Gündem Bursa'dan 7 otobüs İstanbul'a hareket etti

Bursa'dan 7 otobüs İstanbul'a hareket etti

31.05.2010 - 14:40 | Son Güncellenme:

Bursa’da İsrail Bayrağı yakıldı...

Bursadan 7 otobüs İstanbula hareket etti

İSRAİL ordusunun Gazze’ye yardım malzemesi götüren Türk gemisine düzenlediği saldırıya Bursa’dan da tepki yağdı. İnsani Yardım Derneği (İHH) önünde toplanan bin civarında kişi saldırıyı protesto ederek, İsrail Bayrağı yaktı. İstanbul’daki protesto eylemlerine katılmak üzere Bursa’dan da 7 otobüs hareket etti.

İsrail’in saldırı haberi üzerine İHH Bursa Şubesi’nin önünde toplanan vatandaşlar, saldırıya büyük tepki gösterdi. İsrail Bayrağı yakan ve ‘Hamas’a selam direnişe devam’ sloganları atan göstericiler, sık sık tekbir getirdi. Gazze’ye yardım götüren gemilerde İHH Bursa İl Başkanı Hüseyin Kaptan ile dernek üyeleri ve gönüllüler İdris Şimşek, İsmail Hakkı Vehapoğlu, Ömer Yüce, Mükerrem Tetik, Ali Osman Ceylan, Hasan Köroğlu, Abdullah Arslan ve derneğin İnegöl Şube Başkanı İlyas Sağlam, Vural Yılmaz ve Fikret Bayram’ın bulunduğu belirtildi.

Bursa heyetinin 100 bin kalem ve defter, 5 bin havlu ve 25 hasta yatağı götürdüğü bildirildi. Bu arada, dernek üyeleri ve vatandaşlar, 7 otobüsle protesto eylemlerine katılmak için İstanbul’a gitti.

‘GEMİYLE EN SON DÜN GÖRÜŞTÜK’

Dernek binasında açıklama yapan İHH Bursa Şube Başkan Yardımcısı Halil Asa, kendilerine ulaşan bilgilere göre şu ana kadar 3 şehidin bulunduğunu belirterek şunları söyledi: “İnsanlığın başı sağ olsun. Gemilerde toplam 700 insan vardı. 50 farklı dilden dinden mezhepten insan vardı. Bu insanlığa yapılmış bir saldırıdır. Hain İsrail, kalleşçe bu insanlara saldırmıştır. Arkadaşlarımızdan ne internet ne uydu yoluyla haber alamıyoruz. Sağlıklarının iyi olduğunu ümit ediyoruz. İsrail’e karşı tepkilerin devam etmesini bekliyoruz. Dernek Başkanı Hüseyin Kaptan ile dün uydu telefonu aracılığıyla görüştük. Bir daha da haber alamadık. İsrail’de bir limana çekileceğini öğrendik. Gemilerdeki 700 insan bizim ailemizdi. Onların başına gelen bizim başımıza geldi. İnsani yardımlar vardı. Bunlar Gazze’deki çocukların ümitleri hayalleriydi. Çocukların ümitlerine hayallerine saldırdılar. Hükümetten İsrail’le olan tüm anlaşmaların iptalini ve Büyükelçilerini derhal göndermelerini istiyoruz.”

‘İSRAİL MALLARI BOYKOT EDİLSİN’
Memur Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker de, İsrail’in bu saldırısı karşısında şaşırmadıklarını kaydederek, şöyle konuştu: “Daha da vahim olan gemideki yaralıları kelepçeleyip gemiden indirmeleri. Nesli tükenmekte olan foklar için ayağa kalkan Avrupa, bu insanlık dramına neden tepki göstermiyor. ‘One minute’ demekle bu işler olmuyor. Asıl şimdi ‘one minute’ demek zamanı. İsrail mallarını boykot etmeliyiz. Onlardan aldığımız her ürün gemideki arkadaşlarımıza mermi olarak geri dönüyor. Büyükelçimizin derhal çağrılmasını, buradaki İsrail Büyükelçisi'nin de derhal geri gönderilmesini bekliyoruz.” Gemide bulunan Mükrerrem Tetik'in annesi Feryade Tetik de, dua ederek kızından gelecek haberi beklediğini söyledi.

İdris Şimşek’in yakını Eyüp Battal ise, “Biz eniştemizi gönderirken, ‘başına her şey gelebilir hakkını helal et’ dedik. O da her şeye hazırlıklıydı. Alllah’ın yardımıyla dönecekler” dedi.

SİNAGOGLARDA GÜVENLİK ÖNLEMİ

Bu arada, Bursa Emniyet Müdürlüğü saldırı sonrası Altıparmak Caddesi Arap Şükrü Sokağı’nda bulunan Mayor ve Geruş sinagogları çevresindeki güvenlik önlemlerini arttırdı. Sinagogların bulunduğu sokağa giriş çıkışları kontrol altında tutan polis ekiplerinden bir bölümü de Şehreküstü mevkiinde hazır bekletiliyor.

ORHANGAZİLİ DOKTORDAN DA HABER ALINAMIYOR
İsrail askerlerinin saldırdığı gemilerdeki Türk ekibinde bulunan Orhangazi Devlet Hastanesi Ortopedi uzmanı Op. Dr. Halil Rıfat Çanakçı’dan da haber alınamıyor.

Cizre Devlet Hastanesi’nden 2009 yılının ekim ayında Orhangazi Devlet Hastanesi’ne tayin olan Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Halil Rıfat Çanakçı’nın 45 gün yıllık izne Gazze’ye insani yardım götüren gemilerle yola çıktığı öğrenildi. Biri 2.5 diğeri 6 yaşında iki erkek çocuk babası olan Halil Rıfat Çanakçı’dan operasyondan sonra haber alınamadı. İzne ayrıldığı tarihte eşini de Balıkesir’deki ailesinin yanına bıraktığı belirlenen Halil Rıfat Çanakçı için hastane personeli ve Balıkesir’deki yakınları da büyük bir merak içinde bekleyişlerini sürdürüyor.

Fransa’da yaşayan Orhangazili İbrahim Arslan’ın da yardım gemisinde bulunduğu belirtildi.