Gündem Cinayete 20 kitabına 28 yıl istendi

Cinayete 20 kitabına 28 yıl istendi

10.06.2009 - 00:35 | Son Güncellenme:

Gazeteci Hrant Dink cinayetinin sanığı Ogün Samast 20 yıl hapis istemiyle yargılanırken, ‘Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları’ adlı kitabı yazarak 6 ayrı suç işlediği iddia edilen Nedim Şener hakkında 28 yıl hapis istemiyle dava açıldı

Cinayete 20 kitabına 28 yıl istendi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde polisin ve istihbarat birimlerinin ihmal ve hatalarını anlatan “Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları” adlı kitabın yazarı ve Milliyet muhabiri Nedim Şener hakkında 6 ayrı suç işlediği iddiasıyla toplam 28 yıla kadar hapis cezası istemiyle iki ayrı dava açıldı. Şener’e 28 yıl hapis cezası istenirken, Dink’i öldürdüğünü itiraf eden sanık Ogün Samast içinse 20 yıl hapis cezası talep edilmişti.

Davaya bugün başlanıyor
Şener, hakkında açılan davalardan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ve İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak. Şener bugün İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ilk kez hâkim karşısına çıkacak.

Cinayete 20 kitabına 28 yıl istendi

“Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları” adlı kitabın Ocak 2009’da yayımlanmasından sonra, Dink’e suikast düzenleneceği ihbarının yapıldığı dönemde Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi’nde görevli olan polis memuru Muhittin Zenit, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak kitapta, “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek, gizli bilgileri açıklamak, temin etmek ile haberleşmenin gizliliğini ihlal ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs“ suçlarını işlediği iddiasıyla Şener hakkında suç duyurusunda bulundu.
‘Yasak bilgiler’ iddiası
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma sürerken, Dink cinayetinde ihmalleri olduğu tartışılan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ve Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı da aynı iddialarla Şener hakkında suç duyurusunda bulundu.

3 ayrı suçtan başka dava
Soruşturmanın tamamlanmasının ardından savcı Selim Berna Altay tarafından hazırlanan iddianamede, Nedim Şener hakkında “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek, açıklanması yasaklanan gizli bilgileri açıklamak ve temin etmek” suçlarından toplam 20 yıla kadar ağır hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Şener’in bu davası İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Savcı Altay “haberleşmenin gizliliğini ihlal” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” iddialarıyla ilgili dosyayı ise görev alanlarına girmediği için İstanbul asliye ceza mahkemelerine gönderdi. Ayrıca yapılan incelemede kitapta “devlet kurumlarına hakaret” suçunun işlendiği de iddia edilerek soruşturma kapsamına alındı.  Savcı İsmail Onaran tarafından yürütülen soruşturma sonucunda Şener hakkında bu 3 suçtan 8 yıla kadar hapis istemiyle ayrı bir dava daha açıldı. Böylece Şener için istenen toplam ceza 28 yıla çıktı. 

İhmalle suçlananlar
Dink’in öldürülmesinde ihmalleri olduğu öne sürülen Trabzon Jandarma Alay Komutanlığı’ndan 8 kişi  ise halen Trabzon Sulh Ceza Mahkemesi’nde iki yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Öte yandan Dink cinayetinde ihmali olduğu tartışmaları gündemden düşmeyen Trabzon ve İstanbul polisi hakkında ise herhangi bir dava yok.
Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun hazırladığı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın onayladığı raporda, Nedim Şener hakkında dava açtıran Ramazan Akyürek ile Dink öldürüldüğünde Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanlığı C Şube Müdürü olan şu andaki İstanbul İstihbarat Müdürü Ali Fuat Yılmazer hakkında Dink cinayetinde ihmali olduğu belirlenmişti. Erdoğan’ın onayı üzerine rapor İçişleri Bakanlığı’na gönderildi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın imzasıyla da Akyürek ve Yılmazer hakkında inceleme yapması için 2 mülkiye müfettişi görevlendirildi. İncelemeye halen devam ediliyor.

Haberin Devamı

Şener: Cinayeti işleyenlerle yargılanıyorum
Gazeteci Şener ise hakkındaki dava konusunda şunları söyledi:
“Benim hakkımda dava açtıran emniyet personelinden bazıları hakkında Dink cinayetinde ihmal iddiasıyla inceleme sürüyor. İhmali olduğu iddia edilen Trabzon Emniyet Müdürlüğü personeli hakkında dava bulunmazken, bu kişilerin sorumluluklarını kaleme alan gazeteci cezalandırılmak isteniyor. Dink cinayetinde ağır ceza mahkemesinde yargılananlar yalnız ve yalnız cinayeti işleyen ve işlenmesinde parmağı olanlar. Bir de Dink cinayetinde Türkiye’nin istihbarat kurumlarının yalanlarını ortaya döken gazeteci Nedim Şener’dir.”