Gündem CHP İstanbul’da yarış ‘bıçak sırtı’

CHP İstanbul’da yarış ‘bıçak sırtı’

29.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP’nin İstanbul ilçe kongrelerini yorumlayan ‘değişimciler’ de Genel Merkez yanlıları da kendilerinin önde olduğunu öne sürüyor. Kulislerde “İstanbul bıçak sırtı” yorumları yapılırken kazanan taraf bu hafta sonu yapılan seçimlerle netleşecek...

CHP İstanbul’da yarış ‘bıçak sırtı’

Mehtap Gökdemir - CHP’de haftasonu gerçekleştirilen yedi ilçe kongresinin ardından, il delegeleri konusunda değişimcilerin Genel Merkez’i yakaladığı iddia ediliyor. Her iki taraf da İstanbul için “biz öndeyiz” iddiasında bulunurken, parti kulislerinde “İstanbul bıçak sırtı” yorumları yapılıyor. İstanbul’da hafta sonu kongreleri yapılan yedi ilçeden beşini İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yakın isimlerin, ikisini de Genel Merkez’e yakın olanların kazandığı öne sürülüyor. Daha önce “İstanbul’da 60’a 40 şeklinde bir oran vardı. Bu oran 55-45’e geldi” iddiası dillendirilirken, İstanbul muammasının bu hafta sonu yapılacak ilçe kongreleriyle çözüleceği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Partide taraflar arasında kurultaya en yüksek sayıda delege gönderecek İstanbul’da ilçe kongrelerinde kıyasıya bir yarış yaşanıyor. Son haftaya giren ilçe kongreleri sürecinde ilk etapta Genel Merkez’in rahat bir tabloyla İstanbul il kongresine gideceği vurgulanıyordu. Değişimciler ise her an dengelerin değişebileceği vurgusunu yapıyordu. Nitekim geçen hafta sonu yapılan yedi ilçe kongresinin ardından bir anlamda “çarşı karıştı”.

‘Hedef il yönetimi’

İmamoğlu’na yakın kaynaklar, “Kongrelerden birini Genel Merkez, diğerlerini İstanbul İl’e karşı olanlar aldı. Sadece Sultangazi’yi aldılar. Delegasyona baktığımız zaman mevcut il yönetimine karşı olan bir yapı var. Hedefinde Genel Merkez yok. Ekrem Bey’in de hedefinde Genel Başkan yok. İstanbul’da açık ara, üçte iki öndeyiz” görüşünü dile getirdi.
Genel Merkez’e yakın kaynaklar ise, değişimcilerin hafta sonu yapılan yedi ilçe kongresinden sadece Üsküdar ve Küçükçekmece’yi kazandığını savundu. Kaynaklar, “İstanbul’daki algı şu; İstanbul il yönetimi kaybedince Genel Merkez de kaybetmiş gibi algılıyorlar. Öyle bir şey yok. Hafta sonu yapılan kongrelerde denge değişmedi. Delegelerde Genel Merkez çoğunlukta. Toplam dengeye baktığımızda 60-65’e, 30-35’tir. Üçte bire, üçte ikidir. Hafta sonu yapılan kongrelerde sadece Üsküdar ve Küçükçekmece’yi aldılar” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

‘Her yerde olacaksınız, herkese dokunacaksınız’

Kılıçdaroğlu, partisinin İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve kongrelerini tamamlayan İzmir’deki ilçe başkanları ile Genel Merkez’de bir araya geldi. Kılıçdaroğlu’nun görüşmede ilçe başkanlarından yerel seçimler için çok çalışmalarını isteyerek, “Durmaksızın çalışacağımız bir döneme girdik. Her yerde olacaksınız. Herkese dokunacaksınız. Her alanda vatandaşla bir araya geleceksiniz. Halkın içinde olun. Bir an önce sahaya çıkın, vatandaşa ekonomiyi anlatın” talimatlarını verdiği öğrenildi.

Kılıçdaroğlu sahaya iniyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 10 Eylül’de ilçe kongreleri tamamlandıktan sonra İstanbul’da seçilmiş ilçe başkanlarıyla bir araya gelmeyi planlıyor. 28-30 Eylül tarihleri arasında milletvekillerini kampa alması beklenen Kılıçdaroğlu’nun önümüzdeki süreçte saha ziyaretlerine de ağırlık vereceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’nun, “hazırlık yapın” talimatı verdiği kurmayları, planlama ve yol haritası üzerinde çalışıyor. Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu “temalı” mitingler yapacak. Bu çerçevede örneğin Mersin ya da Adana’da tarım mitingi yapılması planlanıyor. Rotasında, kurultayda Genel Başkanlığa aday olup olmayacağı merakla beklenen Grup Başkanı Özgür Özel’in memleketi Manisa’nın da olacağı belirtilen Kılıçdaroğlu, İstanbul ve Konya gibi bazı illerde ise kanaat önderleri ve akademisyenlerle buluşacak.