Gündem Çalışmanın ilk adımı ‘aile hukuku’ olacak

Çalışmanın ilk adımı ‘aile hukuku’ olacak

18.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanlığı, ilki 2019’da hazırlanan Yargı Reformu Stratejisi Belgesi ve 2021’de başlatılan İnsan Hakları Eylem Planı’nı yenilemeye hazırlanıyor. Çocuk ve kadın hakları konusunda kritik kararlar alınması beklenen sürecin ilk mesajları ise aile hukuku alanında çalışmaları süren düzenleme ile verilecek.

Çalışmanın ilk adımı ‘aile hukuku’ olacak

HANDE ATILGAN Ankara - 2024-2028 dönemine ilişkin Kalkınma Planı’nda adalet sistem ile ilgili düzenlemelerde çağın gerekliliklerine uygun bir yeni anayasanın yanı sıra “katılımcı bir süreçle hazırlanacak”, Yargı Reformu Stratejisi ve İnsan Hakları Eylem Planı’nın tamamlanacağı da belirtildi.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yargıdaki bu reform sürecinde önceliklerinin çocuk ve kadınlar olduğunu, cezai tedbirlerin artırılmasının yanı sıra kurumlar arası koordinasyonun da geliştirileceğini bildirirken, planda anayasal temel hak ve özgürlükleri ile özellikle ifade özgürlüğünün güçlendirilmesinin hedeflendiği vurgulandı.

1 Kasım’da sempozyum

İşaret edilen “katılımcı” hazırlık sürecinin ilk örneklerinden biri de, aile hukuku konusunda gerçekleşecek. 1 Kasım’da düzenlenecek Aile Hukuku Sempozyumu’nda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve ilgili kurum-kuruluşlar bir araya gelecek. “Aile hukukunu baştan aşağı değiştirmek için” yapılacak çalışmalar kapsamında gerçekleşecek sempozyumda; boşanma davasında tazminat ve nafaka konularının ayrılması, boşanmada arabuluculuk ve süresiz nafaka gibi kritik başlıklar masaya yatırılacak. Planda, lekenmeme hakkıyla ilgili adli sicil mevzuatında çalışmalar yapılacağı kaydedildi.

Haberin Devamı

Son dönemde iplerin gerildiği AİHM’e ilişkin de planda “BM, Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) nezdindeki insan hakları mekanizmaları ve AİHM ile yapıcı iş birliği sürdürülecektir” ifadeleri kullanıldı.