Gündem Çevik Bir’e ek gözaltı

Çevik Bir’e ek gözaltı

15.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

28 Şubat soruşturması kapsamında gözaltına alınan 28 isimden, aralarında Genelkurmay İç Güvenlik Harekat eski Daire Başkanlığı Şube Müdürü emekli Tuğgeneral İdris Koralp’in de bulunduğu 16 kişi dün mahkemeye sevk edildi. Savcılık, Çevik Bir ve diğer 12 isim için ek gözaltı süresi aldı. Şüphelilere BÇG ile ilgili Gölcük’teki Donanma Komutanlığı’nda ele geçirilen Çevik Bir imzalı belgeler gösterildi

Çevik Bir’e ek gözaltı

12 Nisan günü 5 ilde yapılan operasyon sonucu gözaltına alınan 28 şüpheliden Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde sorguları tamamlanan 16 kişi savcılıkta ifade verdikten sonra tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edidi. Emniyetten siyah ve beyaz minibüsler eşliğinde saat 11.30 ve 13.00 sıralarında iki ayrı grup halinde çıkarılan toplam 16 şüpheli, Ulus Devlet Hastanesi ve Devlet Demiryolları Hastanesi’nde sağlık muayenelerinden geçirildikten sonra adliyeye getirildi.

Polisten yoğun tedbir
Mahkemeye sevk edilen isimlerin Genelkurmay İç Güvenlik Harekat eski Daire Başkanlığı Şube Müdürü emekli tuğgeneraller İdris Koralp, Abdullah Kılıçarslan, emekli albaylar Hüsnü Dağ, Arslan Daştan, Sezai Kürşat Ökte, Ahmet Nazmi Solmaz, Mustafa Kemal Savcı, İbrahim Selman Yazıcı, Mehmet Şinasi Çalış, Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu, İsrafil Aydın, Aydın Karaşahin, emekli binbaşılar Ahmet Aka ve Salih Eryiğit, emekli yüzbaşılar Mustafa Babacan ve Orhan Nalcıoğlu olduğu öğrenildi. Şüpheliler adliyeye gelmeden önce çevrede yoğun güvenlik önlemi alındı. TEM ekipleri, şüphelilerin görüntülenmelerinin engellenmesi için siyah ve beyaz iki adet panelvan tipi aracı özel yetkili mahkeme girişine kadar yanaştırdı. . Şüphelilerle birlikte aramalarda ele geçirilen bazı dokümanların bulunduğu delil torbaları da adliyeye getirilerek savcılığa teslim edildi.

Basına yasak
Bu arada özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nin talimatıyla ifadelerin alındığı özel yetkili savcılık ve mahkeme katına basın mensuplarının girişi yasaklandı. İfade alma işlemi sırasında soruşturmayı yürüten özel yetkili Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili’nin yanı sıra özel yetkili savcılar Kemal Çetin, Mehmet Özgür, Cemil Tuğtekin ve Sadık Bayındır da hazır bulundu.
Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nin başlattığı soruşturma kapsamında Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde Aralık 2010’da yapılan aramalarda bulunan 28 Şubat’a ilişkin belgeler, özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne gönderilmişti. Alınan bilgiye göre aramalarda 28 Şubat soruşturması kapsamında halen emniyette gözaltında bulunan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir’in imzasının bulunduğu, “Genelkurmay Başkanlığı Ankara” başlıklı Mayıs 1997 tarihli ‘HRK:4130- - 97/İGHD.PL.Ş.(2)’ sayılı, Batı Çalışma Grubu üyelerine “Sürekli Giriş Kartı” verilmesi konulu bir belge de ele geçti. Bu belgede, dönemin Genelkurmay İç Güvenlik Harekat eski Daire Başkanlığı Şube Müdürü emekli Tuğgeneral İdris Koralp’in de imzası yer aldı. Ayrıca bu belgenin ekinde “Batı Çalışma Grubu Kriz Masası Kurulu” başlıklı liste ile “İç Güvenlik Harekat Dairesi Plan Şube Müdürlüğü” başlıklı isim ve görevlendirmelere ait tablo da yer aldı.

BÇG yasadışı oluşum
Savcılık, irticai faaliyetleri izlemekle görevli Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG) yasadışı bir oluşum olduğu tespiti de yaptı. Bu iddiaya delil olarak ise, Gölcük Donanma Komutanlığı’nda ele geçirilen Bir imzalı talimatlar ve fişleme listeleri gösterildi. Emniyet ve savcılıkta şüphelilere sorulan sorulara göre, BÇG’nin fiziken Genelkurmay Karargahı içinde bulunmasına karşın binasına ve alanına özel kartlarla girildiği anlaşıldı. Şüphelilere yöneltilen en ağır suçlamalardan birisinin ise, en ağır kara aracı olarak kullanılan tankların, Sincan’da yürütülerek, Refahyol hükümetini istifaya zorlamak olduğu öğrenildi.
Şüphelilerden emekli Kurmay Albay Aydın Karaşahin, listelerin kendisine gösterilmesi üzerine şunları söyledi:

Çetin Dizdar da listede
“Bana göstermiş olduğunuz söz konusu yazıyı ve eklerini okudum. Ben bu yazıyı daha önceden gördüğümü hatırlamıyorum. Ancak yazı ekinde bulunan isim listelerinde yukarıda belirtmiş olduğum toplantılara hatırladığım kadarıyla devre arkadaşım Hav.Kur.Bn.Bahattin Çelik ve muhtemelen Kur.Bn. Ziya Batur katılmıştı. Yazı ekinde bulunan Batı Çalışma Grubu alanına giriş yetkisi verilen personel listesinde 2. sayfada bulunan benim çalışmış olduğum Lojistik Başkanlığı kısmında yer alan P.Kur.Yb. Mehmet Ali Yıldırım’ı tanıyorum. Diğerlerini hatırlamıyorum. Yıldırım’ın bu toplantılara katılıp katılmadığını görmedim. Batı Çalışma Grubu Kriz Masası Kurulu başlıklı listede bulunan isimlerden sadece Hav.P.Tuğgeneral Çetin Dizdar’ı havacı olduğundan dolayı ismen tanırım. Kendisi ile bir mesaim olmamıştır. Bu şekilde bir kriz merkezi oluşturulup oluşturulmadığını bilmiyorum. Söz konusu listelerde zaten benim ismim yoktur.”

Haberin Devamı

Bomba ihbarı
Şüphelilerin sorgularının sürdüğü sırada gazetecilerin Adliye’nin kendilerine tahsis ettiği basın odasına girişleri de yasaklandı. Başsavcılık yetkilileri, soruşturma savcısı Mustafa Bilgili’ye sorgular sürdüğü sırada gelen bir bomba ihbarı nedeniyle adliyeye girişlerin yasaklandığını söyleseler de, hiçbir bomba imha uzmanının adliyeye gelmemesi dikkati çekti.

Talimat Genelkurmay Başkanı’ndan
Ele geçirilen bazı belgelerde, BÇG adına yürütülen faaliyetlere yönelik emirlerin üzerine “Genelkurmay Başkanı’nın” emriyle ifadesinin yer aldığı, emir, komutanlıklar tarafından yayımlanıyorsa, “Deniz Kuvvetleri Komutanı’nın talimatıyla” gibi ifadelerin kullanıldığı bildirildi. Bu durum, soruşturmanın Milli Güvenlik Kurulu üyesi de olan 28 Şubat sürecinin komuta kademesine de uzanabileceği yorumlarına yol açtı.

Haberin Devamı

Aczmendiler de müdahil
Sarıklı, cübbeli, asalı görüntüleriyle 28 Şubat’ın sürecinin bir parçası haline gelen Aczmendiler, Çevik Bir ve diğer şüphelilerin cezalandırılması için müdahil olacak. Aczmendilerin avukatı Bülent Güngör, müvekkili Müslim Gündüz ve Aczmendilerin 28 Şubat soruşturmasına müdahil sıfatıyla katılacaklarını, bu amaçla yarın Ankara Adliyesi’ne giderek dilekçe vereceklerini bildirdi.
ANKA