Gündem Cinayet gibi sahtekârlık

Cinayet gibi sahtekârlık

24.07.2010 - 00:39 | Son Güncellenme:

Ataşehir Küçükbakkalköy’deki 15 yıllık Bio-cell Tıbbi Tahlil Laboratuvarı, alınan kan ve benzeri örnekler incelenmeden insanlara “sağlıklıdır” raporu verildiği belirlenerek kapatıldı

Cinayet gibi sahtekârlık

İstanbul’un Anadolu yakasındaki restoran, bar ve lokantalarda çalışan personelin düzenli olarak sağlık kontrollerini ve portör (bulaşıcı hastalık taşıyıcısı) muayenelerini yapan 15 yıllık Bio-cell Tıbbi Tahlil Laboratuvarı’nın eski çalışanı Emine Yıldırım, tahlil için alınan örneklerin çöpe atıldığını ya da sahte rapor düzenlediğini belirterek Sağlık Bakanlığı’na şikâyette bulundu. Müfettişlerin incelemesi sonucu, cihazları bile çalışmayan laboratuvar kapatıldı.

Örnekler incelenmemiş
Ataşehir Küçükbakkalköy’deki tıbbi tahlil laboratuarına 2009 Aralık ayında giren 52 yaşındaki Emine Yıldırım çalıştığı süre içinde gördükleri karşısında 1 ay sonra istifa ederek ayrıldı. Özellikle gıda sektöründe çalışan işyerlerindeki personelin düzenli sağlık kontrollerini yapan gezici sağlık ekibinde görev yapan Yıldırım, portör tetkiklerinde alınan tükürük, burun salgısı ve gaita örneklerini çöpe atıldığını ve örneklerin hiç incelenmeden “sağlıklıdır” raporu verildiğini gördü. Yıldırım, bunun üzerine muayene ve rapor karşılığı personel başına 25-35 TL ücret alan laboratuvarı önce Ataşehir İlçe Sağlık Başkanlığı’na ardından da İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne şikâyet etti.
Bunun üzerine İstanbul Sağlık Müdürlüğü nisan ayında denetim yaparak, işyerinin sadece sadece biyokimya ruhsatı bulunduğunu ve gezici sağlık aracında Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun belgelendirmediği röntgen cihazı olduğunu tespit etti. Radyasyon yayan araç trafikten men edildi.
İstanbul İl Sağlık Sağlık Müdürlüğü’nde denetmen Dr. Korkut Kutluata imzalı teftiş raporunda, “Bio-cell Laboratuvarı’nın tıbben sorumlu olduğu tetkik ve tahlilleri bizzat yapmayıp mevzuata aykırı olarak başka kurumlara yaptırdığı” belirtilerek şöyle denildi: “Denetim esnasında Bio-cell Laboratuvarı’nda ruhsat konusu olan biyokimya dalında hizmet verilmekte olduğuna dair bir bulgu saptanmamıştır. Mevcut cihazların çalışmadığı, biyokimya tetkiklerinde kullanılan kitlerin bulunmadığı, laboratuarda herhangi bir tetkik yapılmadığı anlaşılmaktadır. Laboratuvarda, Ağustos 2009 tarihinden itibaren başlayan çok az sayıda kaydın bulunduğu, tutulması zorunlu kayıtların tutulmadığı anlaşılmıştır.”
Müfettişler raporu üzerine, 26 Haziran’da laboratuvar Ataşehir Kaymakamlığı’nca kapatıldı.

Haberin Devamı

Cinayet gibi sahtekârlık

Benim kan örneğimi bile çöpe atmışlar
Skandalı ortaya çıkaran Yıldırım yaşadıklarını şöyle anlattı: “Sağlık sektöründen emekliyim. 2004 yılında mide kanserini yendim. Düzenli olarak yıllık testlerle kontrollerim yapılıyordu. Pahalı testler olduğu için çalıştığım kurumda yaptırmak için kan verdim. Ancak iki gün sonra kan tüplerini çöpte bulunca durumdan şüphelendim. Testlerimin sonuçlarını istediğimde her şey yolunda deyip geçiştirdiler. Olanı biteni izlemeye başladım. Her gün 30-40 kişiden örnekler alıyorduk. Hiç kimse sağlıksız çıkmıyordu. Burada daha fazla devam edemeyip işten ayrıldım ve şikâyette bulundum.”

‘Zaten kapatacaktık’
Bio-cell Tıbbi Tahlil Laboratuvarı’nın yetkilisi olan Can Çakmak, Emine Yıldırım’ın iddialarını kabul etmezken, Sağlık Müdürlüğü’nün ruhsatsız röntgen aracı nedeniyle işyerlerini kapattığını savundu. Halen Kartal Endüstri Meslek Lisesi’nde elektrik elektronik öğretmeni olduğu öğrenilen Can Çakmak, “İl Sağlık Müdürlüğü gezici röntgen aracımızın TAEK tarafından ruhsatı olmadığı için işyerimizi kapattı. Biz tahlil için zaten dışarıda iki laboratuvarla anlaşmalıyız ve onlardan destek alıyoruz. Biz biyokimya bölümümüzü zaten kapatmak istiyorduk Emine Hanım’ın şikâyetiyle sadece bu işlemi hızlandırdık” dedi.