Gündem Bombalama talimatını Genelkurmay verdi

Bombalama talimatını Genelkurmay verdi

08.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Komisyon üyesi MHP’li Kaya, yaptıkları inceleme sonucunda bombalama talimatının Genelkurmay Başkanlığı’ndan verildiğinin anlaşıldığını belirtti. Kaya, “Ancak, olayda siyasi irade sorumludur” dedi

Bombalama talimatını Genelkurmay verdi

34 vatandaşın öldürülmesini araştırmak için Uludere ve Şırnak’ta incelemeler yapan, köylüleri ve asker-sivil yetkilileri dinleyen TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu, askerlerin verdiği önemli bilgilerle Ankara’ya döndü. Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral İlhan Bölük, iki ayrı kaçakçı grubuna uçakların 4 sorti yaptığını, bombalamanın 21.30’da başladığını, 22.34’e kadar devam ettiğini söyledi.
Komisyonun MHP’li üyesi Atila Kaya, yaptıkları inceleme sonucunda bombalama talimatının Genelkurmay Başkanlığı’ndan verildiğinin anlaşıldığını belirterek, “Ancak siyasi irade sorumludur” dedi. Olaydan sorumlu tutularak başka bölgeye atanan Gülyazı Jandarma Tugay Vekili Albay Hüseyin Onur Güney, olayda hedef durumuna getirildiğini, kızının, “Senin baban 34 köylüyü öldürdü” suçlamasına maruz kaldığı için okula gidemediğini söyledi. Güney, “Bir sorumluluğumuzun olmamasına rağmen bu uygulamalar psikolojimi bozdu” dedi.

Hantepe etkisi
MHP Atila Kaya ise askeri yetkililerin, Hantepe saldırısına katılan PKK’lıların kaçakçı kılığında sınırdan sızdıklarını hatırlattıklarını, bu olayda da benzer bir durumun olabileceği yönünde düşüncenin ortaya çıkması nedeniyle, kapsamlı bir değerlendirme yapılmadan harekâta karar verilmiş olunabileceğini aktardıklarını söyledi.
Kaya, şunları kaydetti: “Konuştuğumuz köylülerin bir kısmı, olayın kasıtlı olduğunu ileri sürdüler. Ben bir kasıt olduğunu düşünmüyorum. Gelen istihbaratın yanlış bir değerlendirmesi olmuştur. Askerlerin Hantepe baskınının psikolojik etkisinin altında kaldıklarını düşünüyorum. Orada baskına gelenler kaçakçı kılığındaydı. Bu köyün korucu olması nedeniyle burada gerçekten bir durum var. Devlete neredeyse başka bir gözle bakar hale gelmişler.”

4 kez bombalama var
Kaya, şöyle devam etti: “Yanlış yapan ortaya çıkarılmalı. 13 yaşında çocuk. Acılı aileler, evlatlarını kaybetmişler. Babaya sormak istedim, ama soramadım. 13 yaşındaki çocuğu nasıl kaçağa gönderirsin? ‘50 lira için öldü’ diyorlar. Evlerin çoğunun önünde arabalar vardı.”
Kaya, yaptıkları incelemeden çıkardığı sonucu şöyle anlattı: “Buradaki insanların, görevlilerin söyldiklerine bakarsak, talimat direkt Genelkurmay’dan. Silsile var, başka türlü mümkün değil. Bunun hesabını iktidarın vermesi lazım. Olay çözülmese oradaki insanlar Kuzey Irak’a geçeceklerini anlattılar. Devletin itibarı çok ciddi yaralar almış.”
Komisyonun BDP’li üyesi Ertuğrul Kürkçü ise Şırnak Tümen Komutanı Bölük’ün kendilerine operasyona katılan uçakların 4 sorti yaptıklarını ve bölgeyi 4 kez bombaladıklarını aktardığını anlattı.
Kürkçü şunları söyledi: “Tümen komutanı bize, ‘Sınırdaki grupların durumu nedir diye merkezden sorsalardı, kendilerine anlatırdık. Normalde top atışlarında kaçakçılar kaçışırdı. Ancak kaçamadılar. Bu durum ‘bunlar PKK’lı grubu’ şüphesini bizim tarafta besledi. Bombalama 21.30 civarında başladı ve 22.34’a kadar kaçakçıların bulunduğu noktaya dört sorti yapıldı ve bölge dört kez bombalandı’ dedi.”

Haberin Devamı

Uluslararası Af Örgütü’nden mektup
Uluslararası Af Örgütü tarafından Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e gönderilen mektupta, Uludere soruşturması konusunda derin endişeler taşındığı dile getirildi. Mektupta, yetkililerden bağımsız, tarafsız ve derinlemesine bir soruşturma yürütülmesi talep edilirken, soruşturma için neden gizlilik kararının alındığının açıklanması gerektiği belirtildi. Mektupta, “Olayı soruşturmak isteyen insan hakları kuruluşlarının bölgeyi ziyaret etmesine izin verilmemesi” eleştirildi. Savcıların “Yerel halkın öfkesi ve bölgede terörist eylem riski” nedeniyle soruşturma gerçekleştirmediğinin iddia edildiğinin belirtildiği mektupta, “Böylesi bir gerekçelendirme akıllara, 2009’da iddiaya göre havan topu ile TSK tarafından öldürülen Ceylan Önkol’un ölümünün ardından suç mahallinin hızlı bir şekilde soruşturulması konusundaki başarısızlığını getiriyor” denildi.
MERİÇ TAFOLAR Ankara

Haberin Devamı

Bombalama talimatını Genelkurmay verdi

Uçakta özlenen görüntüler:
Ankara’ya dönen üyeler komisyon için ‘İnsan ve Vicdan Komisyonu’ ifadesini kullandı. Uçakta, MHP’li Kaya, BDP’li Ertuğrul Kürkçü ile Ağrı Milletvekili Halil Aksoy’un ortasına oturdu. Aksoy ile Kaya’nın 12 Eylül döneminde Erzurum’daki işkence merkezinde birlikte kaldığı öğrenildi.

Atalay: Soruşturmayı biz de bekliyoruz
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Uludere olayıyla ilgili, Genelkurmay Başkanlığı’nın adli ve idari soruşturma yaptığını anımsatarak, “Bunları biz de doğrusu bekliyoruz. Yargının o incelemeleri, araştırmaları, soruşturmaları bir bitsin; ondan sonra, biz de kamuoyu da hepimiz bunu daha net öğrenmek istiyoruz” dedi.
Atalay, Heron görüntülerinin yargının elinde olduğunu belirterek, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun görüntüleri izleme talebiyle ilgili olarak, “Bu benimle ilgili bir şey değil. Şu anda yargının elinde, incelerler herhalde” ifadesini kullandı.
Atalay, “Yerel askeri yetkililer ’bize sorulsaydı kaçakçı olduğunu söylerdik’ dediler” sorusuna, “Genelkurmay Başkanlığı’nın adli ve idari soruşturması da bununla ilgili, bunları biz de doğrusu bekliyoruz” yanıtını verdi. Bir gazetecinin, “Aileler parayı almayacaklarını söyledi” sözleri üzerine ise Atalay şunları söyledi: “Ailelerin hepsi demiyor onu. Bunları tahrik eden, yönlendirenler var maalesef, onları da takip ediyoruz. Ailelere devlet bu manada destek verdi.”
Bölgeye tekrar gideceğini söyleyen Atalay, “11’inde Emine hanımla (Erdoğan) beraber mi gidecekseniz” sorusunu, “Daha kimin gideceği konusunda bir şey yok” diye yanıtladı.
ANKARA Milliyet