Gündem CHP’de son kozlar yarın ‘salonda’ paylaşılacak

CHP’de son kozlar yarın ‘salonda’ paylaşılacak

03.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP’nin hafta sonu yapılacak olan 38. Olağan Kurultayı’nda genel başkanlık yarışı Kemal Kılıçdaroğlu ve değişimcilerin adayı Özgür Özel arasında geçecek.

CHP’de son kozlar yarın ‘salonda’ paylaşılacak

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - 1367 kurultay delegesinin oy kullanacağı kurultayda 684 oyu alan genel başkan seçilecek. Kurultay öncesi delegelerden topladıkları imzalara dayalı olarak iki ismin destekçileri “ipi biz göğüsleyeceğiz” derken, kulislerde bazı delegelerin hem Kılıçdaroğlu hem de Özel için imza verdiği, mükerrer imzaların çok olduğu konuşuluyor.  

Haberin Devamı

Genel Başkanlığa yeniden aday gösterilecek Kılıçdaroğlu’na rakip olduklarını bugüne kadar Özel, eski PM üyesi Örsan Öymen, eski milletvekili İlhan Cihaner ile şair-yazar Ünal Karahasan açıklamıştı. Ancak Genel Başkan seçimine girebilmek için her bir ismin delege tam sayısının en az yüzde 5’i yani 69 delegenin salonda vereceği imza ile aday gösterilmesi gerekiyor. Bu imza desteğini bulamayan aday olamıyor. Değişimciler kurultayın kafa kafaya gideceğini belirterek, “Bu kurultay 40-50 oyla kazanılır ya da kaybedilir. PM seçimleri de kıran kırana geçer” yorumunu yapıyor. Özel için verilen ve çantada olan imza sayısının 450’yi geçtiği, sayının kurultay günü 525’i bulacağını ifade ediyorlar. Genel Merkez kurmayları ise Kılıçdaroğlu için imza veren delege sayısının 850’nin üzerinde olduğunu öne sürüyor ve “yaklaşık 200 oy farkla kurultayı alırız” görüşünü savunuyorlar.  

Haberin Devamı

Hava değişebilir  

Özel’i destekleyen partili yetkili, salonda dengelerin her an değişebileceğine işaret ederken, “Genel Başkan sert bir konuşma yaparsa hiç kimsenin fikri değişmez. Ama ‘bu benim son kurultayım, hakkınızı helal edin’ mesajını verirse salonun havasını değiştirebilir” değerlendirmesinde bulundu.  

“Kol kola çıkacağız” 

Kılıçdaroğlu’nu dün ziyaret eden partililer de izlenimlerini Milliyet’e aktarırken, “Genel Başkan çok rahat. Kendinden emin” ifadelerini kullandılar. Kaynakların aktarımına göre CHP lideri kendisini ziyaret eden partililere kurultay sonrasına yönelik mesajlar verdi. Tüzük kurultayına işaret etti. Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu, kurultaya ilişkin, “Biz kurultayda gerginliklerin olmasını istemiyoruz. Olursa da bu işin sonunda bizim oradan birlik ve beraberlik içerisinde çıkmamız gerekiyor. Bu kurultay gergin de geçebilir normal de geçebilir ama kurultayın sonunda hep beraber el ele kol kola çıkacağız” dedi. Öte yandan Genel Merkez, kurultay delegelerine bu akşam Ankara’nın farklı restoranlarında yemek verecek. 

55 il başkanından Kılıçdaroğlu’na destek

CHP’de 55 il başkanı, Kemal Kılıçdaroğlu’na desteğini açıkladı. Kılıçdaroğlu ile görüştükten sonra Genel Merkez’de açıklama yapan il başkanları adına ortak bildiriyi okuyan CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol, şöyle dedi: “CHP 38. Kurultayı’nda örgütlerimizde başlayan yenilenme sürecini devam ettireceğine inandığımız, CHP Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı aldık.” Öte yandan CHP Amasya İl Başkanı Turgay Sevindi, destek açıklamasında adının geçmesine itiraz etti. Sevindi, sosyal medyadan “Ben ve delegelerimiz parti tabanımızın sesine kulak vererek kurultayımızda özgürce oyunu kullanacaktır” dedi. ● MEHTAP GÖKDEMİR Ankara