonu ile ilgili bir grup gazeteciye bilgi veren Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, şehir içi ulaşımda fosil yakıtlı araçların yerine elektrikli araçların geçirilmesi, bisiklet ve skuter gibi araçların yaygınlaştırılması için ön çalışmanın bu yıl tamamlanacağını, hidrojenle çalışan araçlarla ilgili de çalışma başlattıklarını söyledi. Baraçlı, Karsan, Otosan ve Isuzu gibi şirketlerin elektrikli toplu taşıma araçlarıyla ilgili çalışma yürüttüğünü belirterek, “Aküyle ilgili teknolojiyi yaygınlaştırdığımızda, elektrikli toplu taşıma da yaygınlaşacak” dedi. Baraçlı, hidrojen bazlı taşıma araçlarıyla ilgili de bu yıl içinde iş planı sunabilecek hale gelebileceklerini belirterek, TBB bünyesinde kurdukları İnovasyon A.Ş. isimli şirket ile yenilenebilir kaynaklı toplu taşıma araçların planlamasını yaptıklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Hayri Baraçlı. Avrupa Birliği’nin (AB) tarafından finanse edilen “Şehirlerde Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik için AB Desteği Projesi” kapsamında “Avrupa Hareketlilik Haftası”, bu yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında yapılacağını bildirdi.

Yolları ayrı olabilir

Togg’un başını çektiği elektrikli otomobillerle ilgili de şarj istasyonu optimizasyonlarının devam ettiğini ifade eden Baraçlı, şehirlerde erektrikli araçlarla taksiciliğe de başlanabileceğini söyledi. Türkiye’de park sorunları ve trafikte yaşanan kazalar nedeniyle gündeme gelen, bazı Avrupa ülkelerinde kaldırılmaya çalışılan skuter gibi bir aracı da yok saymanın mümkün olmadığını dile getiren Baraçlı, bisiklet gibi skuter için de ayrı yol yapılabileceğini; dizlik, kolluk, kask gibi ekipman kullanımının sağlanabileceğini anlattı. Hayri Baraçlı, skuterlerle ilgili bölgesel değil, yaygın park modeline geçilebileceğini ifade etti. Belirlenecek noktalarda skuter parklarının toplanabileceğini ifade eden Baraçlı, buralarda geceleri şarja konan araçların sabah alınabileceğini söyledi. Bu araçları herkesin istediği yere park edememesi gerektiğini vurgulayan Baraçlı, kaldırımlarda yaya trafiğini engelleyen skuterlerin, kiralayan firma tarafından hızla toplanacağı bir sisteme geçilebileceğini kaydetti.