Gündem Bu da, o kolejin yıllığı!

Bu da, o kolejin yıllığı!

08.04.2008 - 02:41 | Son Güncellenme:

Başakşehir’de, bahçesinde türbanlı öğrencilerin dolaştığı Çınar Koleji’nin 2007 mezunları için hazırladığı yıllıkta, okul içinden ağırlıklı olarak erkek öğrencilerin fotoğrafları var. Kızları gösteren kareler ise okul dışı etkinliklerden... Bazı fotoğraflarda sınıfta erkek öğrencilerin arkasında türbanlı kız öğrenciler göze çarpıyor

Bu da, o kolejin yıllığı

Bahçesinde kız öğrencilerin türbanla dolaştığı Başakşehir’deki Çınar Koleji’nin 2007 mezunları için hazırlanan yıllık da türbanlı öğrencilerin fotoğraflarıyla dolu. Okul içinde erkek ve kız öğrencilerin yan yana gelmemesine özen gösterilen fotoğrafların yer aldığı yıllıkta öğrencilerin birbirlerine yazdıkları veda notlarında kullanılan dini içerikli vurgular da dikkat çekiyor.

35 öğrencinin fotoğrafı türbanlı
Özel Çınar/Akçınar Lisesi’nin 2007 mezunları için hazırlanan yıllık 164 sayfadan oluşuyor. Yıllığın kapağında öğrencilerin kepli fotoğraflarına yer verilirken, kapaktaki mezun kız öğrencilerin çoğunluğu türbanlı. Yıllığın ilk sayfasını okul bahçesindeki mezun öğrencilerin toplu fotoğrafı süslüyor.
Çoğunluğu türbanlı olan kız öğrenciler arka bölümde ayakta dururken, erkek öğrenciler yere oturmuş bir şekilde poz vermişler. Okul idarecilerinin ve öğretmenlerinin yazılarının bulunduğu yıllıkta idareci ve öğretmenlerin yer aldığı toplu fotoğrafta da türbanlılar bulunuyor. 112 öğrencinin sayfasının bulunduğu yıllıkta, 61 kız öğrenciden 35’i türbanlı fotoğraflarıyla yer alırken, 16 kız öğrenci de fotoğrafsız. 
Yıllıkta okul içinden ağırlıklı olarak erkek öğrencilerin fotoğrafları bulunuyor. Kızları gösteren kareler ise okul dışı etkinliklerden oluşuyor. Ancak bazı fotoğraflarda sınıfta erkek öğrencilerin arkasında türbanlı kız öğrenciler yansımış. Kolejin düzenlediği gezi ve etkinliklerle ilgili fotoğraflarda da, kız ve erkek öğrencilerin ayrı gruplar halinde yer almaları dikkat çekiyor. 

“Dindar öğrencim”
Yıllıkta yer alan birçok yazıda dini vurgular bulunuyor. Kız öğrencilerin türbanlı mezuniyet fotoğraflarının yer aldığı yıllıkta bir öğrencisinin sayfasına yazan Sadık Yamanoğlu isimli öğretmen şöyle diyor: “H. ve burada seslenmek istediğim tüm kıymetli öğrencilerim; Cenab-ı Hakk’ın bir kula verdiği en kıymetli nasip, ona inandığı yolda Hakkı üstün tutmak için bütün gücüyle çalışmasını nasip etmesidir. Ne mutlu inançla yoluna devam edeceklere...Allah (C.C) sizleri sevsin, sevindirsin.”
Yıllıkta coğrafya öğretmeni Mehmet Zor, bir öğrencisine “Şeyhimin köylüsü” diye yazıyor. Matematik Öğretmeni Faruk Adalı da bir kız öğrencisini sayfasında, “Dindar, ağır, azimli, asil ve tutarlı öğrencim” diye tanımlıyor.

Haberin Devamı

OKULUN AÇIKLAMASI:
‘Yasal olmayan kısım lavaboya kadar olan kısım’

Başakşehir 4. Etap’taki Çınar Koleji hakkında İl Milli Eğitim Müdürlüğü soruşturma başlatırken okul yönetimi öğrencilerin sınıflara türbanla girmediğini savundu.
Özel Çınar Eğitim Kurumları Genel Müdürü Mehmet Baran, “Sabah geldiklerinde içeri girip lavobalarda başlarını açıp derslerine giriyorlar. Normalde onu girişte yapmamız lazım ama girişte öyle müstakil bir oda yok. Orada yapmaları mümkün değil o yüzden lavabolara giriyorlar. Mevzuat itibariyle öğrencilerin başörtüsü takması okulda yasal değil. Türkiye’nin her yerinde kural kuraldır. Değişmez.
Kesinlikle okul içinde türban yok. Okuldan çıkarken türbanlarını giymeleri uygulamasını yaptığınız zaman görüntü kirliliğine yol açarsınız. Sen okumak mı istiyorsun? Evet. Kurallara uyacak mısın? Evet. ‘Gir başını aç şuradan, ondan sonra dersine başla. 
Burada yasal olmayan kısım lavaboya kadar olan kısımdır. Eğitimin yapıldığı anla ilgili bir sıkıntı yok. Neticede böyle bir şeye cesaret de edemeyiz, gücümüz de yetmez. Biz görüntü kirliliği oluşturmasın diye öğrencilerimizin bu hal ve hareketine şu noktaya kadar izin veriyoruz. O nokta da yasak diye ilgili kuruluş bir şey derse, onun gereği yapılır.”

Haberin Devamı

Bu da, o kolejin yıllığı

Bu da, o kolejin yıllığı

Yıllığın ilk sayfasını okul bahçesindeki mezun öğrencilerin toplu fotoğrafı süslüyor. Okul idarecilerinin ve öğretmenlerinin yazılarının bulunduğu yıllıkta idareci ve öğretmenlerin yer aldığı toplu fotoğrafta da türbanlılar bulunuyor.