Gündem Cemaate yakın isimlere sürgün

Cemaate yakın isimlere sürgün

13.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

HSYK’nın son kararnamesinde, önceki yıllarda düz hâkim ve savcılığa atanan isimlere itibarları iade edildi. Cemaate yakın olduğu düşünülen isimler ise tenzili rütbe ve sürgüne uğradı

Cemaate yakın isimlere sürgün

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) 2014 adli ve idari yargı yaz kararnamesinden hükümete muhalif olarak bilinen ve önceki kararnamelerde tenzili rütbeye uğrayan hâkim ve savcılar için iade-i itibar gibi atamalar yapıldı. Cemaate yakın olduğu değerlendirilen hâkim ve savcıların tenzili rütbe ve sürgüne tabi tutulduğu kararnamede ekimde yapılması beklenen HSYK seçimleri etkili oldu. İşte kararnamenin ayrıntıları:
- Daha önce Dursun Çiçek’i tahliye eden İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanıyken düz hâkimliğe atanan Nurettin Ak yeniden Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı yapıldı.
- 28 Şubat davasına bakan Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı’yken verdiği tahliye kararları sonrası düz hâkimliğe atanan Tayyar Köksal da yeniden Ağır Ceza Mahkemesi başkanı oldu.
- İzmir’deki Casusluk davasına bakan 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevini yürütürken tutukluluk kararlarına şerh düşen ve geçen Mart düz hâkim olarak atanan Atilla Rahman, İzmir Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı oldu.
Adana’da MİT’e ait TIR’ların durdurulması nedeniyle askerler hakkında dava açan Ali Doğan Adana Başsavcı Vekilliği’nden İstanbul -Başsavcı Vekilliği’ne atandı. TIR’ları durdurduktan sonra Adana Başsavcılığı’ndan Antalya Başsavcı Vekilliği’ne atanan Süleyman Bağrıyanık, Antalya’ya düz savcı yapıldı.
- YouTube’a erişim engeline ilişkin kararın yürütmesini durduran Ankara 4. İdare Mahkemesi Başkanı Cihangir Cengiz, Konya’ya; Prof. Dr. Mehmet Altan’ın telefonunu dinleyen MİT görevlilerine soruşturma izni vermeyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kararını iptal eden Ankara 12. İdare Mahkemesi Başkanı Yüksel Sarıca da Eskişehir’e düz üye oldu.
- 17 Aralık operasyonlarının ardından ilk görevden alınanlar arasında bulunan Mali Suçlar Şube Müdürü Emin Göktaş’ın açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı veren İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin Başkanı Egemen Devrim Durmuş düz üye yapıldı. Soruşturmanın mahkeme kararlarını veren İstanbul Hakimi Süleyman Karaçöl de Kütahya’ya tayin edildi.