Gündem ‘Çevre bilinci’nde Meclis örnek oldu

‘Çevre bilinci’nde Meclis örnek oldu

11.02.2024 - 06:52 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde ülke çapında yürütülen “Sıfır Atık Projesi”, 2018 yılından bu yana TBMM Başkanlığı’nca titiz biçimde uygulanıyor.

‘Çevre bilinci’nde Meclis örnek oldu

COŞKUN ERGÜL Ankara - Alınan sonuçlar ise tüm kamu kurum ve kuruluşlarına örnek olacak nitelikte. Meclis Başkanlığı bu alanda elde edilen başarıyı, “2023 Yılı TBMM Atık Kazanım Verileri” adıyla raporlaştırarak, milletvekillerine aktardı. 

Haberin Devamı

33 varil petrol tasarrufu 

Buna göre; Meclis 2023 yılında yaptığı tasarruflar ve geri kazanımlarla, toplamda 17 ton sera gazı salınımının önüne geçti; 4 milyar ton su, 530 bin kilovatsaat da enerji tasarrufu sağladı. Meclis’te geçen yıl 105 ton kağıt ve kartonun geri kazanılmasıyla bin 768 ağaç kesilmekten kurtarıldı. Proje kapsamında 2 ton plastiğin geri dönüştürülmesiyle 33 varil petrol tasarrufu yapılmış oldu. 3 ton camın toplanmasıyla 3,6 ton hammadde, 1 ton metalin toplanmasıyla da 1,3 ton hammadde tasarrufu elde edildi. Bahçe ve saksı bitkilerinde toprak iyileştirici olarak kullanılmak üzere toplanan 600 kilogram organik atık, 120 kilogram komposta (organik gübre) dönüştürüldü. 4 bin 250 litre bitkisel atık yağın geri dönüşümüyle 4 bin 40 litre biodizel kazanımı sağlandı. Bin 500 litre atık motor yağı toplanarak da bin 93 litre madeni yağ kullanılmayıp tasarruf yapıldı. 

Haberin Devamı

‘Çevre bilinci’nde Meclis örnek oldu

Tasarruf nasıl yapılıyor? 

Organik, geri dönüşmeyen, kağıt, plastik, cam ve metal atıklar, Ana Bina ve Halkla İlişkiler Binası’nda katlara yerleştirilen atık ayrıştırma kumbaralarında toplanıyor. Bu atıklar, seralar bölgesindeki Sıfır Atık Geçici Depolama Alanı’na getiriliyor ve kontrollü olarak son ayrıştırılması yapılıyor. Yemek hazırlığı sırasında oluşan organik atıklar (sebze ve meyve artıkları) ve çay ocaklarında oluşan çay posaları, kompost (organik gübre) olarak değerlendirilmek üzere toplanıyor. Kızartma sonrası oluşan bitkisel atık yağlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından lisans verilmiş firmalara; tehlikeli atıklar, bakanlık tarafından lisans verilmiş ve sözleşme yapılan firmalara; atık piller bakanlıkca yetkilendirilmiş kuruluşa; araç bakım tamirhanesinden çıkan atık madeni yağlar ise varillerde biriktirildikten sonra bakanlıkca lisans verilmiş firmalara teslim ediliyor. 

TBMM yetkilileri, “mutfaklardaki yeşillik malzemeleri ile meyve ve sebze kabuklarının talaş ve kimyasal olmayan maddeler katılarak komposta çevrildiğini ve bu organik gübrenin de yerleşkedeki yeşil alanlar ve çiçeklendirmede kullanıldığını” belirttiler. 

Haberin Devamı

Personele ‘Sıfır Atık’ eğitimi

Meclis çalışanlarına, “Sıfır Atık Yönetimi” eğitimi de veriliyor. Çevre, Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen program kapsamında ilk olarak, Destek Hizmetleri Başkanlığı’nın, yiyecek içecek ve temizlik hizmetleri alanında görevli personeli eğitim aldı. Eğitimle; üretim, tüketim ve hizmet süreçlerinde atık oluşumunun önlenmesi-azaltılması, yeniden kullanıma öncelik verilmesi, atıkların kaynağında ayrı biriktirilerek toplanması, geri dönüşüm ve geri kazanımın sağlanarak atık miktarının azaltılması hedefleniyor.

Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan, Meclis’te oluşturulan proje alanını 2018 yılında ziyaret ederek, Sıfır Atık Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi almıştı.