Gündem CHP, ilçe sayısını 28’e çıkardı

CHP, ilçe sayısını 28’e çıkardı

01.04.2024 - 05:10 | Son Güncellenme:

.

CHP, ilçe sayısını 28’e çıkardı

ASLI ÖKTENER- 10 bin 721 sandıkta, yaklaşık 3 milyon 459 bin 970 vatandaşın oy kullandığı İzmir’de seçimlerin kazananı CHP oldu. Açılan sandıklara göre CHP, 30 ilçenin 28’inde üstünlüğünü korurken, Aliağa ve Menemen’de Cumhur İttifakı adayları yarışı önde bitirdi.

Haberin Devamı

2019 yerel seçimlerinde İzmir’in 24 ilçesinde zaferle çıkan CHP’de, Genel Başkan Özgür Özel’in, genç ve kadın adaylarla ‘değişimin öncüsü’ olduğunu söylediği kentte; ‘küskünlerin’ yanı sıra, İYİ Parti ve DEM’in sandığa etkisinin ne olacağı çok konuşulmuş, tartışılmıştı. Beklenen etki bir anlamda kendini de gösterdi. 2019’da Tunç Soyer’le yüzde %58.12 oy alan CHP, 31 Mart seçimlerinde Cemil Tugay ile %48.54’e ulaştı. Ancak CHP, İzmir’de AK Parti’nin yönetimde olduğu; Bergama, Kınık, Kiraz ve Bayındır ile İYİ Parti’nin yönetimde olduğu Tire ilçesinden galibiyetle çıktı.

Kentteki 4 ilçeyi kaybeden AK Parti, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Hamza Dağ’la yüzde %37.04 oranında oya ulaştı. DEM Parti adayı Akın Birdal da İzmir’de %3.27 oy aldı.

Haberin Devamı

Kadın aday başarısı

CHP’nin bir diğer başarısı da kadın adaylar oldu. 9 ilçesinde; Karşıyaka, Konak, Karabağlar, Çeşme, Menemen, Karaburun, Foça, Kınık ve Selçuk’ta seçime kadın adaylarla giren parti bir tek Menemen’de fire verdi. Urla’dan aday adayı olan, ardından yapılan anketlerle Çeşme’den aday gösterilen Lal Denizli’nin de tartışmalara karşın yarışı önde götürmesi dikkat çekti. 

Dikili ve Selçuk’ta kıl payı

İzmir’de seçime; Dikili’de CHP adayı Adil Kırgöz ve partiden aday adaylığı başvurusu kabul edilmediği için yarışa bağımsız aday olarak katılan Kemal Doyuran’ın arasındaki mücadele de damga vurdu. Benzer tablo Selçuk’ta CHP adayı Filiz Ceritoğlu Sengel ile yine CHP kökeninden gelen bağımsız aday Hüseyin Vefa Ülgür arasında da yaşandı. İki ilçede de sandıktan kıl payı farkla CHP çıktı.

Menemen, ‘Pehlivan’ dedi

AK Parti kentte, tek ilçede Menemen’de %48’i aşan oy oranıyla Aydın Pehlivan’la sandıktan galip çıktı. Pehlivan, 2019’da göreve getirilen Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un “yolsuzluk” suçlamasıyla görevden uzaklaştırılmasının ardından yapılan kura çekimiyle 2021’de göreve getirilmişti. CHP’nin Menemen kadın adayı Deniz Karakurt ise %37.70 oy oranına ulaştı. Aliağa’da MHP adayı Serkan Acar %46.40 oy alırken CHP adayı Çağatay Güç %44.60 ile sandıktan çıktı.